in

SVETLANA VOLKOVA: POREČ središte mačevanja u 2020. – domaćin je Europskog prvenstva za kadete i juniore i Svjetskog veteranskog prvenstva

Autor: Kristijan KLARIĆ

Poreč će u godini u koju smo zakoračili u čak dva navrata biti u samom središtu zbivanja svjetskog mačevanja. Naime, sa središtem događaja u dvorani Žatika u 2020. će se održati čak dva velika međunarodna natjecanja, Europsko prvenstvo za kadete (do 17 god.) i juniore (do 20 god.) od 22. veljače do 2. ožujka, te Svjetsko veteransko prvenstvo od 24. do 30. listopada. Kako je “mali” Poreč uspio u jednoj godini dobiti čak dva velika međunarodna mačevalačka natjecanja i kako teku pripreme prvenstveno za juniorsko i kadetsko EP porazgovarali smo sa Svetlanom Volkovom iz porečkog MK Špada, izvršnom direktoricom juniorskog i kadetskog EP-a, ujedno i izbornicom hrvatske reprezentacije za disciplinu mač.

-Još od listopada prošle godine kada sam u ime Poreča i Hrvatskog mačevalačkog saveza kao predstavnica organizatora budućeg prvenstva i osobno u egipatskom Kairu na zatvaranju veteranskog SP-a preuzela zastavu svjetske mačevalačke konfederacije FIE Poreč se može pohvaliti kao jedan od rijetkih gradova koji je istovremeno kod sebe imao i zastavu svjetske i europske mačevalačke konfederacije, – veli nam Volkova koja nam je pojasnila kako je to Poreč u istoj godini dobio dva velika međunarodna mačevalačka natjecanja.

-Nije sigurno prvi put da se u jednom gradu u istoj godini održavaju dva ovako značajna velika međunarodna natjecanja, ali su takva natjecanja održavana u velikim sredinama kao što je recimo Moskva. Za nas u Poreču, odnosno MK Špada čiji su aktivisti i nositelji organizacije to je sigurno jedno veliko priznanje i čast, ali i obveza jer je već iza nas, ali i pred nama ogromna količina cjelogodišnjeg organizacijskog posla za koji vjerujem da ćemo obaviti na zadovoljstvo svih i predstaviti i Poreč i Hrvatsku svijetu mačevanja u najboljem mogućem svjetlu, – nada se Volkova.

Neće to biti prvi puta da se u Poreču održavaju ovako velika međunarodna natjecanja koji je već 2003. ugostio juniorsko EP, zatim 2010. i 2011. SP za veterane, a 2012. EP za juniore i kadete, 2013. SP za juniore i kadete, a 2014. i 2015. EP za veterane. 

-Za razliku od ostalih turnira i prvenstava ove godine najveći teret tehničke organizacije pod smjernicama Hrvatskog mačevalačkog saveza je na sebe preuzela MK Špada tako da nam je pored kvalitetnih infrastrukturnih i smještajnih kapaciteta od presudnog značenja za dobivanje domaćinstva ovih prvenstava bila podrška Grada Poreča i razumijevanje gradonačelnika Lorisa Peršurića, uz svakodnevnu pomoć Sportske zajednice grada Poreča, – kaže Volkova.


Svjetska i europska konfederacije, ali i Hrvatski mačevalački savez već znaju kako kvalitetne uvjete za organizaciju ovakvih manifestacija Poreč nudi.
-Tehnički standardi organizacije ovakvih prvenstava kao što je predstojeće EP za juniore i kadete rastu iz godine u godinu i europska konfederacija ih je dignula na vrlo visoko nivo koji sve manje sredina može pratiti. Kada govorimo o EP za juniore i kadete valja reći da se radi o praktički dva spojena prvenstva na kojima će se prvo natjecati kadeti od 22. do 26. veljače, a potom i juniori od 27. veljače do 2. ožujka, a natjecanje će biti i pojedinačno i ekipno. To znači da će tih dana vrlo velik broj natjecatelja, trenera, sudaca, organizatora, tehničkog osoblja i osoba iz pratnji natjecateljima prodefilirati kroz Poreč i svima njima valja omogućiti što kvalitetnije uvjete za natjecanje. Moram otvorenao reći da za ovakva prvenstva čak i naša dvorana Žatika koja je toliko velika da u parteru ima površinu dvije klasične dvorane, prostorno ne zadovoljava sve uvjete za organizaciju. Naime broj borilišta, odnosno pisti za natjecanja koja su potrebna za ovakvo natjecanje i standardi prostora su toliko veliki da ćemo sama borilišta osim na parketu dvorana morati postavljati i na svim ostalim raspoloživim prostorima dvorane, holovima na višim nivoima, a uz samu dvoranu biti će montiran i veliki šator u kojem će također biti postavljen dio borilišta. Natjecanja će se odvijati na ukupno čak 24 piste. Osim toga dvorana hotela Valamar Diamant služiti će kao trening-dvorana. Moram priznati da smo razmišljali u budućnosti u Poreču prirediti svjetsko ili europsko seniorsko prvenstvo, ali s ovako visokim i zahtjevnim standardima organizacije upitno je bi li to mogli izvesti. Nije problem ni u Poreču ni u Žatiki, jer takve standarde malo dvorana u svijetu može zadovoljiti i svjetska i europska prvenstva sve se više priređuju u potpuno montažnim objektima, određenim halama, na područjima velesajmova i slično, – približila nam je standarde EP-a Volkova.

