in

NOVIGRAD: Na Ekipnom državnom prvenstvu u podvodnom ribolovu pobjedu odnijeli Puljani

Foto SRK Erik Radin

Proteklog se vikenda, 15. i 16. listopada, u Novigradu održalo 28. ekipno prvenstvo RH u podvodnom ribolovu. Organizator, HSSRM, tu je čast i povjerenje iskazao domaćinu natjecanja Sportsko ribolovnom klubu Erik Radin iz Novigrada.

novigrad prvenstvo podvodni ribolov pobjednici
Pobjednici

Prvak države postala je ekipa Pješčane uvale iz Pule u sastavu Dejan Micković, Matej Njavro i Manuel Širola uz pomoć mladog barkajola Andreja Petrovića s osvojenih 23.198 bodova. Druga je bila ekipa Marlere iz Ližnjana s osvojenih 15.470 bodova, u sastavu Sandi Peruško, Sandi Imbrišić i Igor Kuzmanović, a treća je bila ekipa Periske iz Ploča u sastavu Antonio Buratović, Luka Fatović i Tomislav Miličević s 15.141 osvojenim bodom.

novigrad prvenstvo podvodni ribolov vaganje riba

Natjecanje je počelo u petak verifikacijom, sastankom i svečanim otvaranjem Prvenstva uz vodstvo Erosa Sorića, opunomoćenika HSSRM, Igora Žokalja, glavnog suca, Marina Reinića kao suca pripravnika, Danjela Županića kao voditelja natjecanja i Mariele Radin kao predstavnice domaćina. Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa s 42 natjecatelja iz cijele Hrvatske.

Dobrodošlicu natjecateljima su kratkim govorima zaželjele dogradonačelnica Vivijana Fakin i direktorica TZ Grada Novigrada Vesna Ferenac. Institucije koje su predstavljale financijski su pomogle da se ovo prestižno natjecanje održi na najvišoj mogućoj razini.

Natjecanje je počelo u subotu u 8.30 sati. Pritom se osam ekipa odlučilo za sjever zone, a sedam za jug. Tijekom natjecanja suci su obilazili zonu lova i kontrolirali poštuju li sve ekipe odrednice iz propozicija, treba li im nešto, ima li ulova i kakav je. Nakon obilaska cijele zone vidjelo se da se na jugu ulovilo više ribe i da će vjerojatno oni koji su se odlučili za taj dio zone biti bolje plasirani, što se kasnije i obistinilo.

Na odluku gdje će ekipe loviti utjecale su i višednevne pripreme, tijekom kojih su natjecatelji mogli uočiti gdje ima najviše ribe –  konja u jatima, cipala, fratri ili pici. Također, na odluku o izboru mjesta gdje će se loviti dosta utječu i vremenske prilike, vrsta vjetra, tlak te niz drugih parametara. Na kraju se pokazalo da je tramontana koja je puhala u danima prije natjecanja jako utjecala na ribu koja se na dan natjecanja jednostavno maknula s mjesta gdje je prije bila uočena, i to je direktno utjecalo na plasman ekipa, jer su oni koji su se odlučili za jug zone dosta ribe ulovili u plitkom, i to najčešće ciple kojih na sjeveru u subotu uopće nije bilo.

Nakon natjecanja, koje je završilo u 13:30 sati, ekipe su se počele okupljati oko matičnog broda zbog predaje ulova nakon čega su svi svojim plovilima krenuli u matične luke te su se svi okupili ispred novigradskog restorana Half8 na Porporeli očekujući najuzbudljiviji dio natjecanja – vaganje. Neke  su ekipe kažnjene, a čak i diskvalificirane zbog nepoštivanja zakonom određenih minimalnih duljina nekih riba. Kada je na vaganje došla žica ekipe Pješčana uvala iz Pule, tada je svima postalo jasno da su oni najviše ulovili, što se i službeno dokazalo nekoliko minuta kasnije.

Uz gromoglasan pljesak i čestitanje najboljima završio je sportski i najuzbudljiviji dio natjecanja te su se ekipe preselile u hotel na večeru i druženje, po čemu su inače domaćini iz SRK Erika Radin nadaleko poznati i zbog čega brojni ribolovci rado dolaze na sva natjecanja u njihovoj organizaciji. Uz večeru podijeljena su i priznanja za najbolje plasirane i sve zaslužne.

Nagradu za prvo mjesto predala je Mariela Radin, predsjednica SRK Erik Radin, koja je zahvalila savezu na ukazanom povjerenju, natjecateljima na dolasku i trudu, a svojim pomagačima iz kluba na vremenu i energiji koje su uložili kako bi ovo natjecanje prošlo u najboljem mogućem redu. Nekoliko riječi podrške dao je i izbornik reprezentacije Mislav Čalo koji je izrazio svoje zadovoljstvo organizacijom.

Izvor – Tekst & Foto SRK Erik Radin

vježbenici policajci istra pula

Stigli vježbenici policajci u Pulu, Poreč, Rovinj, Umag i Labin

Anteo Milos i Dalibor Paus - Foto IDS

Paus i Milos najavili rješenje za liječenje hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre