in

Porečke odbojkašice završile prvenstvo

Nakon još jedne turbulentne sezone u najvišem razredu Hrvatske odbojke, odlukom Upravnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza odbojkašice Poreča završile su s natjecanjima za ovu takmičarsku godinu.

Odluka Upravnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza:
Sukladno naputcima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a u cilju prevencije širenja COVID-19 virusa i odgovornosti prema ostalima, Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza, na današnjoj je sjednici donio odluku o prekidu svih ligaških natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji te zaključio rang ljestvicu klubova prema zatečenom stanju.
Kup Hrvatske za muškarce i Kup „Snježane Ušić” za žene odgađaju se do daljnjega, dok se nastavak natjecanja završnice Prvenstva Hrvatske za sve mlađe dobne kategorije također odgađa do daljnjega”.
Ovom odlukom Hrvatski odbojkaški savez je prvi sportski savez koji je riješio dilemu daljnjeg takmičenja, odlučio prvaka, pobjednike svih nivoa ligaškog takmičenja.

Ujedno je odlučeno da nema ispadanja u niži rang. Superliga se povećava za dvije ekipe, kao i 1. Hrvatska odbojkaška liga u koju su se plasirale sve prvoplasirane ekipe 1.B HOL, time su se ekipi OK Veli Vrh u prvoligaškom društvu pridružile odbojkašice OK Umag.
Mala zanimljivost i kontroverza cijelog takmičenja, muška ekipa Mladost Ribola Kaštela, postala je prvak Hrvatske sa samo dvije odigrane utakmice u prvenstvu, dok je odbojkašicama HAOK Mladost  za to trebalo „čak” četiri utakmice. Razlog je sistem takmičenja pošto su se obje ekipe natjecale tijekom sezone u Srednjeuropskoj MEVZ-a ligi. Za razliku od prvenstva, predviđeno je da će se utakmice Hrvatskog kupa odigrati do kraja lipnja ili prije. Ovakve odluke vjerojatno će još imati repove, pošto su donijete bez konzultacije sa klubovima, te treba vidjeti kako će se sve to na kraju riješiti.
Odbojkašice Poreča u svojem devetom nastupu u najvišem stupnju takmičenja zauzele su 8. mjesto, tako da već treću sezonu uzastopno spašavaju status Superligašica u zadnjim utakmicama prvenstva.
Nakon osvojenog Hrvatskog kupa u sezoni 2014. godine i prvenstva 2015. godine, klub svakom sljedećom takmičarskom sezonom sve više ulazi u krizu rukovođenja i rezultata, tako da pred Izvršnim odborom kluba u sljedećem razdoblju predstoji velika odgovornost određivanja prioriteta načina rada, budućnosti kluba i odbojke u Poreču.
Osnovna pitanja jesu financije, organizacija rada, treneri i roster igračica prve ekipe.
Unatoč izdašnoj pomoći Grada kroz redovne dotacije, sredstva nisu dostatna za takmičenje u najvišem razredu Hrvatske odbojke. Prošle godine započeti projekt suradnje sa Francuskim RC Cannes nažalost nije saživo zbog mnogobrojnih pravnih prepreka i razlika u financiranju sportskih klubova u Francuskoj i Hrvatskoj. Nažalost Zakon o sportu (ne)daje realne mogućnosti za nalaženje pravog sponzora kao što je to riješeno u gotovo svim zemljama EU čime je zakinut cjelokupan sport „Lijepe naše”…
Financijama je „vezan” i roster igračica prve ekipe. Poreč bez tri do četiri kvalitetne igračice „sa strane” ne može ravnopravno sudjelovati u takmičenju, isto kao ni rukometni, boćarski ili kuglački klub. Problem igračkog kadra u malim sredinama koje nemaju sveučilišne centre je uvijek goruće pitanje pa klub(ovi) ovisi o „nadarenoj generaciji”, a stvaranje nadarene generacije ovisi o više faktora na koje sam(i) klub(ovi) ne mogu utjecati.
Klub je zadnjih je godina zanemario rad sa mlađim generacijama, što zbog loše određenih prioriteta, kao i nedostatku trenera. U proteklih par mjesec osjećaju se pozitivni pomaci u organizaciji kluba i radu škole odbojke, međutim rezultati tog rada mogu biti vidljivi tek za dvije do tri godine.
U svakom slučaju Uprava kluba i sve odbojkašice se zahvaljuju roditeljima, ljubiteljima odbojke i sporta, donatorima, gradu Poreču na velikoj bezrezervnoj podršci i potpori koju su pružali klubu protekle sezone sa željom da se što prije svi skupa vratimo u „normalan život”, u škole, na sportske terene.

Izvor: Odbojkaški klub Poreč (OK Poreč)

TREĆA ŽRTVA KORONAVIRUSA – Žena izgubila životnu bitku sat vremena nakon što je potvrđeno da ima Covid-19

Zahtjeve za isplatom minimalne plaće podnijelo 29.000 poslodavaca i to za 170.000 zaposlenih!