in

Porečani Matej Bičvić i Ian Ryšlavy osvajaju medalje u powerliftingu

Matej i Ian - foto privatni album

Ove subote u Sinju bilo je mjesto okupljanja jednih od najjačih bench pressera na našem područuju. Ondje su snagu okušali i Porečani Matej Bičvić i Ian Ryšlavy, koji su ove godine prvi put izašli na natjecateljsku scenu. Ovo im je četvrto natjecanje, na prethodim su se obojica vratili doma s medaljama unutar svoje kategorije.
Tako je bilo i ove subote. Ian Ryšlavy osvojio je 1. mjesto u kategoriji -75kg, podigavši 135kg.
Matej Bičvić postigao je 3. mjesto u kategoriji 140kg+, podigavši 150kg. Time je srušio svoj osobni rekord.

Za sve koje ne znaju bench press, ili potisak s klupe, jedna je od 3 disciplina u powerliftingu, koja se laički rečeno izvodi tako što se osoba legne na klupu i spušta na svoja prsa određenu težinu i zatim je gura nazad u početnu poziciju.
Powerlifting kao sport poprima sve veću popularnost u Hrvatskoj. U Istri ta popularnost možda i nije toliko velika, ali to bi ovi dečki, kažu nam, htjeli promijeniti. Stoga im je jedan od glavnih ciljeva osnivanje sportske udruge Atlas powerlifting klub. Kažu nam da je njihova ljubav prema željezu i utezima glavni razlog zašto i jesu sada tako dobri prijatelji.
Trenutno vježbaju u fitness centru Diamant, trude se zajedno vježbati kako bi mogli jedan drugome pomoći prilikom izvođenja vježbi s većim težinama. No to nije uvijek moguće pošto obojica rade, pa se ne mogu uvijek uskladiti.
-Jednog dana voljeli bismo imati svoj prostor s profesionalnom opremom, ali za sada smo i više nego zadovoljni s ovime šta imamo, rekli su nam. Najviše sebi, ali možda sada već i drugima, dokazuju da se trud i upornost isplati. Sad je već dvije godine da se poluprofesionalno bave powerliftingom.

Dodajmo da Bičvić ima 33 godine, a Ryšlavy 28. Na upit kada se može netko početi baviti powerliftingom odgovorili su da ima onih od 13 pa sve do 60+ godina. Tako da nema prepreka za sve one koji bi se željeli okušati u ovom sportu.

Foto OŠ Finida Poreč

POREČ: “Dobrota na djelu” učenika 4.b razreda OŠ Finida

Foto Osnovna škola Tar Vabriga

TAR: Volontiranje čini svijet boljim mjestom iz iskustva učenice Izabel Korlević