in

NOVIGRAD ugostio više od 800 najboljih svjetskih taekwondo boraca

Foto Grad Novigrad

Novigrad je proteklog vikenda ugostio još jedno veliko sportsko natjecanje – „European Taekwon Do International Chamiponship“. Natjecanje je okupilo više od 800 najboljih taekwondo boraca iz 18 zemalja, u kategorijama djece, juniora, kadeta, seniora i veterana, u muškoj i ženskoj konkurenciji, priopćeno je iz Grada Novigrada.

Turnir je održan u novigradskoj sportskoj dvorani, koja je tih dana bila poprištem niza atraktivnih borbi u ovoj plemenitoj borilačkoj vještini. Krema europskog i svjetskog taekwondo-a publici je priuštila zanimljive i srčane duele, atraktivne borilačke poteze, često neizvjesne borbe, u kojima su odlučivali tek detalji. Poklonici i poznavatelji ovog sporta složili su se kako je kvaliteta borbi i samog natjecateljskog dijela ove europske i svjetske taekwondo smotre bila na najvišoj razini, dok su oni koji su se s tim sportom  po prvi puta susreli uživo, bili zatečeni koliko je ova plemenita vještina zanimljiva i atraktivna i za gledanje. 

Pored zemlje domaćina, Hrvatske, svoje su predstavnike na ovom natjecanju imale i Alžir, Argentina, Bosna i Hercegovina, Engleska, Irska, Kirgistan, Maroko, Nizozemska, Norveška, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Škotska, Španjolska, Švicarska, Ukrajina i Wales.

Predstavnici svjetske krovne organizacije, kao i svi sudionici natjecanja, bili su izuzetno zadovoljni svime što ih je u Novigradu dočekalo: „Domaćini i organizatori ovog takmičenja zaslužuju svaku pohvalu. Mogu samo prenijeti zadovoljstvo svih sudionika natjecanja, kako gostoprimstvom na koje smo naišli, tako i sa svime ostalim što se kroz ova protekla tri dana u Novigradu događalo. Grad je stvarno lijep i ugodan, smještaj je na visokoj razini, dvorana u kojoj je natjecanje održano je isto tako zadovoljila sve potrebe ovako velikog natjecanja… Stvarno smo na tome zahvalni i čestitamo domaćinima!“, poručio je Dave Oliver, Grand Master taekwondo-a i predsjednik krovne svjetske organizacije tradicionalnog taekwondo-a, Taekwon-do International Federation (ITF).

Zadovoljan je bio i Tomislav Đaković, predsjednik hrvatske podružnice ITF-a: „Puno smo truda uložili u pripremu i realizaciju ovog natjecanja, pa – nakon što je sve proteklo u najboljem redu – želim prije svega zahvaliti svima koji su nas podržali, osobito Gradu Novigradu i Turističkoj  zajednici, a posebno gradonačelniku Anteu Milosu. Europska Taekwon-do international organizacija prepoznala je hrvatske vrijednosti i iznimne rezultate hrvatskih sportaša, a ova značajna sportska manifestacija bila je veliko događanje, kako za Novigrad i Istru, tako i za Hrvatsku u cjelini. Odluka da se domaćinstvo ovog natjecanja povjeri Hrvatskoj odnosno Novigradu, donesena je na sjednici krovne europske Taekwon-do international federation organizacije, u engleskom Birminghamu, a za domaćinstvo su pored Hrvatske konkurirali još Rusija, Wales i Njemačka. Unutar Hrvatske konkurenti su nam potom bili veliki gradovi poput Dubrovnika i Zagreba, no uz potporu Grada Novigrada i novigradske Turističke zajednice, odnijeli smo tada uvjerljivu pobjedu, a svime onime što se kroz protekla tri dana događalo u Novigradu i ovdašnjoj sportskoj dvorani na najbolji smo način opravdali ukazano nam povjerenje, istaknuo je Đaković.

„Novigrad se već godinama profilira kao grad sporta i sportskog turizma. Nakon nekolicine drugih velikih natjecanja koja su proteklih godina održana u našem gradu, sa zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu gospodina Đakovića da ugostimo i ovo veliko takmičenje. Bilo je uistinu zadovoljstvo ovih dana vidjeti prepunu novigradsku sportsku dvoranu, koja je kroz cijelo to vrijeme bila poprištem atraktivnih borbi u ovoj plemenitoj borilačkoj vještini. Ponosno smo i sretni što smo kroz ta tri dana ugostili neke od najboljih europskih i svjetskih taekwondo boraca, ali i brojne poklonike ovog vrlo popularnog i u svijetu raširenog sporta, pa je to bila i odlična promocija, kako našega grada, tako i Istre i Hrvatske u cjelini“, poručio je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Što se sportskih rezultata tiče, najviše razloga za zadovoljstvo imala je nacionalna vrsta Rusije, koja je osvojila prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji, te tako opravdala ulogu glavnog favorita natjecanja i jedne od najjačih svjetskih taekwondo reprezentacija. Drugo je mjesto pripalo Walesu, dok je broncu u ekipnom plasmanu zaslužila Slovačka, priopćeno je iz Grada Novigrada. 

Od 15. svibnja jeftiniji pozivi i poruke iz Hrvatske prema zemljama EU-a

TAR: Proljetni koncert Limene glazbe 17. svibnja