in

Odlični rezultati pulske Vege nakon prvog dana regate Sv. Nikola

Foto JK Vega Pula

U četvrtak, 2. prosinca na pulskim je Valsalinama započela 30. regata Sv. Nikola i 1. Memorijal Vladimir Barbić. Nošeni vjetrom mladi jedriličari u petak, 3. prosinca uputili su se prema pučini i točno u 10.00 sati na zvuk trube započeli svoje natjecanje. Okupili su  se jedriličari iz 101 kluba te su malo prije 10 sati otplovili prema regatnim poljima. Zbog velikog broja prijavljenih jedrilo se na dva regatna polja. Jedno polje bilo je bliže Verudeli, tamo su jedrili u klasama ILCA 4 i ILCA 6, a drugo polje bilo je bliže šetalištu Lungomare i na njemu su jedrili najmlađi u  klasi Optimist. 

jedriličarski klub vega pula regata sveti nikola 4-12-2021
Foto JK Vega Pula

“Nismo mogli poželjeti bolje vremenske uvjete prvog dana. Po buri, koja je imala udare 23-24 čvorova odjedrena su 3 plova. Jedrenja su tekla po rasporedu i već u ranim popodnevnim satima su se jedriličari vratili sa mora.” zadovoljno i ponosno rekao nam je Refko Ganić, glavni odgovorni za regatno polje Optimista. 

Nakon prvog dana jedrenja u klasi Optimist vodstvo drži Josip Tafra iz Jk Labuda, ujedno i član reprezentacije, a prvoplasirana djevojčica je Finkinja Helmi Vaukhonen. Na drugom regatnom polju situacija je bila malo zahtjevnija jer su tamo udari bure dosezali preko 30 čvorova. Većina jedriličara se snašla u tim teškim uvjetima te je uspjela završiti sva tri jedrenja. Nekolicini koja je tek prešla u novu klasu bura je bila prevelik zalogaj pa su se oni morali ranije vratiti na kopno te će svoje adute moći pokazati  sutra po nešto manjem intenzitetu vjetra. Regatni odbor je u nekoliko slučajeva morao intervenirati i pomoći jedriličarima koji su se prevrnuli i nisu imali snage ispraviti jedrilicu. Pravovremenom reakcijom, svi su sretno stigli na kopno.

U klasi ILCA 4 visoko ljestvicu su podigli Vegovci koji uvjerljivo vode u ukupnom poretku. Prvoplasirani je Tedi Leonardelli koji dijeli isti broj bodova sa drugoplasiranom Leom Rakovac također jedriličarkom Vege. Lea je ukupno i prva djevojka i ima pet bodova prednosti nad Poljakinjom Weronikom Folmer i 30 bodova nad Manolom Miletić iz Jk Kvarnera. Treći u ovoj klasi trenutno je Jere Bakotić iz Jk Splita.

U klasi ILCA 6 u prvih pet nalazi se čak četvero Splićana iz tri različita kluba. To su Antun Tomašević, Lovre Bakotić, Petra Mastelić i Antonio Marendić iz Jk Labuda, Jk Split i Jk Mornar. Na drugom mjestu nalazi se Šveđanin Erik Norlen. 

U subotu u 10.00 planiran je start 4. jedrenja, jedriličari kreću na more već u 9.  Prognoza za subotu je nešto laganiji vjetar, pa su moguće oscilacije u ukupnom poretku. 

Funtana Božić 2020

Funtana: Prijavite se na natječaj SVJETLOST ADVENTA i ukrasite svoje domove

maske maskice korona covid

Istra u subotu: Još jedna osoba preminula u pulskoj bolnici