Koliko se natjecatelja očekuje na juniorskom i kadetskom EP?
-Brojka samih natjecatelja na ovakvim natjecanjima uvelike premašuje tisuću iz više od 30 zemalja. No broj osoba izravno vezanih za ovakva natjecanja je praktički duplo veća i natjecateljima treba pribrojati i trenere i ostalo stručno osoblje iz stručnih štabova reprezentacija, zatim suce, delegate, vodstva natjecanja, ostalo tehničko osoblje organizacije i brojne osobe koje će doći s tribina pratiti i bodriti mlade natjecatelje. U svakom slučaju krajem veljače i na samom početku ožujka Poreč će biti pravi centar europskog mačevanja, – prenosi nam Volkova koja nam je prenijela i s kojim se organizacijskim izazovima susreću domaćini.

-Organizacijske poslove počeli smo praktički prije godine dana, oformili organizacijski odbor od desetak osoba temelj kojih su aktivisti iz našeg MK Špada. Odradili smo već ogroman dio organizacijskog posla koji javno još uvijek nije vidljiv od zatvaranja financijske konstrukcije, osiguranja smještaja, organizaciju transporta, promocije prvenstva. Kako se prvenstvo bude bližilo početku u organizaciju će biti uključivano i sve više volontera koji su nam potrebni za provođenje prvenstva. Kako u Žatiki prije samog EP-a ima i drugih manifestacija dvoranu ćemo na raspolaganje dobiti tek u drugoj polovici veljače, praktički u tjednu kada prvenstvo bude počinjalo i u tih pet-šest dana morati ćemo praktički sve pripremiti za sam početak. Valja istaći i da ovakva prvenstva iziskuju i nabavljanje ogromne količine opreme, borilišta i svega ostalog što treba dopremiti u Poreč i montirati, – prenijela nam je Volkova koja je već nekoliko godina i izbornica hrvatske reprezentacije u disciplini sablja, a odnedavno i u disciplini mač pa smo je upitali u kakvom će se svjetlu predstaviti mladi hrvatski reprezentativci na ovom natjecanju.

-Hrvatska nije mačevalačka europska sila i u tom kontekstu valja najavljivati i naša rezultatska očekivanja na ovom prvenstvu. No jedno je sigurno, svi naši mladi reprezentativci koji budu nastupili sigurno će dati sve od sebe i vjerujem da će nas dosta njih obradovati lijepim rezultatima. Hrvatska će naravno kao domaćin nastupiti u svim disciplinama, – prenosi Volkova.


Porečani će vjerujemo s posebnom pozornošću pratiti jednu hrvatsku reprezentativku.
-Zoe Marie Baldo iz našeg porečkog MK Špada već je nekoliko godina glavni hrvatski adut u disciplini sablja i tako će biti i na ovom EP u juniorskoj konkurenciji. Biti će to i za nju posebno natjecanje jer će prvi puta nastupiti na jednom ovako velikom natjecanju u svome gradu i vjerujem da će je to inspirirati da pruži svoj maksimum ostvari prvenstveno za sebe, a potom i za sve nas rezultat kojem ćemo se radovati, – zaključila je Volkova.

Sve informacije i zanimljivosti o juniorskom i kadetskom EP u mačevanju mogu se pronaći na službenoj mrežnoj stranici manifestacije – porecfencing2020.com.
Kristijan Klarić

DAM-DAŠ u Poreču: Jagoda Jovović vodit će radionicu dekupaža

Porečki kuglači rekordni protiv Bojovnika iz Trilja