in

Lani već pobijedio: POREČ i ove godine finalist u izboru za “NAJBOLJI GRAD”

Porečka riva

Sudeći prema popisu gradova koji su ušli u završnicu izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos za najbolje gradove po kvaliteti života, najbolje se živi u Istri. Upravo zato, jedan od finalista u kategorijama obrazovanje, demografija, mladi, i socijalna politika te kategorije kvalitete života i ove je godine Poreč, koji je lani na istom izboru osvojio najprestižniju nagradu – onu za grad s najboljom kvalitetom života u svojoj kategoriji srednjih gradova, priopćeno je iz Grada Poreča.

Kategorija izbora najboljih gradova po kvaliteti života prestižna je iz više razloga, među ostalim i stoga što smo u taj izbor, kroz ankete, uključili građane, njihove stavove i prioritete o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovim sredinama, napominju iz organizacije.

Agencija Ispos napravila je istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, usporedili su pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Kad je u pitanju ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima, ono se od strane stručnoga žirija odvijalo prema devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. Jedna od korištenih varijabli u ocjenjivanju gradova je i izdvajanje iz proračuna za subvencije gradskome prijevozu. Pritom se izračunavao omjer subvencioniranja cijena prijevoza i ukupnih rashoda proračuna.

U grupi ‘neproračunskih’ kriterija za ocjenjivanje kvalitete života u gradovima su, među ostalim, vitalni i indeksi općeg kretanja i starenja stanovništva. Vitalni indeks, navodi portal, izračunat je kao omjer broja rođenih u odnosu na broj umrlih u promatranoj godini,  a u ocjenjivanju je korišten prosjek dostupnih vitalnih indeksa od 2011. do 2018.

Za razliku od potonjeg, sedmogodišnjeg mjerenja vitalnosti naših gradskih sredina, indeks općeg kretanja stanovništva promatran je od 2007. do 2017.

Indeks starenja bazira se na postotnom udjelu osoba starih 60 i više godina u odnosu na broj osoba starih do 19 godina.

Poreč će drugi naslov vodećeg srednjeg grada u kvaliteti života pokušati, među ostalim, osvojiti najboljim pokazateljima zaposlenosti i najmanjom nezaposlenošću u ovoj konkurenciji. Među tri je najbolja srednja grada po izdvajanjima za sport (deset posto gradskog proračuna), te u ‘top 5’ po proračunskim udjelima osiguranima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade.

Dodjela nagrada održat će se u petak, 4. listopada, u Šibeniku u sklopu Dana regionalnog razvoja i fondova EU. Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama Gospodarstvo, Obrazovanje, Demografija, Mladi i socijalna politika, Kvaliteta života, Smart city, Eco city i Šampion fondova EU.

FOTOGALERIJA IZ VIŽINADE: PARENZANA privukla 1.000 rekreativaca – najstariji 80-togodišnji Silvano Barbić, a Flavio Ferenac potegnuo iz Ohija

TUŠ A. ŠTIFANIĆA POREČ: Tjedan u znaku projekta Erasmus+ „Lost in Space“ i znanosti