in

U nedjelju biciklistička utrka POREČ TROPHY, najavljena i četverodnevna ISTIRAN SPRING TROPHY

Foto Tanja Kocijančić

U nedjelju, 6. ožujka, održat će se biciklistička utrka Poreč Trophy/Trofej Poreč 2022., koja je najavljena danas na presici u Maloj vijećnici Grada Poreča, zajedno s četverodnevnom utrkom Istrian Spring Trophy/Trofej Istarsko proljeće 2022. po kojoj je nazvana cijela manifestacija. Radi se o preostale dvije profesionalne biciklističke utrke Trofeja istarskog proljeća, a nakon što je prva održana jučer u Umagu.

Na presici su govorili sportski direktor Istrian Spring Trophiesa Ivica Gržinić, direktor Trofeja istarskog proljeća Ivan Črnjarić i direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik.

Nedjeljna utrka startat će u 11 sati u Zelenoj laguni, ispred hotela Parentium i nastaviti prema Labincima. Vozit će se sedam krugova na toj dionici s ciljem u Taru, koji se očekuje oko 14.30 sati. Sudjelovat će gotovo 180 biciklista koji dolaze s četiri kontinenta. Radi utrke se promet neće zatvarati u cijelosti, nego će se pričekati od pet do osam minuta dok bude prolazili biciklisti u pratnji policije i organizatoa.

Direktor TZ-a Velenik okupljenim se novinarima obratio kao jedan od prvih suradnika Ivice Gržinića kada su prije 23 godine krenuli s prvim Trofejem Poreč:

– Sjećam se prvih utrka i kako smo putem otkrivali propozicije biciklističkih natjecanja, a sjećam se i naših prvih vožnji automobilom uz biciklističku karavanu tijekom kojih sam često za Gržinića, tada već biciklističkog majstora, vozio presporo, kazao je Velenik. Kao direktor TZ-a naveo je sve benefite koje Istra iz godine u godinu dobiva ovim utrkama. Osim toga, Velenik je apelirao na sve sudionike u prometu da obrate pozornost, da paze na međusobnu sigurnost tijekom održavanja utrka Trofeja istarskog proljeća te ih pozvao na strpljivost.

Sportski direktor Istrian Spring Trophiesa Gržinić kazao je danas kako je jučerašnji Trofej Umag prošao u odličnoj i motivirajućoj atmosferi među natjecateljima koji su pristigli odasvuda, pa čak i s dalekih kontinenata poput Južne i Sjeverne Amerike te Azije:

„Zadnjih nekoliko godina Trofeji istarskog proljeća plijene pozornost kako međunarodne biciklističke zajednice, tako i medijsko-marketinškog segmenta zbog čega je vrijednost ovih utrka svake godine sve veća.“

Osim toga, Gržinić je posebno naglasio i važnost dobro pripremljenih policijskih i zaštitarskih službi koje su na raspolaganju tijekom održavanja Trofeja istarskog proljeća. Od posljednje, četverodnevne utrke Istrian Spring Trophy 2022., Gržinić i ove godine očekuje da će biciklisti odgovoriti izazovima sve tri etape kao i prologa koji će se održati u Zračnoj luci Vrsar/Crljenka:

„Etapa od koje se uvijek očekuje malo adrenalina i truda više je etapa trećeg dana Istrian Spring Trophyja, tzv. kraljevska etapa (Novigrad – Motovun) koja obično odredi i pobjednika ove utrke.“

Črnjarić, direktor Trofeja istarskog proljeća, također je zadovoljan odjekom ovogodišnjih utrka i sa sportskog, ali i s turističkog aspekta:

„U ove tri korona-godine uspjeli smo i više od održivoga – podignuli smo ljestvicu i standard te svake godine bilježimo bolje rezultate. Kada sam se priključio ovim međunarodnim biciklističkim utrkama prije 3 godine jedno je bilo jasno – one su se svih prethodnih godina održavanja, što ponajprije možemo zahvaliti Gržiniću, razvile do mjere da danas s njima svi skupa smijemo imati velike planove. Osim što se utrke popunjavaju u nekoliko dana od prvog pozivnog pisma međunarodnim ekipama, ove smo godine bili u situacijama da moramo i odbijati neke od ponajboljih bivših biciklista svijeta koji danas vode svoje profesionalne timove. Osim toga, činjenica da nam se pridružuju i najbolje ekipe koje nastupaju po najvećim svjetskim natjecanjima govore da smo na dobrom putu, a tu je svake godine i veći broj ostvarenih turističkih noćenja tijekom dva tjedna održavanja utrka. Ovogodišnji skor u broju noćenja veći je za 10% od prošlogodišnjeg te će ukupan broj noćenja ostvarenih zbog Istrian Spring Trophiesa ove godine iznositi oko 5 i pol tisuća.“

U nastavku – informacije o utrkama:

Trofej Poreč:

nedjelja, 06. ožujka, start u 11 sati ispred hotela Parentium, cilj oko 14.30 u Taru.

Trofej Istarsko proljeće:

1. dan, četvrtak 10. ožujka: prolog (pojedinačni kronometar), Zračna luka Vrsar – Crljenka, početak u 11 sati

2. dan, petak, 11. ožujka: etapa utrke, Poreč – Funtana (Dinopark), start u 11 sati u Poreču, cilj između 14.30 i 15 sati u Funtani kod Dinoparka

3. dan, subota 12. ožujka: etapa utrke (tzv. kraljevska etapa s usponom Oprtalj), Novigrad – Motovun, start u 11 sati u Novigradu, cilj oko 14.30 sati u Motovunu

4. dan, nedjelja, 13. ožujka: etapa utrke, Pazin – Umag, start u 11 sati u Pazinu, cilj oko 14 sati u Umagu

Kod Trofeja Istarsko proljeće preporučili su zainteresiranima gledateljima da prate treći dan utrke čiji cilj je posebno atraktivan u svijetu profesionalnog biciklizma jer natjecatelji etapu završavaju usponom kamenitim dijelom puta sa završetkom u Motovonu. Prizori dolaska biciklista u Motovun zasigurno spadaju među najzanimljivije biciklističke prizore cijele manifestacije Trofeji istarskog proljeća.

Foto Grad Poreč

Austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich u posjetu Poreču

Katarina Nemet - Foto IDS

Nemet o problemima ribara: Bore se sa slovenskim kaznama, delfinima i najezdom meduza