in

Međunarodni festival pljočkanja idući vikend u Svetvinčentu – skup o očuvanju tradicijskih igara i sportova i turnir

Foto Istarski pljočkarski savez

Istarski pljočkarski savez nakon velikog priznanja od strane UNESCO-a, upisom u Registar dobrih praksi, čime je “pljočkanje” upisano u popis nematerijalne kulturne baštine kao dio svijetske baštine, nastavlja sa svojim vrlo bogatim aktivnostima.

Tako će se 8. i 9. rujna 2023. godine u Svetvinčentu održati 7. Međunarodni festival pljočkanja.

U petak s početkom u 9,30 svečano otvorenje festivala u kaštelu Grimani Morosini nakon čega slijedi međunarodni skup na temu „Očuvanje tradicijskih igara i sportova za društvenu inkluziju“, a posvećen je obilježavanju 20 godina UNESCO Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Na skupu je najavljeno sudjelovanje stručnjaka iz šest zemalja uključujući Hrvatsku. Skup je namijenjen učiteljima i osobama iz obrazovanja a otvoren je i za ostale slušatelje koje zanima tradicijska kultura. Kao što je to poznato IPS je bio inicijator održavanja edukacijskih radionica u Osnovnim školama Istre i pokretač “Školske lige pljočkanja” što je prihvatio i Upravni odjel za obrazovanje, tehničku kulturu i sport IŽ, i upravo takve aktivnosti garantiraju očuvanje i prijenos kulturnog dobra na mlade generacije, što je temeljni cilj UNESCO Konvencije.

Održavanje skupa, koji ove godine bilježi svoje peto izdanje, predstavlja dio rada saveza koji “pljočkanje” prezentira diljem svijeta, a time i Istru kao regiju bogatog kulturnog nasljeđa i Hrvatsku.

Subota je dan za pljočkanje pa će se u popularnoj Žlinji održati međunarodni turnir u pljočkanju i turnir u gađanju “fiondama”. Nositelji turnira su Istarski pljočkarski savez i udruga STK “Istrijanske fionde” iz Pule.

Foto Istarski pljočkarski savez
Foto Istarski pljočkarski savez

Održavanje festivala omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Istarska županija i Općina Svetvinčenat.

Foto Grad Pula

Ovo su parkirališta u Puli na kojima će uskoro biti besplatno parkiranje

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

Motociklisti stradali između Lima i Sv. Lovreča