in

RENE SAIN – Mlada porečka odbojkašica koja svoj san živi u njemačkoj prvoj ligi

Poreč nije poznat samo kao turistička perjanica, nego i kao grad sporta. Stoga je posebno ponosan na one koji su svoj život posvetili sportu i nižu brojne uspjehe, pa i u svjetskim okvirima, a jedna od njih svakako je mlada Rene Sain, članica Hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije i igračica kluba Vfb Suhl Lotto Thuringen iz Suhla. Igranje u prvoj njemačkoj ligi za ovu 21-godišnju Porečanku, koja je od malih nogu učila igrati odbojku u ovdašnjem odbojkaškom klubu s kojim je više puta bila državna prvakinja, ostvarenje je sna. Karijera joj ide uzlaznom putanjom i vjerojatno će se nastaviti u europskim klubovima i u budućnosti.

Kako joj je u Njemačkoj, koji su joj planovi i kako je uopće došlo do angažmana u inozemstvu pitali smo Rene.

-Prije Njemačke igrala sam dvije sezone u češkom klubu VK UP Olomouc. Do tih klubova došla sam pomoću menadžera koji je stupio u kontakt sa mnom nakon prvog ljeta što sam proigrala za reprezentaciju. Zajedno smo razgovarali s klubovima kojima sam se svidjela kao igračica te tako potpisala prvo za češki klub, a nakon toga za njemački. Prvi put sam zaigrala za seniorsku reprezentaciju 2016. na turnirima Grand Prixa u Australiji, Peruu i Kazahstanu. Prije toga sam bila u mlađedobnoj reprezentaciji od 2011. sve do 2015. Odmalena sam uvijek obožavala sport i sanjala kako ću jednoga dana i ja zaigrati u ozbiljnim europskim ligama, što se i ostvaruje, priča nam Rene, kojoj zapravo odbojka u osnovnoj školi nije bio prvi izbor – nego košarka.

Nakon nekog vremena ipak je krenula majčinim stopama i odabrala odbojku. Naime, i njena majka Marlena bila je istaknuta igračica porečkog kluba. Rene je godinama s porečkim klubom osvajala nagrade, ali i brojna priznanja. Naime, dvije godine za redom izabrana je za najbolju obrambenu igračicu juniorskog prvenstva Hrvatske, a 2014. osvojila je nagradu za perspektivnu sportašicu Grada Poreča.

-Uvijek mi je bio san igrati u inozemstvu, mada je nedostatak toga što sam daleko od obitelji i dečka. Teško je i meni i njima, jer se viđamo jako malo tijekom cijele godine, iako se svaki dan čujemo preko videopoziva. Stvar zbog koje mi je lakše jest da su mi oni podrška u svemu i prate svaku utakmicu i obožavaju ih gledati. U Njemačkoj mi je odlično, oduvijek sam htjela igrati u 1. Bundesligi koja je jako cijenjena. Uvjeti su odlični, ništa mi ne fali ovdje. Imam odličnu ekipu i odlične trenere. Treniramo jako ozbiljno i jako, nema zabušavanja i guramo jedna drugu, što mi se jako sviđa. Mislim da sam ovdje jako napredovala, kaže Rene.

Još nešto što joj se sviđa i što je drukčije nego kod nas jest što su u Njemačkoj dvorane uvijek pune, a navijači ih prate i na gostujućim utakmicama.

-Trenutno smo na šestom mjestu, iako su sve ekipe od četvrtog do devetog mjesta relativno blizu s bodovima, što govori o odličnoj kvaliteti njemačke lige, objasnila je.

Na upit je li imala problema s visinom, kaže da nije imala baš nekog izbora, nego igrati na poziciji libera.

-Iako sam prije bila tehničarka, stavili su me na libera, jer je to bila jedina pozicija na kojoj bih uspjela profesionalno igrati sa svojom visinom. Dogodilo se da me ljudi pitaju kako mogu igrati odbojku profesionalno tako niska, ali liberi su većinom niski. Recimo da nam ne treba visina već brzina, brze reakcije… Kao što sam već rekla, igrala sam u mlađedobnoj reprezentaciji gdje sam se mogla dokazivati za seniorsku, iako mislim da smo u Poreču jako dobro radili i imali jako dobre rezultate, što je na kraju presudilo. Još uz to reprezentacija je imala problema na poziciji libera te su mi dali priliku, koju sam iskoristila i dokazala da mogu, kaže mlada Porečanka poznata po vrlo srčanoj igri na terenu.

Kakva je situacija u reprezentaciji?

-Trenutno nam je na poziciji izbornika reprezentacije talijanski trener koji ima odlične rezultate sa svojim klubom, a vidi se i zašto. Odlično se radi i mislim da reprezentacija napreduje. Ovo ljeto, uz neke turnire, pripremamo se za Europsko prvenstvo koje se održava u kolovozu. Hrvatska je u skupini koja će igrati u Mađarskoj, kaže nam Rene.

Planovi za budućnost? -Teško je sad govoriti o nekim dalekosežnim planovima, ali za sada želim igrati u inozemstvu i dokazivati se, te dobiti priliku igrati za neki veliki klub, zaključuje Rene.

Foto: Privatni album/Facebook

Valamar Marea Suites

PET ZVJEZDICA: U Funtani Valamar otvara najbolji camping resort na Mediteranu – u novom hotelu u Poreču gosti će doslovno uplivati u sobe

POLICIJA UPOZORAVA: Maškare veselite se, ali pazite na sigurnost! Ne ulazite maskirani u pošte i banke!