in

RK Novigrad krije mlade nade rukometa – „Minione“

Tijekom protekle godine čitav je Novigrad brujio o vrsnim sportskim uspjesima „Miniona“, mladih nada tamošnjeg rukometnog kluba. Naime, ovi su mladi natjecatelji postigli nezapamćeni uspjeh za ovaj Klub koji djeluje još od 1955. godine, i to upravo tijekom prošlogodišnjih turnira, u izazovno vrijeme pandemije.

Rukometni klub Novigrad

„Trenutno, nakon raspuštanja seniora, radimo samo s djecom, pa tako brojimo četrnaest članova, većinom generacija 2009. i 2010.“, govori Stefano Markežić, jedan od članova Uprave Kluba RK Novigrad.

Ipak, ovi mladi rukometni entuzijasti nedostatak brojnosti trudom i radom nadomjestili su kvalitetnom i vrhunskom igrom, pa tako sada malo tko ne zna za žute dresove RK Novigrada, od milja zvane „Minione“.

Podsjetimo, natjecatelji 2009. godišta i mlađi prošle su godine igrali Županijsku ligu Istre u mini rukometu, gdje su se proslavili nepokolebljivim prvim mjestom na ljestvici sa samo jednim porazom u čak 25 utakmica. Nažalost, igra je zaustavljena zbog svima nam znane epidemiološke situacije tek dva kola prije kraja prvenstva.

Unatoč tomu, njihov rezultat nije ostao nezamijećen, pa im je tim povodom novigradski gradonačelnik Anteo Milos na prigodnoj svečanosti s ponosom dodijelio pehar i uručio medalje.

Rukometni klub Novigrad

Grad Novigrad nije jedini koji se silno ponosio ovim uspjehom, već su im oduševljenje odlučili pokazati i njihovi vjerni navijači. Nakon posljednjeg treninga, za mališane je Klub osigurao zakusku u dvorani, no, ispred nje dočekala ih je prava šampionska „bakljada“. Kako saznajemo, bilo je to posebno iskustvo za djecu, utoliko više s obzirom na to da takav doček za pamćenje nikada do sada nisu doživjela, a samim time ni ovoga puta to nisu očekivala.

„Među navijačima moramo istaknuti, te ujedno posebno pohvaliti roditelje djece. Pri svakoj utakmici podržavaju ne samo svoje dijete već čitavu ekipu, a spomenimo i kako to sve čine bez ikakvog pritiska na trenera, na što smo izuzetno ponosni“, objašnjava Markežić.

Inače, trener Vanja Matešković s „Minionima“ je sada drugu godinu zaredom. Dakle, otkako ih je preuzeo, već prve godine s njima ostvaruje izvanredne rezultate. Pod njegovim vodstvom stigao je tako još jedan prošlogodišnji trijumf – osvojili su Erste ligu Istre u mini rukometu u organizaciji Akademije Balić-Metličić. S deset pobjeda u isto toliko utakmica, spretni igrači plasirali su se na završni turnir u Splitu koji se nažalost, ponovno zbog protuepidemioloških mjera nije održao.

Igralo se, prepričava trener, na terenima u Puli, Labinu i Poreču, a potonji se pokazao pravim iznenađenjem za djecu. Točnije, s klupe ih je neko vrijeme pratio, glavom i bradom, Ivano Balić. Djeca su tako imala priliku popričati s ovim olimpijskim pobjednikom i svjetskim prvakom, koji je mnogima inspiracija i uzor, a naravno vremena je bilo i za „okinuti“ neizostavnu fotografiju.

Napomenimo kako je u listopadu generacija 2010. godišta i mlađi također nastupila na već spomenutom turniru u Poreču, gdje su osvojili četvrto mjesto, no i to je obustavljeno zbog koronavirusa.

Takvi uspjesi „Miniona“ zaslužili su i više o „bakljade“, pehara i medalja, pa im je tako Grad Novigrad, tradicionalno povodom blagdana svetog Pelagija, odlučio ustupiti još jedno važno priznanje. Drugu su godinu zaredom pobjedonosno preuzeli plaketu „Erik Radin“ za najbolju mladu ekipu. Tijekom iste svečanosti godišnje gradsko priznanje za doprinos u razvitku sporta zaslužio je i dugogodišnji golman RK Novigrada, sada trener vratara mini-rukometaša, Attilio Cittar.

