in

KK Muntić prvi put organizirao Istarski endurance cup. Donosimo popis najboljih jahača

Konjički klub Muntić

U Valturi je 4. svibnja prvi put u organizaciji KK Muntić i Konjičkog saveza Istarske županije održano treće kolo Istarskog endurance cupa na terenu OPG PavEr-a.

-Sa velikim oduševljenjem dočekali smo ovogodišnji rekordni broj natjecatelja, čak 33 jahaća para iz 8 istarskih klubova. Naime ovo je natjecanje edukativnog tipa gdje se u sport uvode novi jahači i konji, a uz njih jašu već iskusni natjecatelji koji nose iskustva čak sa svjetskih prvenstava.

Za seniore i juniore se trka održavala u dvije etape gdje su sudionici jahali 12 km. Nakon toga uslijedio je veterinarski pregled konja kako bi se ustanovilo u kakvoj su spremnosti konj i jahač kao par. Veterinarskim pregledom se gleda hod konja kako bi se ustanovilo da nema šepanja, posluša se disanje, pregledaju se leđa, mišići, sluznice. Očitaju se otkucaji srca konja koji ne smiju biti iznad 64 otkucaja u minuti, kako bi znali da je konj smiren i pripremljen za ovakav tip natjecanja. Ukoliko ikoji od ovih parametara pokazuje da bi daljnji nastavak natjecanja bio štetan za konja, konj i jahač se isključuju sa staze. Ukoliko je sve uredu konj ima odmor te nakon odmora kreću u drugu etapu natjecanja, ponovno trče 12 km, dok kadeti radi starosti jašu samo jedan krug, dolaskom na cilj ponovno se vrši veterinarski pregled, pojašnjavaju iz kluba.

Ovakav tip regionalnog natjecanja edukativnog karaktera je nastao upravo radi želje, obuke i uvođenja jahača u ovu vrstu konjičkog sporta odnosno daljinsko jahanje.

S ponosom predstavljaju pobjednike po kategorijama.

U kategoriji kadeta treće mjesto zauzima Noemi Vojnić na kobili April iz KK Istra, drugo mjesto pripalo je Natali Lubiana na konju Malak iz KK Spirit, a prvo mjesto zauzima Tia Mofardin na konju Calipso iz KK Spirit.

U kategoriji Juniora treće mjesto zauzima Maro Pandurić na konju Bahram iz KK Istra, drugo mjesto pripalo je Nicol Šverko na konju Kadir iz KK Istra, a prvo mjesto zauzima Melita Smolica na konju Nahar Pasha iz KK Soko.

U kategoriji seniora treće mjesto zauzima Nikol Mihatović na kobili Bissi iz KK Philipos-Poreč, drugo mjesto Tina Jurković na konju Seth iz KK Soko, a prvo mjesto zauzima Dorijan Mihelić na kobili Srna iz KK Spirit.

Klub se zahvalio svim sudionicima, logističarima, DVD-u Ližnjan, prijateljima i mještanima Valture koji su pomogli u jako zahtjevnoj organizaciji, pripremi staze, prihvatu konja, natjecatelja i logistike.

-S obzirom da je novopečeni Konjički Klub  Muntić prvi puta u Općini Ližnjan organizirao Istra endurance cup, uz pomoć OPG PavEr i OPG N&M ponosni smo na veliki odaziv te se nadamo još većem dogodine. Za natjecatelje nema odmora, čeka nas sljedeće kolo Istra endurance cupa u Manjadvorcima u organizaciji KK Istra 30.06.2024, poručuj Petra Marinović, predsjednica KK Muntić.

stolnotenisači novigrad

NOVIGRAD: Završeno klupsko natjecanje TOP 8 za stolnotenisače

Bez vode 7. svibnja brojna naselja kod Poreča, Vrsara i Sv. Lovreča