in

U subotu se nastavlja natjecanje u Super HBL: Porečka Istra ugostit će prvaka Bistona

Snimio Manuel Paljuh/IBS - Prijašnji susret Istre i Bistona

Nakon pauze tijekom proteklog, produženog, uskršnjeg vikenda, od ove subote, 15. travnja 2023. nastavlja se natjecanje u Super HBL koja ulazi u iznimno zanimljivu završnicu.

Pred klubovima Lige za prvaka i Lige za ostanak su vrlo neizvjesna četiri kola nakon kojih ćemo doznati tko će osvojiti naslov prvaka Hrvatske, ali i tko će se uz prvaka plasirati u europski Kup prvaka, te dvije momčadi koje će morati ispasti u niži rang.

Što se Lige za prvak tiče četiri kola prije kraja u najboljoj poziciji za obranu naslova je trenutno vodeći Biston premda su i izgledi za titulu trenutno drugoplasirane Pule, koja za liderom zaostaje tri boda, još uvijek otvoreni. Istru Poreč pak i dalje opterećuje poraz iz prvog dijela sezone koji je doživijela u Metkoviću, za razliku od Baškovođana i Puljana koji su u dolini Neretve slavili pobjede. 

U subotu se veliki derbi, odnosno repriza prošlogodišnjeg finala završnog turnira za državnu titulu, igra u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože u kojoj će aktualni hrvatski viceprvak Istra Poreč ugostiti prvaka Bistona. S obzirom na trenutnu situaciju na prvenstvenoj ljestvici gosti iz Baške Vode bi s eventualnom pobjedom praktički osigurali svoju treću uzastopnu državnu titulu dok bi se s druge strane Porečani u slučaju poraza oprostili od mogućnosti osvajanja naslova, a i plasman u Europu ostao bi im u domeni teorije. Stoga domaćini u subotu u Velom Joži moraju ostvariti bilo kakvu pobjedu da bi uopće produžili svoju nadu u naslov, mada im čak ni pobjeda nad aktualnim prvakom ne jamči jedno od prva dva mjesta do kraja sezone. Istra naime za naslov negdje mora nadoknaditi poraz koji je ove sezone doživjela u Metkoviću, a to može samo ako upravo Metkovci umješaju svoje prste u borbu za titulu pa pobjede barem jednom do kraja sezone ili Baškovođane ili Puljane, ili da sami Porečani oba puta do kraja sezone pobjede Bistona s kojim igraju i u posljednjem kolu u Baškoj Vodi.

U prvom ovosezonskom susretu Istre i Bistona u Velom Joži Porečani su slavili s minimalnih 14:12.

Rasplet derbija u Poreču u subotu bi mirno trebala čekati Pula od koje se očekuje da će sigurnim rezultatom u svojoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda pobjediti Metkovića. Puljani se u ovom trenutku moraju nadati pobjedi Porečana nad Baškovođanima s čime bi im izgledi za naslov postali izraženiji.

U Ligi za ostanak još je kompliciranija situacija jer su sva četiri kluba još uvijek u igri za spas, ali i za ispadanje. 

Pazin je u prošlom kolu osvojio ogromna tri boda pobijedivši na gostovanju u Zagrebu Zrinjevca. No, ta će mu tri boda još više dobiti na značaju ukoliko Pazinjani u svojoj dvorani Boćarskog centra “Aleksandar Anzur” u subotu pobjede dugopoljski Sokol Orbico kojeg bi time praktički jednom nogom poslali u niži rang.  

U tom slučaju do kraja sezone veliku borbu za ostanak nastavili bi voditi Pazinjani, Zagrepčani i Jakovara, a klubu iz Anzurovog doma čak bi presudno moglo biti gostovanje u posljednjem kolu na splitskim Gripama kod Sokolova, objavio je Istarski boćarski savez.

Obilježeno 12 godina rada Centra za inkluziju u Bujama

Foto Općina Vižinada - Eko akcija 30.04.2022.

VIŽINADA: Pridružite se eko akciji povodom Dana planeta Zemlje