in

TAR je mala sredina, ali ima mlade stolnoteniske zvijezde koje su među 8 najboljih u Istri!

Foto: Tanja Kocijančić

Stolnoteniski klub Tar okuplja djecu i mlade koji su izvrsni u ovom sportu. Redovito nastupaju na svim natjecanjima i doma nose najsjajnije medalje. Sezona još nije završila, traje do 15. lipnja, a o uspješnosti igrača govori podatak da su na najnovijoj Županijskoj stolnoteniskoj rang ljestvici čak šest igrača STK Tar u svojim kategorijama među osam najboljih i vrlo vjerojatno da će na kraju sezone nastupiti u Puli na tzv. TOP 8 IŽ. K tome, dva su igrača i na regionalnoj rang ljestvici nalaze se među TOP 8.  Saznajemo to od trenera ovih darovitih mališana, Zorana Holika, koji klub vodi od prvog dana.

-Kontinuirano od 2007. godine klub djeluje u Općini Tar-Vabriga, a svoj rad ne ograničava samo tom području, već svojim djelovanjem i nastupima predstavlja sebe i svoje članove na nivou Istarske županije, Primorsko-Istarsko-Goranske regije, pa i na nivou Hrvatske. Prema evidenciji u 12 godina postojanja kluba u stolnoteniskoj školi educirao je više od 160 i mladeži s područja Općine Tar-Vabriga. Klub trenutno broji blizu 20 članova od kojih je stalno aktivno 12, priča nam trener.

Dodaje da je u sklopu kluba prije dvije godine osnovana i sekcija rekreativaca koja je aktivna i danas, a broji blizu deset članova koji treniraju dva puta tjedno. Aktivni najmlađi članovi kluba i stolnoteniske škole su Ivan Filipović, Danijel Filipović, Raul Vojinović, Lucas Miljanović, Dominik Maršić, Teo Maršić, Mateo Dedić, Roko Milić, Petra Filipović, Mihaela Filipović, Samanta Garibović i Edo Garibović.

-Rezultata je u proteklih 12 godina zaista bilo jako puno i ne bih isticao nikoga. No, samo izdvojit ću jedan podatak – protekle sportske sezone najuspješniji do sada u svih 12 godina je Raul Vojinović koji je u ukupno 13 nastupa na turnirima osvojio odličje u svojoj kategoriji, što je zaista impresivan podatak, otkriva trener.

Je li u njihovom klubu u pitanju nadarenost djece, volja za treniranjem ili visoka motiviranost pitamo ga.

-Zaista je teško reći, no jedno je sigurno – i u malim sredinama moguće je stvoriti igrače koji svojim požrtvovnim radom mogu doći do vrhunskih rezultata. Naravno da su rezultati usko povezani s okolnostima koje nas okružuju, a to je nažalost mali broj treninga, nemogućnost posjeda vlastite dvorane, stara oprema, nedostatak financija i slično. Klub trenutno ima samo dva termina za treninge u sportskoj dvorani u Taru, pa za razliku od klubova koji imaju pet ili šest treninga ili pak vlastitu dvoranu, rezultati naše djece su i više nego iznad prosjeka. Kada to bude na jednom višem nivou, vrhunski rezultati zasigurno neće izostati, kaže Holik.

No, i u takvim okolnostima, nastavlja on, pokazali su da se može. U posljednje tri godine stasala je odlična generacija mladih stolnotenisača u Taru čije vrijeme tek dolazi. Iznimnu podršku imaju od Općine, Turističke zajednice i Osnovne Škole Tar-Vabriga, te sponzora i donatora, prijatelja kluba, a naravno da i roditelji imaju neizostavnu ulogu u svemu.

Uloga trenera čini zaista veliki dio uspjeha djece, pa možemo reći da je možda i najvažnija. S više od 40 godina igranja i vlastitog iskustva u stolnom tenisu, s licencom trenera i ogromnom količinom ljubavi prema stolnom tenisu i sportu uopće, rezultati zasigurno neće i ne mogu izostati.

