in

Marko Marković iz porečkih Maximvsa istrčao 117 km na Prvenstvu Hrvatske

Foto AK Maximvs Poreč

Na atletskom stadionu Mladosti 12. studenog u organizaciji AK Sljeme održano je drugo Prvenstvo Hrvatske u trčanju na 12 sati, odnosno međunarodna utrka ultramaraton Zagreb 12 h. Svi ultraši koji su trenutno u pogonu sjatili su se u želji da se iskušaju u ovoj disciplini. Nastupilo je 76 ultramaratonaca koji su radili krugove od 1.400 metara po stazi u okolici stadiona, a najveću kilometraži ostvario je Luka Videtič, najbolji ultramaratonac Slovenije koji je pretrčao 148 kilometara, 8 kilometra više od drugoplasiranog Hrvoje Vlašića koji je ujedno i postao PH na 12h.

Jedini predstavnik jedinog kluba iz Istre bio je rođeni Puljanin s porečkom adresom Marko Marković koji je nastupio za AK Maximvs iz Poreča gdje je ujedno i član i koji je istrčao 117 km.

Dojmovi: Unatoč hladnom vremenu, povremenoj kiši i doslovnom padu na 80-tom kilometru gdje sam ozlijedio dlanove, koljeno i rame, jako sam zadovoljan istrčanim za sebe novim osobnim rekordom. Kad bi mi netko rekao krajnji rezultat prije godinu dana rekao bih da je lud! Kakva utrka, 20 km više od lani i 2 kruga manjka za normu D ultramaratonske reprezentacije te u gotovo par godina popravak rezultata za preko 30 km.

Hvala mojoj obitelji na velikoj potpori, prijatelju Vladimiru Dobrivojeviću na pomoći i Miroslavu Vraniću, treneru porečkog AK Maximvs, klubu gdje sam član i za kojeg sam trčao.

U zadnjih sam par mjeseci ušao u direktan kontakt s trenutno najboljim ultramaratoncem svijeta Aleksandrom Sorokinom iz Litve koji je, nakon što sam ga kontaktirao iskazavši mu približnu željenu kilometražu, odmah prionuo na posao i počeo mi tako slati tjedne ultra trkačke programe.

Radili smo svega 3 mjeseca on-line pošto se bio pripremao sredinom rujna za europsko prvenstvo na 24h koje se održalo u Veroni u Italij na kojem je i pobijedio s novim svjetskim rekordom od 320 km.

Moram napomenuti da se ne radi o “običnom čovjeku” već “vanzemaljcu” i svjetki poznatom sportašu koji od rujna ove godine drži 7 svjetskih rekorda na utrkama ultramaratona i to na 100 km staza, 100 milja cesta, 100 milja staza,  6h ultra, 12h ultra staza, 12h ultra cesta i 24h cesta.

Nedavno je i srušio rekord star preko 20 godina legendarnog Grka Yiannis Kourosa koji je od sedamdesetih pa do devedesetih palio i žario svjetskom scenom ultra maratona te osobe koja još uvijek drži rekorde na utrkama od 48h, 6 dana, 1.000 km i 1.000 milja.

Moram priznati da mi je taj njegov način treniranja bio doista nepoznat jer se radi o čistim programima za cestovne ultraše i dulje distance, s redovno 2 treninga dnevno uključujući jako puno kilometara, no znao sam da ako budem slijepo slijedio njegov plan, skrojen prema mojim trenutnim mogućnostima, sve će biti top. I tako je i bilo.”

Akcija “Martinje”: Najveće kazne dobili vozači u Umagu i Puli

porec-advent-presica-eva-nenad-loris-vlatka.jpg 14. studenoga 2022. presica loris nenad eva vlatka

ADVENT POREČ: Vraća se besplatno klizalište, dolaze Opća opasnost, Matija Cvek, Gustafi i iznenađenje za Novu godinu