in

NIKA FORNAŽAR, državna prvakinja i najperspektivnija porečka sportašica: Kad je počela jedriti jako se bojala mora

Nika Fornažar - talentirana porečka jedriličarka

Članica porečkog Jedriličarskog kluba Horizont, 14-godišnja Nika Fornažar, prvakinja je države do 16 godina! Titulu je osvojila krajem prošlog mjeseca u Puli, gdje je jedrilo 40-ak mladih jedriličara iz Hrvatske i Slovenije na Otvorenom Prvenstvu Hrvatske za klasu ILCA4. No, to Niki nije jedina ovako prestižna titula, a zbog svih njenih uspjeha na nedavno održanoj svečanosti proglašenja najboljih sportaša na Danu porečkog sporta u jakoj konkurenciji mladih i darovitih osvojila je priznanje najperspektivnije sportašice za 2021. godinu. Kako su naveli u obrazloženju, Nika se natječe u klasi ILCA 4 – Laser, a osvojila je prošle godine 5. mjesto ukupno u kategoriji djevojaka na Europa cupu, 2. mjesto u kategoriji U16 na Europa cup, a i članica je reprezentacije Hrvatske u klasi ILCA4.

Nika Fornažar s gradonačelnikom na Danu porečkog sporta - Foto Manuel Paljuh
Nika Fornažar s gradonačelnikom na Danu porečkog sporta – Foto Manuel Paljuh

Doista impresivno za 14-godišnju djevojčicu! Bio je to povod za razgovor s njom. Pitali smo je da nam ispriča malo o sebi i kako je počela trenirati baš jedrenje.

-Idem u osmi razred osnovne škole “Finida” u Poreču. Prvi puta sam se upoznala s jedrenjem kada sam imala 6 godina. Mama me upisala u ljetnu školu jedrenja koja je trajala dva tjedna. Tada sam bila još mala i nisam bila najbolja plivačica, pa me bilo strah izaći na more. Tadašnji trener Luka Krivičić je često sjedio sa mnom na kopnu i čekao da mama dođe po mene. Pokušavali su me podmititi čokoladama i sladoledima samo da uđem u barku ali ja nisam htjela. Toga se sjeća i Matej Rapić, koji je tada jedrio u laseru a odnedavno upravo je naš novi trener. Nakon tih dva tjedna, rekla sam: ”NIKAD VIŠE!!! NE ŽELIM JEDRITI!!, priča nam Nika.

Godinu dana kasnije, za ljetne praznike mama joj je rekla da odluči gdje želi provesti dva tjedna. Ljetni kamp, jedriličarski kamp ili nešto drugo. Pošto su neki od njenih prijatelja rekli da će se upisati na jedrenje onda se i ona odlučila za školu jedrenja.

Nika u Puli u travnju 2022. gdje je osvojila još jednu titulu državne prvakinje
Nika u Puli u travnju 2022. gdje je osvojila još jednu titulu državne prvakinje

-Kada su završila ta dva tjedna, rekla je mami da bi nastavila jedriti. U to vrijeme paralelno sam trenirala ritmičku gimnastiku i jedrenje. Od početka me trener Luka vodio na regate, čak i kada sam još bila premala da sudjelujem na njima, ali barem sam gledala kako to sve izgleda. Tada smo puno putovali po Hrvatskoj i skoro svaki vikend imali regate. Iako sam bila mala, ekipa iz kluba bila je moja druga obitelj. Sve smo radili zajedno, jedrili, trenirali, učili, spremali, kuhali,… A trener nam je bio i mama i tata i učitelj, kuhar, doktor, sve!

Moja prva prava regata bila je kada sam imala sedam godina, u Dubrovniku 2015. godine i to na državnom prvenstvu. Tada sam osvojila drugo mjesto u državi u kategoriji jedriličarki do 10 godina u klasi optimist i bila sam najmlađa jedriličarka u Hrvatskoj za šta sam također nagrađena. Nakon toga su se zaredale razne regate po cijeloj našoj obali a s time i nagrade. Druga u državi do 10 godina, zatim 2017. godine prvakinja države do 10 godina, prva u županiji I drugo. Godine 2018. godine, s nepunih 10 godina, osvojila sam prvo mjesto do 12 godina među djevojčicama na državnom prvenstvu za juniore i kasnije iste godine obranila sam taj naslov na državnom prvenstvu za kadete i ušla u sastav reprezentacije kao druga zamjena, prisjeća se ova mlada i uspješna 14-godišnjakinja.

Nika Fornažar - talentirana porečka jedriličarka
Nika Fornažar – talentirana porečka jedriličarka

Jedna od njoj najdražih regata u klasi optimist bila je na Malti. Pred Novu godinu odletjeli su u pratnji trenera i prijatelja jedriličara iz Crikvenice na Maltu gdje su ih dočekali trener Luka i drugi trener iz Crikvenice.

-Tamo smo proveli sedam dana. Prvo smo sudjelovali na pripremama i treninzima a zadnja tri dana sudjelovali smo na novogodišnjoj međunarodnoj regati. Nismo imali nikakva očekivanja, ali na kraju se vijorila naša zastava. Bila sam prva djevojčica među kadetkinjama do 12 godina, a moja dva prijatelja iz kluba osvojili su prvo i drugo mjesto među mlađim juniorima.

Prošle godina sam prešla iz klase optimist u klasu ILCA 4 (laser 4.7). To je puno jača i zahtjevnija klasa, ali uz trenericu Gloriju Kukuljan, koja je 2019. godine zamijenila trenera Luku, taj je prijelaz bio nešto lakši. Prvi uspjeh u toj klasi bilo je prvenstvo Istarske županije gdje sam u ukupnom poretku bila prva i prva djevojka u županiji.  Također sam sudjelovala na EuroCup-ovima u Poljskoj, Mađarskoj i na Hvaru. Tu sam zauzela 5. mjesto među curama i druga do 16 godina, prisjeća se Nika.

Nedavno je proglašena i najperspektivnijom sportašicom Grada Poreča, što je jako lijepo priznanje od Sportske zajednice i Grada.

-Također i ova titula državne prvakinje do 16 godina je rezultat treninga, regata, podrške trenera i ljudi koji me okružuju. Imam podršku i razumijevanje učitelja u školi, gdje često izostajem s nastave zbog putovanja, ali se uvijek trudim nadoknaditi gradivo i imam dobre ocjene.

Još ne znam koju ću srednju školu upisati ali bih htjela upasti u sportsku gimnaziju u Puli, jer želim dalje nastaviti jedriti i baviti se jedrenjem kasnije, nakon škole, ispričala nam je svoje planove i želje Nika Fornažar.

Ilustracija Pixabay voda špina

Bez vode danas, 2. svibnja, dio Poreča

Foto Stolnoteniski klub Novigrad

Novigradu bronca na kvalifikacijama za Prvenstvo Hrvatske