„Smatram kako smo jako dobre rezultate ostvarili isključivo zato što smo dobra ekipa i imamo dobrog trenera Vanju koji nas odlično trenira, ali i zabavlja na treninzima koji su ujedno jako zanimljivi. Većina nas igrača trenira zajedno već više od pet godina“, o uigranosti i dobrim rezultatima rekao je dvanaestogodišnjak Ivano, kapetan ove momčadi.

Nakon toliko ushićenja i pomicanja vlastitih granica, igrači i svi koji ih podržavaju spremni su za novu natjecateljsku sezonu koja je, doduše, uvelike uvjetovana mjerama zaštite protiv bolesti COVID-19.

„Za sada nije odigrana niti jedna natjecateljska utakmica, ali ne gubimo nadu jer ništa nije obustavljeno, već samo odgođeno, pa se tako nadamo da ćemo ih ipak kad-tad odigrati“, veli trener Matešković.

Dodajmo kako su trenutno prijavljeni za natjecanje u Županijskoj rukometnoj ligi u kategorijama U-11 i U-13 te u 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi-Regija 1 s kategorijom U-11, te im sada preostaje jedino čekati.

Usprkos tome, pozitivan duh „Miniona“ ne jenjava, već i dalje treniraju i usavršavaju se. Štoviše, s obzirom na to da su zabranjeni treninzi u dvoranama, njihova predanost još više dolazi do izražaja kada svoje umijeće moraju razvijati igrajući na betonu.

Naime, Rei, desetogodišnji dječak i igrač u ovome Klubu objasnio nam je kako je u ovo vrijeme trening u najmanju ruku neobičan. On navodi kako je drugačije igrati na betonu jer postoji veća mogućnost ozlijede, a nekada je i hladno, pa je, veli, čudno igrati dugih rukava.

„Iako je u dvorani ljepše, činjenica da se svi i dalje redovito odazivaju na treninge govori o njihovoj ljubavi prema ovome sportu, što nama, članovima Uprave, ujedno i volonterima, također daje snage da radimo svoj posao“, navodi Stefano Markežić, te dodaje:

„Svjetsko prvenstvo u rukometu, koje su djeca pratila u jednome dahu, još ih je jednom podsjetilo koliko im nedostaju treninzi u dvorani, ali i natjecanja. Oni doista marljivo rade, a nemaju gdje pokazati plodove svog rada“.

Ipak, nadamo se boljoj epidemiološkoj slici i brzom početku natjecateljskih utakmica na kojima će moći nastaviti nizati svoje uspjehe. Do tada, ali i ubuduće, iz RK Novigrad-Cittanova pozivaju na učlanjenje djecu rođenu od 2007. do 2013. godine kako bi bili dio ove prekrasne priče.

„Kod rukometa djeca rade na motorici, refleksima, kondiciji, skočnosti, fizičkoj snazi… Kao kontaktni sport ona uče primiti udarce a iste ne uzvratiti već prihvatiti kao dio igre. Radi se o specifičnom sportu u kojemu dolazi i do psihičkog razvoja. Osim toga, „bonus“ je i pripadnost ekipi, društvenost i timski duh – ili svi pobjeđuju, ili svi gube. Iako, kao što to biva kod sve djece, ponekad dođe do nesuglasica, ponosni smo što to uvijek ostaje na terenu. Čim ulaze u svlačionicu, svaka svađa je gotova“, iz Kluba navode kao razloge za učlanjenjem u isti.

S druge strane, sama djeca u ovome sportu pored svega vide zabavu.

„Na treningu treniramo, ali se isto tako i družimo. Zbog ljubavi prema rukometu svoje školske obaveze uvijek rješavam brzo i na vrijeme kako ne bih morao propustiti trening“, zaključio je Rei.

Svi zainteresirani pozivaju se na prijavu putem službenog e-maila: rknovigrad@yahoo.com, a mogu također nazvati direktno trenera na broj 091/603 76 07. Oni koji ujedno žele vidjeti kako izgledaju treninzi i sama igra mogu ih, bez zadrške, posjetiti na terenu „Šaini“ utorkom, četvrtkom i petkom od 16 do 17:30 sati, naravno, osim u slučaju kiše.

Njihov je rad također moguće pogledati na njihovom službenom YouTube kanalu pod imenom „RK Novigrad Minioni“.

Prijeteći pištoljem opljačkao trgovinu

policija traka prometna nesreća

Detalji nesreće: Muškarac podletio pod branik koji je bio spušten zbog prolaska vlaka