in

POVIJESNI USPJEH: Hrvatske odbojkašice sjajnom pobjedom izborile Ligu nacija

Foto Hrvatski odbojkaški savez

Željeli su to godinama, pokušavali organizirati Challenger kup, kvalifikacije za svjetsku Ligu nacija posljednje dvije godine, ali zbog Covida 19 uspjeli su tek ove godine. Zadar i dvorana Kreše Ćosića na Višnjiku svjedočili su povijesnom uspjehu hrvatske ženske odbojke, ulasku u svjetsku Ligu nacija (VNL) dogodine, tamo gdje je svjetska krema odbojke.

I završilo je na najbolji mogući način, nakon Kazastana i Portorika na kraju je pala i Belgija, koja nas je dobila u posljednja dva međusobna susreta 2020. godine. Velika, slatka pobjeda ove generacije koju predvodi kapetanica Samanta Fabris. I na ovoj utakmici je bila lokomotiva koja je vukla, s 31 poenom, najučinkovitija na cijelom susretu.

Susret je započeo istom postavom kao i dan ranije u polufinalu protiv Portorika hrvatski izbornik Ferhat Akbas: Lea Deak organizatorica igre, kapetanica Samanta Faris korektorica, srednje blokerice Božana Butigan i Martina Šamadan, primačko-pucački par Lucija Mlinar i Laura Miloš te libero Izabela Štimac.

Sraz dvije europske ekipe, koje se bore za ulazak dogodine u svjetsku Ligu nacija, nudio je spektakularnu utakmicu. Početak je pripao Belgiji, 12. ekipi po FIVB rangu (Hrvatska 21.), imale su vodstvo 8:5 i 9:6, te 14:11, ali Hrvatska serijom poena okreće na 15:14, uz fantastičnu igru Božane Butigan na sredini mreže. Od tada Hrvatice više ne ispuštaju prednost, i odlaze do kraja, do 25:20. Zanimljivo, belgijski izbornik Van de Broek sjeo je na klupu kod 23:18, as servisa Mlinar.

U drugom setu Belgija je zatvorila prolaze kroz sredinu mreže, krenule su agresivnije servirati a u napadu su više koristile blok-aut, udaranje po vrhu našeg bloka. Rezultiralo je to njihovim vodstvom praktički od početka seta, a hrvatski izbornik kod 4:7 i 12:17 traži time out. Bez veće koristi, Belgijanke su u zaletu, pa nakon relativno za njih neugodnih 19:21 uzimaju drugi set s 25:21, za izjednačenje u setovima od 1-1.

Neparni, treći set, opet ide na našu stranu. Krenule su Hrvatice zastrašujućom serijom 6-1, i bile cijelo vrijeme u prednosti od 3 do 6 poena. Da bi u finišu ovog perioda igre Butigan ponovno proradila brzim smečevima kroz sredinu i odvela ekipu u mirne vode, do 20:13. Drže naše djevojke solidan prijem servisa, uvodeći Belgijanke u nervozu, prisiljavajući ih na riskantnije poteze. Rizik im se umalo isplatio, stigle su Belgijanke do 18:21 i 21:23 na krilima sjajne Britt Herbots, no othrvale su se tim naletima naše reprezentativke i blokom za zadnji poen osvojile taj set s 25:22.

Rovovska se bitka nastavlja i u četvrtom setu, Hrvatska ima 8:5, ali Belgija stiže na 8:8, prestiže na 11:10, no hrvatske igračice svjesne su da im je pobjeda nadomak ruke, pune samopouzdanja. Dodaju gas, bježe na 17:14 i 20:17, ali Belgija je iskusna ekipa sa dobrom klupom, i ne daju se tako lako. Kod 22:20 naš izbornik Ferhat Akbas uzima time out, a u slijedećem poen video challenge dodjeljuje Belgiji za 21:22. Ali, tada je dva projektila kroz sredinu poslala Božani Butigan za 24:21, a Samanta Fabris smečom završila utakmicu za 25:21 i pobjedu od 3-1, koja Hrvatsku dogodine vodi među najveće ekipe svijeta, u Ligu nacija. Zasluženo, apsolutno, nagrada za sav stres koji su priuštile publici u Višnjiku, ali i čelnicima Hrvatskog odbojkaškog saveza s predsjednikom Antom Bakovićem na čelu.

Izvor Hrvatski odbojkaški savez

Požar - Ilustracija - Foto Vatrogasci Rovinj

Vatrogasac preminuo na dužnosti na jugu zemlje

Radojka Šverko - Foto TZ Funtana

Glazbena diva Radojka Šverko u Funtani