in

FOTOGALERIJA IZ VIŽINADE: PARENZANA privukla 1.000 rekreativaca – najstariji 80-togodišnji Silvano Barbić, a Flavio Ferenac potegnuo iz Ohija

Foto Slavko Ledić
Foto Slavko Ledić

Zadnja nedjelja u rujnu već je tradicionalno rezervirana za rekreativni biciklistički maraton Paranzana, kojemu je danas bilo 24. izdanje. Lijep ranojesenski dan pun sunca, dobro raspoloženje i privlačan program pod motom „Put zdravlja i prijateljstva“ privukao je u Vižinadu jutros gotovo tisuću zaljubljenika u biciklizam i pješačenje koji su tradicionalno stigli iz cijele Istre i ostatka zemlje, zatim Slovenije, Italije, Austrije, ali i s drugih kontinenata. Parenzana se ove godine vratila na staru trasu dugu 46,7 kilometara koja je startala iz srca mjesta, pored Batisteline šterne, pa prema Tičanu, Karojbi, Motovunu i Istarskim toplicama.

Foto Slavko Ledić

Ondje je organizirana okrepa, a odande preko Livada i Ponte Portona sudionici su se vratili na početak. Posljednja dionica od Ponte Portona do Vižinade bila je ove godine opet otvorena za natjecanje, koje je prošle godine izostalo.

Malo prije glavnog maratona krenuli su vrtićki mališani na mini Parenzanu, njih oko 30, koji su startali s istog mjesta kao i veliki i odvozili đir po trgu. Svi su nagrađeni medaljama.

Zatim su nakon biciklista krenuli i pješaci, koji su hodali 10 kilometara koji su putem posjetili lokalne vinare i maslinare gdje je bila okrjepa. Pješaci su prošli dijelom trasom Parenzane, a dijelom pješačkim stazama u okolici Vižinade.

Cijelu Parenzanu, koju su organizirali Turistička zajednica Vižinade i Biciklistički klub Parenzana uz suport Općine i brojnih sponzora, te uz pomoć volontera, vozili su svi uzrasti. Bilo je i onih najmlađih vrtićke dobi koji su hrabro krenuli s roditeljima, ali i onih najstarijih.

Kao posebni gosti i među biciklistima i među pješacima nastupili su prijatelji iz njemačkog Bernbeurena s kojima je prošle godine Vižinada potpisala povelju o bratimljenju.
Peharima, prigodnim medaljama i poklonima nagrađeni su najstariji natjecatelji Frau Zenzta, 85-godišnja gošća iz Bernbeurena u ženskoj i 80-godišnji Silvano Barbić iz Pazina u muškoj konkurenciji. Flavio Ferenac dobio je nagradu kao sudionik pristigao iz najudaljenije destinacije Ohio (SAD), a najborbeniji natjecatelj bio je Ivan Dajčić koji je stazu provozio na pony biciklu, čije je gume na nizbrdici od Motovuna prema Livadama trebalo hladiti vodom jer im je prijetilo zapaljenje.
U konkurenciji žena do 39 godina prva tri mjesta pripala su Matiji Kalčić iz Pule (1), Editi Papa Dukić (2) iz Bribira, i Mateji Močibob (3) iz Vižinade.

U konkurenciji žena preko 40 godina prva je bila Morena Štokovac iz Umaga, a druga Natali Sergio iz Lindara.
U muškoj konkurenciji do 19 godina prvi je na cilj stigao Paolo Baldaš iz Vižinade, drugi Deni Kernjus iz Tara, a treći Mauro Filčić.
U kategoriji od 20 do 29 godina Martin Legović iz Baderne bio je prvi, Diego Žužić iz Poreča drugi i Andrea Venier iz Kaštelira treći.
Kategorija od 30 do 49 godina bila je najsretnija za Bojana Rafaja iz Rijeke, dok su se odmah iza njega plasirali na drugo mjesto Andrej Đurđević iz Marušića i Marko Mahne iz Kaštelira na treće mjesto.
Seniorima kategorija od 50 do 69 godina bila je najsretnija Brunu Šergu iz Motovuna na prvom, Valdiju Kostadinu iz Labina na drugom i Riku Rižnaru iz Slovenije na trećem mjestu.
Karl Strueger iz Austrije najbrži je u kategoriji iznad 70 godina, iza njega se na drugo mjesto plasirao Bruno Kotiga te već spomenuti Flavio Ferenac iz Ohia na trećem mjestu.

Načelnik Marko Ferenac zahvalio se svim sudionicima na učešću u ovoj za Vižinadu i biciklistički sport uopće značajnu manifestaciji i za iduću, 25. jubilarnu najavio mnogo novosti koje se planiraju uvesti kako bi utrka bila što atraktivnija i privlačnija za ljubitelje biciklizma.
Treba istaknuti i Zvonka Blaževića, odjevenog u strojovođu, koji je svojim vođenjem i moderiranjem davao kao i uvijek poseban štih cijeloj priči. Na njegov znak Parenzana je i ove godine startala!

I njima treba zahvaliti što je sve proteklo u najboljem redu

Da sve protekne u najboljem redu i da se sudionici osjećaju sigurno pobrinuli su se policajci iz Policijske postaje Poreč, redari, zatim medicinska pomoć koja je također bila u pratnji u slučaju da nekome zatreba, te popularni kombi „metla“ koji je skupljao po putu one koji više nisu mogli ili su imali poteškoća s biciklima.

A pohvaliti treba i brojne volontere koji su pomogli Parenzani i ovaj put.

Glavni cilj ove lijepe i popularne manifestacije jest omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u razdoblju nakon glavne turističke sezone i njeno produženje, te valorizacija i promocija prirodnih i kulturnih resursa područja središnje Istre pogotovo općine Vižinada. Posebno je to promocija i valorizacija povijesne baštine, odnosno nekadašnje uskotračne željezničke pruge “Parenzana” koja je povezivala Trst i Poreč. Na tom je putu kao jedna od stanica bila i Vižinada.

Da se Parenzana i ove godine održi pomogli su županijski Upravni odjel za turizam, Turistička zajednica Istarske županije, Općina Vižinada i brojni sponzori, a pogotovo glavni “Lavanda Oklen” i Istarske toplice.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

ZATVORENA CESTA IZMEĐU TARA I KAŠTELIRA: Sudarila se dva automobila, ima ozlijeđenih

Lani već pobijedio: POREČ i ove godine finalist u izboru za “NAJBOLJI GRAD”