in

Poreč: Svečano otvorena ribarnica u novom ruhu – Bespovratnim EU sredstvima do ugodnog prostora za prodavače i kupce

Foto Tanja Kocijančić

Danas je na Gradskoj tržnici Poreč svečano otvorena ribarnica u svom novom izdanju, a otvorenju je prisustvovao ravnatelj uprave za ribarstvo, Ante Mišura, načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, Irena Jahutka, gradonačelnik grada Poreča, Loris Peršurić sa suradnicima, načelnici općina Poreštine kao i mnogobrojni posjetitelji, dok su balunom svečanost uljepšali učenici Osnovne škole Poreč pod vodstvom učiteljice Marije Selar.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Radovi preuređenja ribarnice počeli su 17. veljače ove godine, a u sklopu projekta napravljena su sva potrebna rušenja i demontaža vanjske stolarije, izvedene su vodovodne instalacije kao i instalacije odvodnje i klimatizacije, zamijenjeni su slojevi poda, odrađeni hidroizolaterski radovi i zidarski radovi. Nadalje, ugrađena je nova aluminijska stolarija, odrađeni su limarski i krovopokrivački radovi čime je krov termoizoliran i postavljene nove kupe kanalice.  Odrađena je termoizolacija fasade i  postavljanje završenog sloja na isti.  Izvršeno je postavljanje novih strojarskih instalacija, kao i izrada hidro i termoizolacija podova, ugradnja odvodnih rešetki. Plafoni su ofarbani, a postavljene su podne i zidne keramike te su položene kamene podne obloge u prostoru ribarnice. Unutrašnjost je reorganizirana i opremljena novim uređajima poput ledomata, komore za skladištenje, komore za smrznuti asortiman, rashladnih uređaja, spremnika, sterilizatora i drugoga.  

Ante Mišura i Robert Momić s prodavačicom u ribarnici - Foto Tanja Kocijančić
Ante Mišura i Robert Momić s prodavačicom u ribarnici – Foto Tanja Kocijančić

Građanima i posjetiteljima obratili su se direktor komunalnog društva Usluga Poreč Luka Maleš koji je istaknuo da je naša ribarnica oduvijek bila mjesto okupljanja i razgovora, dio naše tradicije i gastronomije, zato je posebno zadovoljstvo kada se zna da će ovako, uređena, funkcionalan i moderna nastaviti biti dio života našeg grada.

„Godinama smo osluškivali želje i potrebe naših građana, korisnika ribarnice, prodavatelja i upravo ova današnja ribarnica rezultat je svega toga. Zahvalio bih svima koji su bili uključeni u ovaj projekt na predanom radu i iskazanom trudu da radove privedemo uspješno kraju. Iskoristit ću priliku da se zahvalim i prethodnom direktoru gospodinu Milanu Lakoviću koji je pripremio svu potrebnu dokumentaciju i time omogućio realizaciju projekta. Zahvaljujem se i Ministarstvu poljoprivrede i LAGUR-u  Istarski švoj na suradnji i pomoći u realizaciji ove naše ribarnice“ poručio je direktor Maleš.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Predsjednik uprave LAGUR-a Robert Momić poručio je kako je ovaj projekt jedan od mnogobrojnih koje LAGUR provodi na našem području i koji se financiraju iz sredstava Europske unije. „ Moram istaknuti da je LAGUR Istarski švoj u ovom prethodnom razdoblju uložio ukupno preko 16 milijuna kuna ne samo u promociju potrošnje ribe nego u povećanju kulturne baštine i tradicije ribarstva na ovom području“ poručio je Momić.

Gradonačelnik grada Poreča Loris Peršurić zahvalio se svim svojim suradnicima i svima koji su radili na ovom projektu od same pripreme do realizacije. „ Želim se prije svega zahvaliti svima i na strpljenju ovih prethodnih mjeseci, jer je obim posla bio malo smanje,n ali zato s druge strane dobili smo jednu modernu, novu  jako lijepu ribarnicu koja će sigurno biti primamljiva našim građanima ali i svim našim gostima. Vjerujem da će nas Ministarstvo čuti i u nekim novim projektima, jer mi u Poreču zaista imamo jako puno lijepih ideja“ poručio je gradonačelnik Peršurić.

Luka Maleš - Foto Tanja Kocijančić
Luka Maleš – Foto Tanja Kocijančić

„Čuli ste kakve projekte imamo, a ovdje imamo ribarnicu gdje riba  iz lokalnog ulova može biti dostupna kako građanima tako i turistima. Ribari, također imaju bolje uvijete za prodaju svoje ribe te je jako važno u budućnosti osigurati što bolju cijenu ribe. Sami znate da su resursi ograničeni  i treba i čuvati i trebamo postići što bolju cijenu za one ulove koje možemo ostvariti“ poručio je ravnatelj Uprave ribarstva.

foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Loris Peršurić na otvaranju ribarnice

Preuređenjem ribarnice Usluga Poreč Porečanima i gostima osigurala je ugodnije mjesto za boravak, prodaju i kupovinu ribe. Stvorena je dodana vrijednost objekta te brend koji u cilju ima privući nove prodavače, otvoriti nova radna mjesta, povećati plasman ribe kao i poticati veću konzumaciju ribe. Cilj Usluge Poreč jest i razvoj ribarske infrastrukture i  kulture potrošnje ribe u Gradu Poreču.

Projekt “Preuređenje ribarnice Poreč k.č. 407 K.O Poreč” predstavlja ključan projekt za razvoj samog Poreča. Riječ je o projektu koji je prijavljen u okviru FLAG natječaja u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, natječaj za  Mjeru 2. Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabavu vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom.

Projekt je sufinancirao Europski fond za pomorstvo i ribarstvo sufinancira ovaj projekt te je Odlukom Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, projektu  dodijeljena potpora najviše vrijednosti u iznosu od 1.658.935,96 kn. Doprinos EU sredstava je 85% i iznosi 1.410.095,57 kuna, a RH 248.840,39 kuna. Udio javne potpore i bespovratnih sredstava iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova, priopćeno je iz Usluge.

MArko-Kepcija-Nenad-Velenik-Kristian-Korunic-foto-tanja-kocijancic-14-6-2022-presica-grad-porec.jpg

DREAM CUP u Poreču – Na međunarodni turnir stižu mladi nogometaši iz najpoznatijih prvoligaških klubova

Porečki harmonikaši oduševili publiku na svečanosti u Münchenu