in

POREČ: Prijem za uspješne mlade jedriličare Niku Fornažar i Davida Nicolettija

Foto Grad Poreč

Gradonačelnik Loris Peršurić primio je članove Jedriličarskog kluba Horizont iz Poreča, koji su se na nedavnim natjecanjima okrunili vrijednim odličjima – Niku Fornažar, koja je na ILCA youth easter meeting regati na talijanskom jezeru Lago di Garda osvojila prvo mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina, te Davida Nicoletija koji je osvojio prvo mjesto u klasi Optimist za Kup Hrvatske 2022/2023 u kategoriji U12.

Regata na kojoj je sudjelovala Fornažar okupila je 170 jedriličara i jedriličarki iz više od 20 država Europe i svijeta. Nika je zauzela visoko 17. mjesto u ukupnoj konkurenciji, te uvjerljivo 1. mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina. Inače, Nika se može pohvaliti nizom osvojenih medalja na raznim regatama i natjecanjima, kao i osvojenim 22.mjestom u klasi ILCA -4 (laser) do 16 godina na Svjetskom prvenstvu. Nika na regatama sa Horizontom sudjeluje od najmlađih dana, prvo samo kao promatračica, a kasnije i kao aktivna sudionica. Prvu regatu odradila je sa sedam godina. Tada je osvojila drugo mjesto u državi u kategoriji jedriličarki do 10 godina u klasi optimist i bila najmlađa jedriličarka u Hrvatskoj, za što je također dobila nagradu. Nakon ove nastavile su se redati i razne druge regate u zemlji pa i inozemstvu sa kojih se vraćala okrunjena nagradama. 

Njezin kolega David Nicoletti je u kategoriji U12 osvojio prvo mjesto u klasi optimist za Kup Hrvatske 2022/2023 za koju se bodovalo deset regata (9 kvalifikacijskih i prvenstvo Hrvatske), a iako je još na početku svojeg jedriličarskog puta, već ostvaruje zapažene rezultate. Sve to nije slučajnost, jer porečki jedriličarski klub iz godine u godinu ostvaruje zapažene rezultate, i porečke jedriličare vodi na putovanja diljem svijeta.

Mladi su se jedriličari zahvalili trenerima i učiteljima, te roditeljima na razumijevanju i podršci u bavljenju ovim sportom, koji je često vrlo zahtjevan.

Na prijemu su sa mladim jedriličarima bili predsjednik Sportske zajednice grada Poreča Aleksandar Beaković i stručni suradnik za sport u istoj Zoran Jendrašić te roditelji mladih jedriličari kao i trener Matej Rapić. Istaknuo je da u Poreču jedriličarstvo ima veliku podršku lokalne zajednice i Grada, od opreme do putovanja, ali sam sport, posebno kad se počnu ostvarivati zapaženiji rezultati, često je financijski izazovan jer podrazumijeva nabavu opreme i brodova. Jedriličarstvo je specifičan sport, jer za naš grad predstavlja i pomorsku tradiciju, što je posebno naglašeno na prijemu, a uz to jedriličari treniraju i često organiziraju regate u našoj uvali Peškera, te tako šalju prekrasnu razglednicu našeg grada u svijet.

Gradonačelnik je čestitao ovom klubu u kojem je veliki broj djece koji redovito treniraju i pohađaju sportsku školu, te sudjeluju na regatama diljem Hrvatske i inozemstva sa kojih se vraćaju s osvojenim nagradama. – Vaši nas rezultati nas jako vesele jer na najbolji mogući način promovirate sebe, grad i klub. Uspjesi naših jedriličara nižu se kroz generacije, što je dokaz konstantnog rada, truda i zalaganja cijelog kluba, ali i obitelji. Bez vaše podrške sve ovo ne bi bilo moguće, zaključio je gradonačelnik. 

Nakon prijema Nika Fornažar sudjelovala je na državnom prvenstvu za klasu ILICA4 održanom u Koromačnu, gdje je pokupila još vrijednih odličja: dvije zlatne medalje i time postala dvostruka prvakinja Hrvatske u kategorijama U16 i U18 godina. Nakon ovih uspjeha Nika kreće s pripremama za Svjetsko prvenstvo koje će se krajem srpnja održati u Grčkoj, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

POREČ: U petak projekcija Disneyevog filma “Mala sirena” – ulaz slobodan za male i velike

Foto DND Poreč

POREČ: DND otvorio Dječji ljetni kamp na dvije lokacije