in

POREČ TROPHY: U nedjelju dvije bike utrke u Poreču, idući tjedan Istrian Spring Trophies. Važna informacija o prometu

Presica u Poreču - Foto Tanja Kocijančić

Istrian Spring Trophies 2024. je u tijeku. Očekuju se dvije sjajne utrke u Poreču i velika završnica ovog događaja – Istrian Spring Trophy. Ova manifestacija ima međunarodni značaj te iz godine u godinu plijeni sve veću pozornost samog vrha svjetskog biciklizma. 

biciklistička utrka
Ulazak pobjednika u cilj u Taru

U Poreču će se u nedjelju 3. ožujka održati dvije profesionalne biciklističke utrke – 2. Poreč Trophy Ladies i 25. Poreč Trophy, a idući tjedan tijekom četiri dana i 20. Istrian Spring Trophy 2024. koji će obuhvatiti više etapa po Istri. Ova manifestacija ima međunarodni značaj te iz godine u godinu plijeni sve veću pozornost samog vrha svjetskog biciklizma. U Poreču će nastupiti u nedjelju ukupno 50 profesionalnih timova, od kojih 15 u ženskoj kategoriji, što je ukupno 276 biciklista iz cijelog svijeta. Start je u 9 sati za žensku utrku, koja će završiti u podne u Taru. Ondje će biti cilj i muške utrke, koja pak starta također iz Zelene lagune, ali u 13.30 sati a trajat će otprilike do 17 sati.

Žene voze pet krugova od Poreča do Tara pa preko Općine Kaštelir-Labinci natrag. Istu trasu imaju i muški biciklisti koji pak voze sedam krugova. Ono što je najvažnije za vozače – nema potpunog zatvaranja prometa na tim dionicama – tj. promet će se zaustaviti na najviše pet minuta dok karavana biciklista ne prođe.

Utrke su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili danas, 1. ožujka, Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča, Ivica Gržinić, sportski direktor i Ivan Črnjarić, direktor i glavni organizator Istrian Spring Trophiesa.

Osim sportskog, manifestacija ima i veliki turistički značaj, o čemu govori podatak da će se ove godine u dva tjedna održavanja u Istri ostvariti više od 7.000 noćenja, istaknuto je danas na presici.

tanja kocijančić presica utrka
Foto Tanja kocijančić

-Ova utrka označava otvaranje naše i općenito biciklističke sezone u ovom dijelu Europe. Veseli nas da imamo sve više žena na utrci, te da je interes svake godine sve veći. Muška utrka rasprodana je unaprijed, što govori o interesu za ovaj sport i naš kraj, kazao je direktor TZ-a Velenik, poželjevši svima dobrodošlicu i puno sportskih uspjeha. Naglasio je da su ove utrke dobile veliku podršku Vijeća i Skupštine njegovog TZ-a, te su kao brzorastuće dobile veću potporu nego lani.

Ivica Gržinić pokretač je ove serije utrka. Naglasio je da njegov klub, Meridiana-Kamen Pazin, ponosno potpisuje organizaciju. Jedino što po njemu nije dobro jest da ove odine nema u konkurenciji nijedne hrvatske ekipe. U organizaciji utrke prije pet godina pridružio mu se direktor Črnjarić, koji je naglasio da interes biciklista je svake godine sve veći. Ove godine prvi put nisu slali pozivnice, jer su kvotu ispunili temeljem prijava timova. Prate opći svjetski trend sve većeg broja ženskih ekipa, kojih imaju 15. Bilo bi ih i više da se nisu ispriječili razni problemi, poput nemogućnosti dobivanja vize, rata u Izraelu i drugo.

-Na našu utrku dolaze biciklistički timovi koji sudueluju na velikim događanjima, poput Giro d’Italia. Imamo iznimno kvalitetne natjecatelje. Veseli i turistički aspekt, jer nam ekipe dolaze sve ranije i ostaju duže, pa se očekuje ostvariti oko 7.000 noćenja, što nije malo u ovom dijelu godine, naglasio je Črnjarić, dodavši da imaju i podršku ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac.

Istrian Spring Trophies donosi 5 zasebnih biciklističkih natjecanja; od koji su prve na rasporedu bile Umag Trophy LADIES i Umag Trophy. Nakon njih, točnije u nedjelju 3. ožujka, slijede Poreč Trophy i Poreč Trophy LADIES te četverodnevni Istrian Spring Trophy, od 7. do 10. ožujka. Spomenimo etape – prolog će biti prvog dana na aerodromu u Vrsaru, slijede etape Poreč – Funtana, zatim Novigrad-Motovun kao najteža, te na kraju Pazin-Umag.

Organizator je Biciklistički klub Meridiana – Kamen Pazin.

Više saznajte na njihovim web stranicama, odnosno na Facebooku.

Link na događaj s osnovnim informacijama: https://www.myporec.com/hr/sto-raditi/kalendar/25215

Foto di Alexa da Pixabay trgovina shopping

Poznatu mineralnu vodu inspekcija povukla iz prodaje

djeca učenici osnovna škola finida poreč

OŠ Finida Poreč organizirala podršku za roditelje prvašića koji nisu uspjeli putem sustava e-upisi