in

Jedriličari pulske Vege na vrhu Europa Cup Trophyja s pet medalja

Foto Jedriličarski klub Vega

Jedriličari pulskog Jedriličarskog kluba Vega prošle su godine odjedrili niz međunarodnih regata koje su se bodovale za Europa Cup Trophy. Radi se o seriji regata za klasu ILCA koje se održavaju tijekom cijele godine na raznim mjestima diljem Europe. Zbog konkurencije regate čine dobru pripremu za nadolazeća svjetska i europska prvenstva. Ukupno je odjedreno 9 regata od čega su se neke regate otkazivale, mijenjali su se termini i lokacije, a sve to zbog izazova koje je sa sobom donio COVID-19. Odjedreno je ukupno 9 regata,  a samo tri najbolja rezultata bodovala su se za ukupan poredak. Vegovci su odjedrili 3 regate i to jednu na mađarskom jezeru Balaton, jednu u francuskom gradu Hyeru i jednu na našem otoku Hvaru. Svojim odličnim rezultatima plasirali su se u sam vrh Europa Cup ljestvice za klasu ILCA 4 te osvojili 5 medalja, točnije jednu zlatnu, tri srebrne te jednu brončanu medalju. 

jedriličari vega pula
Jedriličari pulske Vege

Tedi Leonardelli seriju regata završio je na odličnom drugom mjestu u muškoj konkurenciji, koja je činila ukupno 238 jedriličara. Osim srebra ukupno osvojio je i srebro u kategoriji dječaka do 16 godina. Tedijevo treće mjesto u mađarskoj, prvo mjesto u francuskoj i četvrto mjesto na Hvaru nisu bila dovoljna za zlatnu medalju. Samo dva boda dijelila su ga od talijana Luce Centazza.

“Žao mi je što sam zadnjeg dana regate na Hvaru propustio priliku osvojiti zlato, ali da mi je netko na početku sezone ponudio srebro, istog trena bih ga prihvatio. Jako sam zadovoljan odjedrenim i ponosan na cijeli svoj team”, rekao je Tedi.

Tedijeva klupska kolegica, Lea Rakovac u ženskoj konkurenciji završila je također na odličnom drugom mjestu. U konkurenciji djevojka bilo je ukupno 138 jedriličarki. Ispred nje bila je samo slovenka Alenka Valenčič koja je imala četiri boda prednosti. Lea je osim drugog mjesta ukupno, pobijedila u kategoriji djevojka do 16 godina. Od drugo plasirane djevojke do 16 godina bilo je 17 bodova razlike. Odmah iza Lee bila je Katja Rabak, također jedriličarka Vege, koja je regatu završila kao brončana djevojka ukupno. “Alenka je osigurala zlatnu medalju još prije Hvara, svejedno borila sam se u svim jedrenjima i u ukupnoj i ženskoj konkurenciji.”, rekla je Lea.

“Ovo mi je prva sezona u novoj klasi nakon prelaska iz Optimista,jako sam zadovoljna ukupnim rezultatom. Napredovala sam iz mjeseca u mjesec, iz regate u regatu. Iskreno, meni je odgovaralo što su regate na kojima smo sudjelovali na kraju kalendarske godine, tako da sam stigla skupiti i nešto iskustva prije Europa cupa”, rekla nam je Leina klupska i školska kolegica, Katja.

Jedriličarima su  medalje podijeljene u Rovinju u sklopu regate European Sailing Series za klasu Melges 24, koja je bila spektakl. Nagrade im je podijelila Gea Damjanović, dopredsjednica IO Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Trener Antonio Poretti nije skrivao zadovoljstvo osvojenim medaljama. “Ove godina sve je kasnilo, pa tako i podjela nagrada, ali jedriličari su zaslužili okitit se zasluženim nagradama. Na početku sezone zbog situacije s Covid-19 nismo planirali odraditi Europa Cup, iako nam je to bila želja, ali tad je bilo opasno putovat u inozemstvo. Srećom situacija se popravila i kako su se granice počele otvarati, mi smo prilagodili svoj plan i stavili fokus na Europa Cup. Pokazala se to kao dobra odluka, a oni su ponuđeno iskoristili na najbolji mogući način.”, zaključio je.

Mladi jedriličari nemaju odmora za proljetne praznike, jer već za 10 dana imaju Državno prvenstvo za ILCU 4, čiji domaćin je upravo Vega, koja je vrhunskim rezultatima svojih jedriličara zaslužila organizirati regatu na takvom nivou. Tedi, Lea i Katja Prvenstvo Hrvatske dočekuju s prva tri mjesta na nacionalnoj kriterijskoj ljestvici. Državno prvenstvo je otvorenog tipa, tako da su dobrodošli i jedriličari iz susjednih zemalja, a održava se od 22. do 24. travnja 2022. godine.

Prethodno prvenstvu u Puli održavati će se i pripreme za jedriličara tako da će građani Pule već od četvrtka, 16. travnja  moći vidjeti bijela jedra sa šetališta Lungomare i Zlatnih stijena, priopćeno je iz Vege.

Foto JK Vega Pula

Zadržan u zatvoru zbog droge i prometnih prekršaja

usluga poreč odvoz smeća

Plan odvoza otpada na Poreštini tijekom blagdana