in

Poreč: „I JA MOGU TRENIRATI“ – projekt koji će u sportski život uključiti osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

Foto: SRC Veli Jože/Grad Poreč

Porečki Body building klub „Veli Jože“, zajedno s partnerom Gradom Porečom, predstavio je danas u prostorima Društva invalida ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate EU projekta ”I ja mogu trenirati”. BBK „Veli Jože“ na čelu s Daliborom Jakovčićem prijavio se na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ pod nazivom „I ja mogu trenirati“, za što je lani pred kraj godine dobiveno gotovo milijun i pol kuna.

-To je najveći projekt koji je ostvarila neka sportska udruga. Opći cilj jest kod osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju podići svijest o potrebi bavljenja sportom. Projekt ima nekoliko faza – prva se odnosi na mali građevinski zahvat u sklopu SRC-a „Veli Jože“ kojim će se napraviti plato od 400 kvadrata sa spravama i uredit će se prilaz za osobe s invaliditetom. Očekujemo da će radovi početi u lipnju, a nakon toga slijedi 32 mjeseca tijekom kojih će petero stručnjaka (kineziolozi, nutricionist i fizioterapeut) provoditi prilagođene treninge za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, a otvorit će se i savjetovalište o zdravom načinu prehrane, rekao je Jakovčić napomenuvši kako je cilj tu djecu uključiti i u redovite aktivnosti kluba, poboljšati pristupe i podignuti razinu svijesti o važnosti fizičke aktivnosti i socijalne uključenosti kao osnove za zdravi način života.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao da je ovo jedan od najvažnijih projekata u Poreču koji se financiraju iz EU fondova.

-Spojili smo sport i Društvo invalida i time će se omogućiti da osobe s invaliditetom budu više uključene u sportski život grada, a što će naposljetku poboljšati njihovu kvalitetu života i socijalnu uključenost. Na njih mislimo i dalje, pa će i nova plaža u Špadićima, koja će se uskoro početi sanirati i uređivati, biti u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom, najavio je gradonačelnik.

Uz Jakovčića i gradonačelnika na presici su bili predstavnici ostalih partnera u ovom projektu – predsjednik Sportske zajednice Grada Poreča Alfred Mendiković i čelnica Društva invalida Tihana Mikulčić.

Kako smo već objavili, ugovor o financiranju projekta „I ja mogu trenirati“ potpisan je u Zagrebu prije nešto više od mjesec dana s predstavnicima posredničkih tijela, ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nadom Murganić, te predstavnicima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Projektom „I ja mogu trenirati“ nastojat će se poboljšati pristup besplatnim sportsko-rekreativnim aktivnostima osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju u njihovoj zajednici, odnosno okruženju. Cilj je povećanje njihove socijalne uključenosti, te stvaranje navike svakodnevnog bavljenja tjelesnom aktivnošću.

Dodatna vrijednost projekta je omogućavanje ciljanim skupinama zajedničkih treninga s redovnim članovima BBK-a“Veli Jože“.

Predviđeno trajanje projekta je od početka ove do kraja 2021. godine.

Predsjednik SZGP Alfredo Mendiković rekao je da je Zajednica prepoznala benefite ovog projekta i dala mu podršku kroz infrastrukturu i prostore, u želji da se broj sportaša-rekreativaca u Poreču poveća.

– Svim ćemo se resursima i s velikim zadovoljstvom uključiti u ovaj projekt., rekla je predsjednica Društva Invalida Poreč Tihana Mikulčić objasnivši kako Društvo do sad nije imalo vlastitih kapaciteta za realizaciju jednog ovakvog projekta, iako su članovi izuzetno prisutni u aktivnostima koje promiču zdravi život.

– Posebno veseli što ćemo u blizini prostora Društva u samom centru Poreča dobiti prilagođeno vježbalište za osobe s invaliditetom. Čak smo dogovorili da i kombi Društva invalida prevozi, po potrebi, korisnike vježbališta., rekla je Mikulčić, posebno pohvalivši dio projekta koji će se baviti zdravom prehranom.

Edi Milokanović - Nagrada za životno djelo

Istarska legenda automobilizma Edi Milokanović od HAKS-a dobio Nagradu za Životno djelo

Tar: Provaljeno u Ininu benzinsku postaju