in

Održan panel „Poduzetništvo i sport u Poreču – postani poduzetnik nakon sportske karijere“

U okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču, u ponedjeljak, 25. listopada, u sportskoj dvorani Žatika održala se panel rasprava „Poduzetništvo i sport u Poreču – postani poduzetnik nakon sportske karijere“. Na panel raspravi sudjelovali su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradska pročelnica za gospodarstvo i EU projekte Morena Mičetić Fabić, predsjednik Sportske zajednice Grada Poreča Aleksandar Beaković, voditeljica projekta Endurance Irena Šker te sportski poduzetnici Vedran Vrus, David Petrić i Dalibor Jakovčić.

mjesec poduzetništva poreč

Uz uvodno predstavljanje Mjeseca poduzetništva, predstavljena je i važnost sporta za fizičko i mentalno zdravlje, sukladno Nacionalnom programu sporta za razdoblje od 2019. do 2026. godine. Tako su navedeni i statistički podaci istraživanja Središnjeg državnog ured za šport iz 2017. godine koji pokazuju zabrinjavajuće podatke da se 62,5% populacije ne bavi tjelesnom aktivnošću, odnosno, da su potpuno neaktivni. Uz navedeno, podaci istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2019. godine pokazuju da 2/3 odraslih ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a podaci istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije iz 2020. pokazuju da je pri upisu u 1. razred bilo pretilo je 34,5% dječaka i 34,8% djevojčica. Naglašene su prednosti sporta za ljudsko zdravlje, koje se očituje kroz smanjuje rizika nastanka kroničnih nezaraznih bolesti, ublažavanje njihovog napredovanja, te znatnoj koristi društvu kroz povećanje društvenog međudjelovanja i angažiranja.

Da bi bavljenje sportom bilo dostupno za sve generacije, a da bi i grad mogao biti domaćin velikim sportskim natjecanjima, potrebna je sportska infrastruktura, koju je predstavio gradonačelnik, ocijenivši da, s obzirom na veličinu grada, možemo biti vrlo zadovoljni dostupnom sportskom infrastrukturom.

– Šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, oko 130 dječjih i polivalentnih igrališta po čemu smo u samom hrvatskom vrhu jer jedno igralište dolazi na oko 200 stanovnika, dok je na nacionalnoj razini taj prosjek jedno igralište na oko 800 stanovnika. Dodatno, tu su i brojni nogometni, rukometni, košarkaški, boćarski, teniski i ostali tereni, kao i teretane na otvorenom i brojne pješačke / biciklističke staze.

– Još preostaje dovršetak izgradnje nogometnog kampusa iznad Žatike, koji očekujemo relativno uskoro, a nakon toga želja je jednog dana realizirati i gradski bazen, za koji postoji interes i želja već godinama, zato se sad rade predradnje u prostorno-planskom smislu kako bi došlo do što racionalnijeg uklapanja u prostor, rekao je Peršurić.

Raspravljalo se i o problematici sportaša nakon završetka sportske karijere. Predsjednik Sportske zajednice Grada Poreča Aleksandar Beaković napomenuo da se radi o 98% sportaša, jer samo 2% izgradi svoj brend. Nakon sportske karijere pri usmjeravanju na tržište rada, sportaši se nerijetko nađu pred „zatvorenim vratima“ bez radnog iskustva, bez kompetencija i znanja potrebnih za određeni posao.  Nadovezujući se na problematiku, nastao je projekt Endurance, koji se provodi u Poreču. Radi se o projektu koji je sufinanciran iz programa Erasmus Plus Europske Komisije, započeo je u studenom 2020. godine, a Sportska zajednica Grada Poreča jedna je od osam partnera iz sedam zemalja (Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Italija, Slovačka i Španjolska), koji svojim raznovrsnim iskustvom  doprinose stvaranju poduzetničkih kapaciteta za sport, a Grad Poreč-Parenzo uz podršku u provedbi projekta, prepoznao je njegovu za lokalnu i širu zajednicu.

Trenutno su u izradi e-materijali za učenje koji će prevladati prepreke iz sportske karijere u poduzetničku karijeru, a u nastavku projekta očekuje se vrednovanje izrađenih materijala putem radionica.

Na kraju su sportski poduzetnici iznijeli svoj put iz sporta ka poduzetništvu te napomenuli značajnosti sporta kojim su se bavili i karakteristike, poput upornosti, odlučnosti i točnosti, koje su kroz sport stekli za ostvarenje kroz poduzetništvo. I dok je Petriću rukometni svijet u kojem je stasao otvorio vrata prema poduzetničkim ostvarenjima, Vrus je napomenuo kako je nastavio obiteljsku poduzetničku priču koja uključuje sport, dok se Jakovčić referirao na EU projekt „I ja mogu trenirati“, koji su proveli zajedno s Društvom invalida Poreč i Gradom Porečom, kao primjer projekta i ulaganja u teretanu za osobe s invaliditetom koja ostaje kao trajno dobro u zajednici.

galija djeca crtaju u čast edu murtiću lisopad 2021

U ČAST EDU MURTIĆU: Mališani posjetili porečku Galiju, uskoro izložba njihovih radova

Dežurstvo ljekarni u Poreču za praznike i u studenom