in

Najbolji hrvači svijeta u Poreču: Među njima i četverostruki olimpijski pobjednik s Kube

Foto Tanja Kocijančić

Poreč je ovih dana središte hrvačkog svijeta ne samo po tome što se za sljedeća velika natjecanja u njemu spremaju seniori iz desetak zemalja svijeta, već i po brojnim aktivnostima koje su privukle hrvače, hrvačice i dužnosnike iz 30-tak zemalja. Festival hrvanja, osim seniorskog kampa, podrazumijeva i kamp za žene u svim kategorijama, kamp za sve mlađe muške uzraste u grčko-rimskom hrvanju, seminar za trenere, turnir hrvača do 15 i 17 godina i Trofej Jadrana do 20 godina, dok je pred nama i Svjetsko veteransko prvenstvo.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Predstavljanju se priključio i Mijaín López, četverostruki olimpijski pobjednik i jedan od najboljih, ako ne i najbolji hrvač svih vremena, koji se u Poreču priprema za svoje peto olimpijsko zlato. Pođe li Kubancu to za rukom, bit će jedini sportaš u povijesti koji je osvojio zlato na pet uzastopnih Olimpijskih igara. López u Poreču boravi već četvrti put u samo dvije godine, te je pohvalio odlične uvjete, ali i atmosferu u gradu, njegove ljude i prirodne ljepote. Optimističan je ususret nadolazećoj Olimpijadi, svjestan očekivanja ali i povijesnog značaja ove potencijalne pete zlatne medalje. 

Kubanac Lopez na pripremama u Poreču - u lovu na peto olimpijsko zlato - Foto Grad Poreč
Kubanac Lopez na pripremama u Poreču – u lovu na peto olimpijsko zlato – Foto Grad Poreč

Kako su prilikom predstavljanja naglasili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednik Hrvačkog kluba Poreč te član Izvršnog odbora Hrvatskog hrvačkog saveza Darko Kadum, prilika da porečka djeca i mladi koji se ovim sportom bave, u svojem gradu mogu gledati pripreme najboljih svjetskih hrvača, jedan je od velikih benefita ugošćavanja ovakvih manifestacija.
„Svjetsko prvenstvo je jedna Iznimna manifestacija koja će u listopadu u Poreč dovesti više od tisuću sudionika,  što je definitivno finale sportskih hrvačkih događanja u našem gradu.“, rekao je Kadum.

 „Poreč i sport se vole, a ponosni smo da možemo pomoći promociji ovoga sporta, ugostiti najbolje od najboljih u našem gradu i pritom ugostiti Svjetsko veteransko prvenstvo. Veliki doprinos tome su dali Darko Kadum i Hrvački klub Poreč, na čemu im zahvaljujem, kao i Hrvatskom hrvačkom savezu koji je u nama prepoznao partnera i sredinu koja podržava sport.“ rekao je gradonačelnik.

Kako je tijekom najave naglasio tajnik Hrvatskog hrvačkog saveza Tin Bregović, tijekom zadnjih nekoliko godine Poreč je postao središte hrvanja – organizira se Svjetsko prvenstvo za veterane, a hrvači će u Poreču ostvariti oko 20ak tisuća noćenja tijekom 2024. godine. 
„Kad hrvačima kažete Hrvatska, njima je prva asocijacija Poreč – zbog iznimne kvalitete uvjeta, i zato sportaši biraju doći upravo ovdje. Tome su doprinijeli kampovi za brojne uzraste, a mi se nadamo da će suradnja još dugo potrajati.“, rekao je Bregović, zahvalivši se Gradu Poreču i TZ Poreč na kontinuiranoj podršci.

Izbornik hrvatske seniorske reprezentacije Anton Đok rekao je kako sudjelovanje svjetskih i olimpijskih prvaka, kao i odlična sinergija koja je pomogla da se realiziraju ova događanja, omogućila da kampovi prođu u najboljem mogućem redu, kao mjesto učenja i upoznavanja s tehnikama najboljih svjetskih hrvača.

Direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik rekao je kako već sada Poreč bilježi bolje turističke rezultate u odnosu na 2023. godinu, te da je pred nama još jedna iznimno bogata sportska godina.
„Osim hrvanja, ugostit ćemo i Ironman, Istria300, zatim i Svjetsko prvenstvo u rukometu, da navedemo samo neka. Vidjeti kako sportaši uživaju u našem gradu i kako mu se rado vraćaju, za nas je najbolja reklama i siguran sam da će i ovoga puta uživati.“, rekao je Velenik.

Danas popodne od 16 sati možete pratiti trening brojnih hrvačkih zvijezda, a od 17.15 i trening Kubanca Lopeza koji će na Olimpijadi loviti peto zlato a time i titulu najboljeg sportaša u povijesti. Za vikend nema treninga, a onda možete jođ i u ponedjeljak i utorak, 3. i 4.6. u dvorani hotela Diamant.

Foto Istarska županija

U Istri otvoren 1. gaming festival

šrajk vrtić vrsar

ŠTRAJK U VRSARU: Sastanak sindikata i osnivača na pola urodio plodom. Vraćaju se na posao pod jednim uvjetom