in

U subotu 17. Trofej Poreča – sudjeluju biciklisti iz cijelog svijeta

Foto: Tanja Kocijančić

Nakon jučerašnjeg uspješnog 7. Trofeja Umaga na kojem je prvo mjesto ostvario Čeh Alois Kakovsky iz ekipe Elkov-Author, u subotu, 9. ožujka, na rasporedu je 17. po redu Trofej Poreč na kojoj će nastupiti čak 29 ekipa sa 176 biciklista iz cijelog svijeta. Start će biti u Zelenoj laguni, u 11 sati kod hotela Parentium, a vozit će se potom zaobilaznicom 156 kilometara u šest krugova na relaciji Tar-Labinci-Poreč. Cilj je u centru Tara, a očekuje se dolazak prve grupe najboljih vozača oko 15 sati.

Fond nagrada iznosi 2.355 eura, od kojih će 970 eura dobiti prvoplasirani, zatim 480 za drugo mjesto i  240 eura za treće mjesto.

Na današnjoj konferenciji za novinare Trofej Poreč koji organizira pazinski biciklistički klub Meridiana Kamen Team predstavili su direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, direktor utrke Ivica Gržinić, Jelena Latin iz Istarske razvojne turističke agencije, trener kluba Meridiana Vinko Polončič i njihov novi biciklist Antonio Barać, koji je jučer u Umagu na cilj stigao na 20. mjestu.

Velenik je naglasio veliki značaj Trofeja Poreč za predsezonu, jer se kroz biciklističke utrke planira ostvariti u ovom razdoblju čak 10.000 noćenja.

-Poreč se u zadnjih 15-ak godina etablirao kao destinacija koja je prepoznala pozitivan efekt otvaranja biciklističke sezone organizacijom kvalitetnih utrka. Cilj nam je uz spomenute projekte privući što veći broj vozača kojima će utrke postati motiv dolaska u destinaciju, ali i uvrstiti Poreč u kalendar priprema biciklističkih ekipa i pojedinaca svih dobnih skupina kroz cijelu godinu, naglasio je Velenik.

Dodao je da je sinergija privatnog i javnog sektora dobitna kombinacija kvalitetnog upravljanja destinacijom, pa je pozdravio napore hotelijera u pružanju logističke potpore ovoj utrci, ali i kvalitetnom ugošćavanju biciklističkih ekipa.

-Intenzivirale su se pripreme za kvalitetnu turističku sezonu kroz investicije u podizanje kvalitete objekata, te kroz poboljšanje uvjeta boravka, poput ulaganja u plaže, te stoga možemo reći da će Poreč i u ovoj godini biti jedna od najpoželjnijih destinacija ljetnog odmorišnog turizma, kazao je Velenik.

Gržinić je rekao da su zadovoljni što je Trofej Poreč postao tradicionalan i da čvrsto drži svoje mjesto u UCI kalendaru. Za tri termina u kojima se uz Trofej Poreč i Istarsko proljeće održava i jučerašnji Trofej Umaga istaknuo je da su neprocjenjivo blago koje treba sačuvati. Latin je također izrazila zadovoljstvo što IRTA ima čak deset godina suradnje na organizaciji ove utrke. Polončič je naglasio da se radi o zahtjevnoj utrci u kojoj je konkurencija među ekipama velika, a nastup agresivan od početka do kraja.

Utrka koja je, kako je istaknuto, već bila popunjena u prosincu, jer za njom vlada velik interes, otvorena je za bicikliste u kategoriji Muški Elite i Do 23 (U-23). Trofej Poreč nalazi se i međunarodnom kalendaru UCI-a za Europa Tour registrirana kao klasa 2. U skladu s UCI-jevim pravilima osvojeni bodovi bit će obračunati po pravilima UCI-ja za kategorije Muški Elite i U-23.

OZBILJNA PRIJETNJA ILI DJELO UČENIKA? Bomba u bujskoj srednjoj školi

PRIJEM UOČI 8. OŽUJKA: Poreč je pun uspješnih i vrijednih žena