in

Porečanka IVAN DOJKIĆ: Košarkašica potpisala za američki klub New York Liberty

Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske nalazi se na najvažnijim pripremama u posljednjih šest godina – onima za Europsko prvenstvo koje će se od 17. do 27. lipnja igrati u Francuskoj i Španjolskoj. Hrvatska igra u skupini u kojoj su još Francuska, Rusija i Češka, a grad domaćin ove skupine je Strasbourg. Djevojke su već završile prvi i osnovni ciklus priprema u Svetom Martinu na Muri, potom su vrijedno trenirale u Poreču gdje su odigrale i niz prijateljskih utakmica, te potom otputovale u Split na završne pripreme.

U Poreču se reprezentaciji pridružila i Ivana Dojkić, jedna od stožernih igračica reprezentacije. Ivana je, nota bene, bila prva na ljestvici kvalifikacijskih utakmica po prosječnom broju ubačaja po utakmici – radi se o impresivnih 25.5 poena, a prvo mjesto dijeli s Ukrajinkom Iagupovom. Po ukupnom broju ubačenih poena bila je treća, no odigrala je tek četiri od ukupno šest utakmica. Na trećem je mjestu bila i po prosječnom broju osvojenih lopti (3.3), a ako ste gledali utakmice, znat ćete da je Ivanu bilo gotovo nemoguće uhvatiti na parketu. Ne čude stoga prekrasne vijesti koje nam nosi, a tiču se njenog novog kluba.

Kako si, jesi li se uspjela rehabilitirati?

“Super se osjećam i drago mi je da sam ponovno sa reprezentacijom. Treniramo dobro i kvalitetno, odrađujemo sve po planu. Dolaskom reprezentacije u Poreč priključila sam se odmah u prvom treningu, zdrava sam i spremna pružiti najbolje od sebe te svakim danom usmjeriti svoje misli i osjećaje prema što boljem plasmanu na EuroBasketu.”

Jedna od ljepših košarkaških vijesti uopće je tvoj potpis za WNBA klub New York Liberty. Čestitamo! Kako je došlo do dogovora između tebe i kluba? Odavno nismo imali WNBA igračicu rođenu u Hrvatskoj, koliko to tebi osobno znači i čemu se nadaš?

“Potpis za New York Liberty dogodio se još početkom ove 2021. godine. Međutim, zbog trajanje sezone u Pragu nisam se htjela previše na to fokusirati, nego ostati mirne glave prema klupskim obavezama i nastupima. Od početka razgovora sa trenerom (Walt Hopkins) i GM-om (Jonathan Kolb) NY Libertya naglasila sam da je moj prioritet odlazak i nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. Iako je ugovor s njima velika stvar i priznanje za mene, odlučila sam da se reprezentacija uvijek treba staviti u prvi plan. Svjesna sam koliko zajedničkog truda je uloženo da otiđemo nakon šest godina na EuroBasket, te jedva čekam da hrvatski dres ponovno s ponosom nosim na sebi. Obzirom na COVID situaciju, obostranim dogovorom zaključili smo da je priključenje nakon EuroBasketa puno bolja solucija iz razloga što je trenutno obavezno odraditi samoizolacije te bi previše izgubila od treninga i utakmica.
S trenerom sam u svakodnevnom kontaktu i veseli me odličan klupski početak u WNBA sezoni. Nadam se da ću u Americi Hrvatsku predstaviti u najboljem svjetlu i da ću otvoriti novi put prema WNBA-u i drugim curama nakon dugog niza godina.”

Kako ti je u reprezentaciji? Atmosfera, cure, stožer?

“U reprezentaciji je sve na visokom nivou – od atmosfere, cura, stožera… svi daju svakodnevno sve od sebe i smatram da smo na dobrom putu za što bolje otvaranje grupne faze na EuroBasketu. Omogućeno nam je da se brzo prilagodimo na sve moguće promjene, posebne režime te da svoju pažnju usmjerimo da fizički i psihički budemo spremne za sve izazove koji su pred nama.”

U Francuskoj će, kako sada stoji, biti dozvoljen određen broj gledatelja*. Veseliš li se publici ili si na terenu isključivo fokusirana na ekipu?

“Oduvijek se volim fokusirati na ekipu i na ono što ja trebam odraditi na terenu. Nikada me publika nije previše opterećivala, stvarala neki pritisak. Ali moram priznati da nakon ove duge i naporne sezone bez gledatelja na tribinama jedva čekam ponovno zaigrati i osjetiti energiju sa tribina.”

Kako komentiraš skupinu za Europsko prvenstvo? Može li se ikako dalje iz Strasbourga, u Valenciju?

“Skupina D podrazumijeva određenu zahtjevnost i različite moguće ishode. Vjerujem da imamo kvalitetu i atmosferu u ekipi koja nas bez problema može odvesti u drugi krug natjecanja. Moramo svi u svakoj utakmici biti kao jedno, te upravo tim zajedništvom iznenaditi protivnike i pokazati borbeni, odlučan karakter.”

Kako vidiš daljnji put reprezentacije? Može li se možda ponovno i do Olimpijskih igara?

“Sanjam Olimpijske igre od kad sam se počela baviti sportom. Ukoliko ostvarimo dobar rezultat na EuroBasketu, otvaraju nam se mnoge nove prilike koje nas mogu dovesti i do OI 2024.”

Znamo da je tvoj život košarka, no stigneš li možda imati još kakav mali hobi? Znamo da i studiraš… što točno, kako ide?

“U ritmu košarka i studiji teško da pronalazim slobodnog vremena za sebe. Kad se to i dogodi, volim provesti vrijeme u prirodi, pročitati knjigu, biti u kontaktu sa svojim najdražima.
Studiram Marketing, društvene medije i odnose s javnošću na DOBA Fakultetu. Sviđa mi se modernizirani način studiranja koji pružaju na fakultetu te znanja i vještine koje usvojim odmah primjenjujem u svakodnevnom životu.”

I za kraj, kako bi motivirala djevojčice koje tek razmišljaju o tome da se počnu baviti košarkom?

“Košarka je način života koji nam pruža da upoznamo sebe i svoje mogućnosti. Iskustvo koje je vrijedno proživjeti i koje nas obogati kao osobe. Bez obzira na teške trenutke, jednog dana kad se osjeti koliko pobjeda može biti slatka sva gorčina se zaboravlja. Puno odricanja i emocija je potrebno za biti vrhunskim sportašem, ali sve što se dobije zauzvrat ne može se mjeriti sa ničime. Vjera u sebe i jedinstvenost svog košarkaškog odrastanja, putovanja, može te odvesti tamo gdje si u samo mogao u početku sanjati.”  

FOTO: fiba.basketball

Izvor Hrvatski košarkaški savez

GUŽVE na cestama: Pred tunelom Učka kolona od pet kilometara

POREČ: Odbrojavanje do 27. Vinistre je počelo