in

NK Žminj laganim, ali sigurnim korakom ispisuje povijest

Foto NK Žminj

Nogometni klub iz srca Istre danas se ponosi s preko 170 registriranih članova, a povijest ovog žminjskog kluba počinje još 1970. godine, otkada bez prekida djeluje i igra na domaćem stadionu.

Kroz svoju je povijest doživio mnogobrojne uspone i padove, no značajnije pobjede na istarskoj nogometnoj sceni počinje nizati 1994. godine, kada igra u trećoj i drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Predsjednik NK Žminja, Alen Božac, ističe neke od bitnijih rezultata ovog kluba, počevši od spomenute 1994. godine i kvalifikacija za treću ligu, zatim 1996. godine kvalifikacije za drugu ligu, a zatim i osvajanje kupa nogometnog saveza Županije Istarske 2000. godine.

Božac je i sam potekao iz žminjskog nogometnog kluba u kojem je igrao od svoje osme godine pa sve do seniorskog pogona.

“Sezonu 2021/2022. vraćam se u NK Žminj i preuzimam ulogu predsjednika kluba, na nagovor mog prijatelja i nogometnog kolege Rina Orbanića koji je dugi niz godina dao veliki doprinos NK Žminju”, izjavio je ovom prilikom Alen Božac.

Uz njega kao predsjednika, danas vodstvo ovog kluba čine Rino Orbanić na mjestu tajnika, Franko Damijanić kao dopredsjednik, te članovi uprave Dalibor Matika, Dalibor Kmet i Patrik Križanac, uz Zorka Starčića kao oružara.

“Na prvom smo se sastanku jednoglasno dogovorili da nam je cilj razvijanje omladinskih pogona, kao i viši rang za seniorsku ekipu, u čemu smo naposljetku i uspjeli”, govori predsjednik NK Žminja.

Naime, od devet selekcija različitih uzrasta, čak je sedam mlađih, pa tako broje selekciju do 7 godina, do 9 godina, do 10 godina, do 11 godina, do 13 godina, do 15 godina i do 18 godina, uz naravno seniore i veterane.

Za razvitak omladinskih pogona, veli Božac, velika zasluga pripada trenerima Filipu Šujeviću, Marku Mariću, Matiji Benčiću, Alenu Damijaniću, Marku Orbaniću, Rinu Orbaniću, Leonu Papucciju, Marku Horvatu i Patriku Vujici, kao i treneru seniorskog pogona Manuelu Pamiću i fizioterapeutu i kondicijskom treneru Damiru Hekiću, koji s djecom postižu izuzetne rezultate.

NK Žminj kroz svoje je godine postojanja “izrodio” mnoge velike igrače koji su se kasnije bavili profesionalnim nogometom, a neki od njih igrali su i za Hrvatsku reprezentaciju.

Među navedenim imenima nalaze se legendarni Igor Pamić, Manuel Pamić, Alen Pamić, Zvonko Pamić i Sandi Križman, no bilo je tu još igrača koji su imali prvoligaških nastupa, kao što su Vedran Peteh i Fausto Križanac.

“Danas su tu mlađi naraštaji koji su na dobrom putu da ponove neke uspjehe od svojih starijih kolega, a trenutno igraju u mlađim kategorijama Hrvatskih prvoligaša NK Istre, NK Rijeke, i u Sloveniji NK Radomlje”, tvrdi predsjednik Božac.

Naravno, za takve rezultate potrebno je i dosta vremena i požrtvovnosti igrača, pa ih tako tjedno čeka i tri do četiri treninga, vikendima natjecanja i prijateljske utakmice, sudjelovanje na raznim turnirima, kao i organizacija onog domaćeg, “Bartulja”.

“Naši daljnji ciljevi su jasni, a to su proširenje trenerskog kadra u omladinskim pogonima, daljnja borba za viši rang u seniorskom pogonu, ali prije svega ulaganje u infrastrukturu i poboljšanje uvjeta za rad”, otkrio nam je daljnje planove Alen Božac.

Spomenimo tako i projekt stadiona NK Žminja koji je tijeku, točnije u fazi papirologije. Navedeno bi, govori Božac, značilo veliki iskorak za žminjski sport i garancija da će se u NK Žminju i dalje događati velike stvari po pitanju nogometa.

U razvoju kluba velikim dijelom sudjelovala je i sama Općina Žminj na čelu s načelnikom Željkom Plavčićem i suradnicima, a pridonijeli su i sponzori i donatori kluba.

Foto Košarkaški klub Novigrad - Tar

Košarka u Taru privlači velik broj djece iz brojnih mjesta koja marljivo treniraju

Foto Policijska uprava istarska

U bivšem kamenolomu u Istri pronađen ljudski kostur