in

Skupština SZGP: Svi koji žive sport i uče nove generacije čine Poreč gradom sporta

Foto Grad Poreč

U četvrtak, 22. prosinca 2022. godine održana je redovna sjednica Skupštine Sportske zajednice grada Poreča. Veliki interes za sjednicu pokazalo je 27 prisutnih predstavnika, od ukupno 35 članova Skupštine. Okupljenima se pridružio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je uputio zahvalu svim sportašima, trenerima, sportskim djelatnicima, članovima klubova, svima koji žive sport i uče nove generacije sportu, te čine Poreč gradom sporta.

– Sve naše dvorane, kampus i sportski tereni ne bi bili važni da nema vas – Porečanki i Porečana koji kroz sport na najbolji način predstavljate naš grad i radite s našom djecom. Zato je uloga sporta u zajednici bitna i na nama je da pratimo to ulaganjima, rekao je gradonačelnik. Dodao je i kako će se konstantno nastojati povećavati budžet za SZGP, kako iz gradskog proračuna, tako i kandidiranjem na dobivanje EU sredstava.

Prva veća investicija u siječnju ove godine bila je sanacija krova dvorane Palestra, najstarije gradske dvorane, za što su se osigurala sredstva iz Gradskog proračuna u vrijednosti od 200 tisuća kuna uz PDV.        

Izgrađena su i tri velika i vrijedna kapitalna projekta – nogometni kampus sa umjetnom travom otvoren početkom godine, u sklopu kojeg su izgrađene svlačionice sa pomoćnim prostorima, tribine i rasvjeta, što je prvo u nizu od najmanje tri nogometna terena koji se žele izgraditi u sklopu kampusa. Gradnja sljedećeg terena u planu je u 2023. godini. Grad je u prvoj fazi sufinancirao projekt sa 13 milijuna kuna dok se Ministarstvo turizma i sporta uključilo sa 600 tisuća kuna, a Ministarstvo državne imovine ustupilo zemljište za izgradnju terena.

Početkom ljeta Poreč je dobio još jedan vrijedan sportski objekt Pump track – adrenalinsku biciklističku stazu u sklopu Gradskog kupališta, koja će osim kao dio bike ponude Poreča i Istre biti i podstrek za daljnji razvoj biciklističkog sporta na Poreštini. Izgradnju staze u vrijednosti od 300 tisuća kuna financirao je TZ grada Poreča i Grad Poreč-Parenzo. I za kraj godine sredinom prosinca, u dvorani Žatika konstruirana je stijena za penjanje – bolder visine 4,5 metara i dužine cca. 16 m sa najvećim nagibom do 23 posto. To će omogućiti kvalitetan razvoj danas veoma popularnog sporta za mlade – slobodnog penjanja i olakšati rad penjačkog klub Picugi. Izgradnju stijene za penjanje u potpunosti je financirao Grad Poreč u vrijednosti od 356 tisuća kuna sa PDV-om.

Kako je istaknuo na Skupštini predsjednik SZGP Aleksandar Beaković, ova je godina započela s dva nova sporta i dvije nove članice: Padel klub Poreč – Parenzo što je trenutno najbrže rastući sport u svijetu, te penjački klub Picugi, klub slobodnog penjanja vrlo popularnog sporta naročito među najmlađom generacijom. Ovim je broj klubova, odnosno udruga članica SZGP povećan na 47 u 34 različite sportske grane. Valja istaknuti i kako je SZGP je uz pomoć Grada Poreča, TZ-a Poreč i Valamara nakon dvije godine pauze opet pokrenula projekt najvećeg rekreativnog plivačkog maratona na Jadranu „Porečki delfin“.

Početkom ove godine SZGP je uz podršku Grada Poreča počela s pilot projektom uvođenja sportskih aktivnosti u gradske vrtiće, a krajem godine cijeli program je obogaćen uključivanjem dječjih vrtića Poreča u projekt Hrvatskog rukometnog saveza „Rukomet u vrtićima“ koji će započeti odmah početkom siječnja 2023. godine.

SZGP uključila se i u EU projekte, u listopadu je završen EU projekt „Endurance“ čiji je sudionik bila SZGP i Grad Poreč s temom povezivanja sporta i poduzetništva. Istovremeno je uspješno prijavljen novi EU projekt „C.I.S.C.A.“ s ciljem stvaranja programa uključivanja i raznolikosti, jačanjem suradnje između sporta na lokalnoj razini kao područja angažmana zajednice i aktivizma građana, kako bi se stvorio nastavni plan i program za aktiviste u području sporta i organizacije civilnog društva sportu čiji su nosioci SZGP i Grad Poreč. SZGP-u će za provođenje i realizaciju projekta tijekom sljedećih 30 mjeseci biti dodijeljena sredstva u visini od 71 tisuće eura.

Za porečke sportaše, odnosno klubove važno je istaknuti pogodnosti koje je Grad uspješno zadržao, a to su pokriveni troškovi trenažnog procesa u dvoranama SRC „Veli Jože“, na boćalištu „Veli Jože“ u dvoranama „Žatika“, „Palestra“ , dvorani O.Š,“Finida“, kuglani „Obrtničkog doma“ kao i na svim vanjskim gradskim terenima i igralištima, putni troškovi za sva službena natjecanja, sufinanciranje školovanja trenerskog kadra, liječnički pregledi. A u razmatranju su i neke daljnje pogodnosti za sportske klubove.

Za ovu je godinu iz gradskog proračuna u onaj SZGP-a nakon dva rebalansa kojima su povećana sredstva, uplaćeno  ukupno 9,88 milijuna kuna. Za iduću je godinu iz gradskog proračuna planirano SZGP uplatiti 9,81 milijun kuna.  Na skupštini su jednoglasno usvojeni i rebalans za tekuću i financijski plan za 2023. godinu, priopćeno je iz Grada Poreča.

Foto PU zagrebačka - Ilustracija

Platila više tisuća kuna avans za najam stana. Oglas je bio lažan

Viktorija Rakovac i Iana Benčić

FUNTANA/VRSAR: Fenomenalne vijesti za Galateice – Posebno za Ianu Benčić i Viktoriju Rakovac