in

Porečanka ĐURĐICA OREPIĆ i treći put završila najtežu utrku na svijetu – Ironman World Championship na Havajima

Đurđica Orepić - Privatni album - Kona Hawaii 2022.

Porečka Ironwoman Đurđica Orepić i treći je put svladala najtežu utrku na Planetu – Ironman World Championship Kona Hawaii 2022. Teška je to utrka na koju pristižu triatlonci iz čitavog svijeta, a održana je nakon tri godine pauze. Radi se o neprekidnoj utrci s 3,8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42,2 km trčanja. Sudjelovali su natjecatelji iz cijelog svijeta, a utrku je pratilo čak 7.000 volontera koji su svesrdno pomagali natjecateljima. Nastup u Koni san je svakog triatlonca. No, do njega dođe samo jedan posto svih natjecatelja Ironmana. Đurđici je ovo bio treći nastup u Koni, nakon 2016. i 2019. godine, što nije uspjelo drugim Hrvatima do sada.

Đurđica Orepić - Privatni album
Đurđica Orepić – Privatni album – Ulazak u cilj s osmijehom na licu

Ova je utrka poznata ponajprije zbog ekstremnih uvjeta Havaja, neopisive ljepote prirode i dojmljivih vulkanskih pejzaža s jedne strane, te brutalnih klimatskih uvjeta, tj. jakog vjetra i sunca, ekstremne vlage i vrućine, kao i morskih struja na dionici plivanja.

Privatni album
Privatni album

-Hawaii treći puta! Izboriti kvalifikaciju i biti dio ovog “cirkusa” moj je san od početka treniranja, iako je to potpuno drugačija i zahtjevnija utrka od svih koje sam završila, a bilo ih je 11 po cijelom svijetu. Svi smo bili potpuno obuzeti energijom triatlona iako su uvjeti za Europljane zbog jake vlage i velike vrućine bili iznimno zahtjevni i teški. No, tome unatoč Europljana je bilo najviše. Teškim uvjetima i iscrpljenosti pridonijela je i vremenska razlika od 12 sati i loše spavanje uzrokovano jetlegom. Pa sam tako nažalost mogla odspavati u komadu tek dva sata, kaže Đurđica koja je u Konu stigla sedam dana prije utrke kako bi se mogla prilagoditi.

Privatni album
Privatni album

Đurđica nam je još rekla: „I tako sam došla do cilja. Ne kao peta, šesta ili deseta, već kao 29. Od 125 žene iz moje kategorije. Nikada se nisam bolje osjećala nakon 226 km dok sam trčeći po tepihu laka kao pero dlanovima dodirivala dlanove navijača uz ogradu. Biti na svjetskom prvenstvu treći puta i završiti u borbi sa samom sobom je pobjeda koju teško dijelim riječima i završnim rezultatom. Triatlon i Ironman za mene su inicijacija bolje mene.“

Ovogodišnju je utrku završila u vremenu od 12 sati, 33 minute i 26 sekundi i time zauzela 29. mjesto od 125 natjecateljica u svojoj kategoriji. Dionicu plivanja završila je za 1:28:33, bicikliranja za 6:11:39 a trčanja 4:39:00.

Prvi puta, zbog dvostruko većeg broja natjecatelja, trka je podijeljena u dva dana, u četvrtak i subotu, pa je prvo odrađen njen prvi dio u kojem su nastupile sve žene te dio muškaraca, svi podijeljeni po dobnim skupinama.

Đurđica Orepić - Privatni album
Đurđica Orepić – Privatni album

Dvostruko više ovogodišnjih trkača, koji su kartu za Konu osigurali u zadnje tri godine, njih 5.300, stiglo je iz 90 zemalja. Najviše je bilo Amerikanaca, oko 1.600. No, Europljani su uvijek dobro zastupljeni, posebice Nijemci, Englezi, Španjolci, Švicarci i Belgijanci, a od ostalih ima dosta Australaca i Brazilaca. Hrvatsku je ove godine predstavljala samo Đurđica Orepić u kategoriji F55-59, uz još dva natjecatelja iz dijaspore (Antonio Eterovic M30-34 iz Njemačke i Robert Carfagno M50-54 iz Švicarske).
Nastup na svjetskom prvenstvu u Koni osvaja se dobrim plasmanom na jednoj od pedesetak Ironman utrka po svijetu svake godine. U kategoriji u kojoj nastupa Đurđica, da bi se došlo u Konu, treba osvojiti naslov na jednoj od trka.

Đurđica Orepić - Privatni album
Đurđica Orepić – Privatni album

depresija-tuga mentalno zdravlje pixabay

Svjetski dan mentalnog zdravlja uz slogan “Učinite mentalno zdravlje za sve globalnim prioritetom”

Foto Running Fox - Edi Pašić, Matija Lisec i Ivan Diklić

CITTANOVA RUN – Porečki Running Fox uzeo zlato i 2 bronce