in

Nemet o problemima ribara: Bore se sa slovenskim kaznama, delfinima i najezdom meduza

Katarina Nemet - Foto IDS

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru upozorila na probleme s kojima su suočeni naši istarski ribari. Napomenula je kako vjeruje da je javnost upoznata s velikim problemom kojeg istarski ribari imaju zbog neriješenog pitanja razgraničenja u Savudrijskoj vali, zbog čega ih gotovo svaki izlazak u ribarenje košta visokih kazni kojima ih slovenska policija kažnjava zbog navodnog protupravnog ribarenja u njihovom moru.

Osim toga, osvrnula se i na problem prekomjerne populacije delfina koja ribarima gotovo svakodnevno čini velike materijalne štete, trgaju im mreže i jedu ulovljenu ribu. Naglasila je kako ribari ističu da je delfina uz istočnu obalu Jadrana daleko veći broj od onog o kojem govore nadležne znanstvene institucije i ministarstva te kako je potrebno otkloniti ili ublažiti problem, da se uz zaštitu populacije delfina osigura i pravo na rad ribarskog sektora.

– Druga, još svježija prirodna pojava koja je pogodila ribarsku flotu na tom području je neviđena najezda meduza s kojom se ribari sjeverozapadne Istre bore već više od dva mjeseca. Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje, napomenula Nemet te dodala kako se nadaju pomoći institucija, kako ne bi i ovoga puta kao puno puta dosad, ostali prepušteni sami sebi.

Apelirala je na Vladu i nadležno ministarstvo da eventualnim proglašenjem elementarne nepogode, a svakako i konkretnim financijskim paketom pomognu ribarima premostiti ovu nepogodu najezde meduza te istaknula kako bi se nakon toga trebalo i ustanoviti zašto je do ove prirodne pojave uopće došlo.

Za kraj je naglasila da je ribarski sektor jedna od naših važnih gospodarskih grana te kako ti ljudi zaslužuju i naše razumijevanje, a i pomoć, što im je ovog trenutka nužno, objavio je IDS.

Foto Tanja Kocijančić

U nedjelju biciklistička utrka POREČ TROPHY, najavljena i četverodnevna ISTIRAN SPRING TROPHY

Prostor na Domu u Kašteliru u kojem je butiga

KAŠTELIR: Zatvara se butiga na Domu. Općina na javnom pozivu traži novog zakupca