in

POREČ: Hrvatski rukometaši pobjedom otvorili Croatia cup

Croatia vs Montenegro, Croatia Cup 2023, Poreč, Hrvatska, 04.01.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška seniorska reprezentacija pobjedom protiv Crne Gore 29:25 otvorila je ovogodišnji Croatia kup. Bila je to dosta izjednačena utakmica koju je Hrvatska dobila izvrsnom igrom u posljednjih desetak minuta.

HRVATSKA: M. Mandić 5, F. Ivić 6, L. Mihić 3, D. Duvnjak 1, M. Šoštarić 6, L. Stepančić -/-, J. Šarac -/-, M. Maraš 2, V. Načinović 3, T. Kušan -/-, L. Cindrić 1, M. Šipić 1, F. Glavaš 4, Z. Srna 5, L. L. Klarica 1, M. Jelinić 2, izbornik: Goran Perkovac

CRNA GORA: N. Matović  -/-, N. Simić 15, H. Suljević -/-, A. Bakić 2, A. Dragašević 1, M. Vujović 8, S. Ćavor 1, R. Čepić -/-, B. Vujović 4, V. Kaluđerović 3, L. Radović 3, V. Lazović  -/-, V. Borozan 1, M. Božović -/-, R. Vujačić 1, B. Anđelić -/-, N. Grbović 1, izbornik Vlado Šola (HRV)

Bolest je prorijedila hrvatske redove uoči prvog susreta Croatia kupa. Čak petorica igrača nisu bila na raspolaganju izborniku Goranu Perkovcu. To su Dominik Kuzmanović, Tin Lučin, Igor Karačić, Ivan Martinović i David Mandić.

Naša početna postava bila je sljedeća: Matej Mandić na vratima, Filip Glavaš i Marin Jelinić na krilima. Crtu je držao Veron Načinović, a na vanjskim pozicijama bili su Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Luka Stepančić. Obje su reprezentacije krenule s obranama 6-0.

Crna Gora je mirnije ušla u susret. Na krilima dvije obrane Nebojše Simića imala je četiri početna vodstva 0:1, 1:2, 2:3 i 3:4. Uskoro su otišli na dva razlike 3:5, pa 4:6. Od naših je jedino ruku namjestio Zvonimir Srna pa je u 10. minuti više od pola naših pogodaka bilo njegovo djelo (5:6). Zabio je tri.

poreč croatia cup 2024 hrvatska crna gora
Croatia vs Montenegro, Croatia Cup 2023, Poreč, Hrvatska, 04.01.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Onda se probudio Matej Mandić na našim vratima i Hrvatska je serijom 4:0 preuzela vodstvo u 12. minuti i otišla na 8:6. Odgovorili su Crnogorci s dva pogotka u nizu i brzo stigli do izjednačenja. Noge su bile teže kod naših igrača. I začudo, u takvoj situaciji bilo je malo tehničkih pogrešaka u prvoj četvrtini susreta. Obrane su bili dosta mekane, kao da su se svi pomalo čuvali ozljeda, pa se dosta lako dolazilo do suparničkih vrata. Tako su u prvih 20 minuta postignuta čak 22 pogotka (11:11).

Nebojša Simić i dalje je bio sjajan na crnogorskim vratima. I na velika iskušenja stavio je našu momčad u završnici prvoga dijela. Teškom mukom Hrvatska je na predah ipak odnijela pogodak viška 14:13.

Lovrom Mihićem i Mariom Šoštarićem na krilima ušli smo u drugi dio. Filip Ivić bio je na vratima, a Marin Šipić na crti. Dva pogotka razlike koja smo imali u 32. minuti brzo su se istopila. Crna Gora je s pet u nizu preuzela vodstvo u 35. minuti i pobjegla na pomalo zabrinjavajućih plus tri (15:18). Naša je klupa morala reagirati i zatražila je minutu predaha.

Bila je to dobra odluka jer su naši zabili tri pogotka za redom uz igrača više i uhvatili novi  priključak (18:18). Odmah zatim i Hrvatska je ostala s igračem manje i vodstvo je ostalo na njihovoj strani. Kako smo se polako približavali posljednjoj četvrtini, bilo je sve više nervoze na terenu i reakcija na sudačke odluke. Vidjela se silna želja kod oba sastava za pobjedom.

Dugo se igralo pogodak za pogodak. Na ulasku u posljednjih deset minuta bilo je 22:22. Ipak, Hrvatska je uskoro preuzela vodstvo i uz pomoć odličnog Filipa Ivića, koji je imao nekoliko velikih obrana, ne samo da je uspjela sačuvati prednost, nego i pobijediti s najvećom razlikom koju je jedna ekipa imala u susretu, 29:25. Sa šest pogodaka najbolji strijelac u našim redovima bio je Mario Šoštarić. Pet je dao Zvonimir Srna, četiri Filip Glavaš. Kod Crne Gore prvo ime Miloš Vujović s osam pogodaka. Fenomenalni Nebojša Simić skupio je 15 obrana.

Drugog dana turnira igraju Crna Gora i Slovenija u 17.00 sati. Croatia kup završava u subotu 6. siječnja u 17.00 sati susretom Hrvatske i Slovenije.

CROATIA KUP: 1. KOLO

HRVATSKA – CRNA GORA 29:25

Izvor Hrvatski rukometni savez

poreč rukomet

Hrvatski rukometaši u Poreču oslabljeni dočekuju Crnu Goru

ilustracija izložba umjtnost kultura

HDLU Istre raspisao natječaj za prvi tematski projekt u 2024. pod nazivom “Tragom geste”