Holik je svoj trenerski put započeo 2007. kao član kluba u Poreču. Završio je pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji školovanje za trenera i započeo volontirati u klubu u Taru. Još uvijek se aktivno natječe i trenira zajedno sa djecom.

-I sam imam dijete koje je već treća generacija stolnotenisača iz obitelji Holik. Iznimno je talentiran i vrlo uspješan i trenira zajedno s drugom djecom i u Taru, no registriran je u klubu u  Novigradu zbog nastupa u prvoj županijskoj ligi, ističe trener.                                                                                                     Sukladno novim zakonskim odredbama i preporukama STK Tar uskladio je svoj Statut i radi isključivo s predškolskom i školskom djecom. No, nedavno se pojavila veća zainteresiranost grupe rekreativaca koji su osnovali u sklopu udruge i svoju sekciju stolnotenisača rekreativaca, pa u skorijoj budućnosti Holik se nada da će se aktivno uključiti i u 1. županijsku stolnotenisku ligu, čime bi i plan rada za 2019. godinu bio zaokružen i kompletan.

Uz to, doznajemo nadalje od našeg sugovornika, pokušat će uz dodatne napore pronaći sredstva za financiranje dva stolnoteniska ljetna kampa koji će zasigurno, uz županijske i regionalne kampove, doprinijeti još bržem napretku talentiranih igrača iz tarskog kluba.

Uz partnersku suradnju klubova iz Poreča i Novigrada taj segment priprema mladih sportaša u ovoj je godini glavni prioritet. U tu svrhu  klub je iz vlastitih sredstava uspio ove godine kupiti dva nova profesionalna stola s pripadajućom opremom, a namjera im je u idućih pet godina nabaviti još tri stola jednake kvalitete kako bi i djeca, mladež i rekreativci imali zaista sve idealne uvjete potrebne za treniranje.

-Novih članova je svakodnevno sve više pa se nadamo da će i nova sportska oprema pridonijeti još bržem razvoju ovoga sporta na području Općine Tar-Vabriga. Nadam se da će svi skupa prepoznati naš rad i da će se u budućnosti naći dovoljno sredstava da se djecu pravilno usmjeri i omogući im brži razvoj i napredak u sportu. Ove godine prijavili smo svoj program na tri različita natječaja za sufinanciranje udruga, a za sljedeću sezonu planiramo uz partnerstvo s još jednim klubom pokušati povući i sredstva iz Europskih natječajnih fondova te iz Ureda za šport Republike Hrvatske, zaključio je trener Zoran Holik.

Eko kako STK Tar stoji po rezultatima:

U ovoj sportskoj sezoni 2018/19. u posljednjih sedam mjeseci  ostvareni su sljedeći rezultati: Ivan Filipović 1. Otvoreni županijski turnir 3. mjesto, Ivan Filipović Pojedinačno prvenstvo PIG regije 3. mjesto, Dominik Maršić 3. Otvoreni PIG regije 3. mjesto, Dominik Maršić i Ivan Filipović 3. Otvoreni turnir Županije 3. mjesto obojica, zatim Mateo Dedić i Ivan Filipović Pojedinačno prvenstvo Županije 3. mjesto obojica, te Zoran Holik Sport Fest Poreč 2019. 3. mjesto.

U ovom trenu županijski poredak je slijedeći: Mateo Dedić 6. mjesto (KAD), Ivan Filipović 3. mjesto (MLK), Teo Maršić 7. mjesto (MLK), Danijel Filipović 6. mjesto (MLK), Dominik Maršić 5. mjesto (NMK) i Raul Vojinović 7. mjesto (NMK).

POREČ: I Cimare će dobiti rampe za osobe s invaliditetom

POREČ: Dežurna ljekarna u nedjelju 24. ožujka