in

TROFEJ POREČA – Veliki sportski događaj na kojem će se natjecati 180 biciklista iz cijelog svijeta

U nedjelju, 8. ožujka, održat će se 21. po redu POREČ TROPHY – veliki sportski događaj u zapadnoj Istri.

Zapadna Istra se proteklih godina istaknula kao jedna od najpopularnijih destinacija za profesionalne bicikliste, prvenstveno zbog privlačnosti destinacije, brojnosti i raznovrsnosti biciklističkih staza te kvalitetne infrastrukture usluge i smještajnih kapaciteta po mjeri biciklista.

Tome svjedoči i dugogodišnja tradicija održavanja dvaju međunarodnih utrka iz kalendara Svjetske biciklističke organizacije (UCI) na području cijele Istre i grada Poreča.
Trofej Poreč je jednodnevna utrka rangirana kao 1.2 u sustavu UCI-ja, otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23 odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Poreč vozi se na stazi dugoj 156 kilometara kroz gradove i mjesta zapadne Istre, a očekuje se sudjelovanje 29 biciklističkih ekipa i 176 vozača iz niza europskih i nekoliko izvaneuropskih zemalja poput Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država.


Velik broj domaćih i inozemnih klubova velik napor ulažu u pripreme za glavnu natjecateljsku sezonu. Upravo iz tog razloga je Trofej Poreč savršena prilika za testiranje njihove forme s natjecateljima iz mnogobrojnih zemalja.

Trofej Poreč već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, a u svom će osamnaestom izdanju kao i obično startati ispred hotela Parentium a za cilj je predviđen centar Tara.

Na press konferenciji održanoj danas, 6. ožujka, u Turističkoj zajednici grada Poreča sudjelovali su direktor TZ-a Nenad Velenik, direktor utrke Trofej Poreč Ivan Črnjarić, sportski direktor utrke Ivica Gržinić, trener BK Meridiana Kamen Team Vinko Polončič te vozač kluba Davide Rebellin. Okupljenima se prvi obratio Nenad Velenik koji je istaknuo pozitivan efekt otvaranja biciklističke sezone organizacijom kvalitetnih biciklističkih utrka te sa zadovoljstvom pozdravio održavanje Trofeja Poreč po 21. put.

Cilj je uz spomenute projekte privući što veći broj vozača kojima će utrka postati motiv dolaska u destinaciju ali i uvrstiti Poreč u kalendar priprema biciklističkih ekipa i pojedinaca svih dobnih skupina kroz cijelu kalendarsku godinu, istaknuo je Velenik,  te zaželio srdačnu dobrodošlicu svim ekipama u Poreč.

Sportski direktor utrke Ivica Gržinić istaknuo je kako je iznimno zadovoljan jer je ove godine organizacijski team pojačan Ivanom Črnjarićem koji je preuzeo funkciju direktora utrke. Organizacija sportskih događaja time je uvelike unaprijeđena te predstavlja veliki korak za utrke na području grada Poreča, ali i Istre kao regije. U odnosu na prethodnu utrku, na ovoj će biti i  francuska ekipa Groupama FDJ kao razvojni team od world team-a, a na utrci će sudjelovati ukupno 3 razvojna teama.

Ivan Črnjarić, direktor utrke, istaknuo  je jedinstvenost tradicije organiziranja biciklističkih utrka u aranžmanu udruge BK Kroz Hrvatsku Puris Kamen u Republici Hrvatskoj te dodaje kako je to rijetkost i u svijetu. Direktor utrke smatra kako se iz te tradicije  može postići iznimna nadogradnja u kvaliteti same organizacije te sportske evente podići na viši nivo s konačnim ciljem pružanja što većih marketinških vrijednosti za sve dionike te ističe upravo ovaj segment kao jedan od najvećih ciljeva za narednu godinu.

Od favorita za konačnu pobjedu izdvojili bismo Kooij Olava iz nizozemskog Jumbo Visma Development Teama koji je osvojio ovogodišnji Trofej Umag, te drugoplasiranog Slovenca Kump Marka i trećeplasiranog Nijemca Merkl Niklasa.
Domaće snage branit će, između ostalih, Antonio Barać i Davide Rebellin od kojih se na ovoj i sljedećim utrkama očekuje dobar rezultat, piše u priopćenju iz organizacije utrke.DAN ŽENA: Crveni križ će cvijećem razveseliti 262 sugrađanke na Poreštini

Do sezone Odvodnja ulaže 8,2 milijuna kuna: Počinje gradnja kanalizacije na Stanciji Amoroso