in

Uspješna polusezona RK Poreča – Na korak do Lige za prvaka

Foto RK Poreč

Rukometaši Poreča otišli su na zasluženi odmor nakon odigranih 13. kola Paket24 Premijer lige. Polusezonu prije zimske stanke zaključili su bitnim slavljem nad Rudarom 32:25 te time napravili veliki korak prema Ligi za prvaka. Zapravo vrata su već dobro otvorena. Konkurent Dubrava u posljednjem kolu igra protiv PPD Zagreba, a Poreč ide u goste Umagu.

Ilija Lovrinović - Foto RK Poreč
Ilija Lovrinović – Foto RK Poreč

Početak sezone nije bio lagan za trenera Iliju Lovrinovića. Nakon povijesnog uspjeha, osvajanja trećeg mjesta u Hrvatskoj u sezoni 2020/2021, momčad su napustili Filip Glavaš, Antonio Pribanić, Luka Moslavac i Ivan Vekić, dok se Matej Medved oprostio od rukometne karijere. Na njihove pozicije pristigli su Luka Vučić, Lucian Krajcar, Tomislav Bošnjak te David Vladić, a iz mirovine na teren je ponovno stigao Tim Thoss. Gotovo nova momčad trebala je vremena za uigravanje, a u prilog tome govore i rezultati.

Rukometaši Poreča sezonu su otvorili europskim utakmicama protiv Islandskog Valura od kojeg su poraženi s ukupno 44:39 u dvije utakmice. Uslijedila su četiri poraza u uvodu Paket24 Premijer lige u novom formatu Lige A i tada nije izgledalo bajno za porečki sastav.

”Početak sezone je bio težak. Kako za mene, tako i za igrače. Svi smo bili svjesni da smo nova momčad koja treba vremena za uigravanje, ali nismo prihvaćali tu situaciju gdje su nas otpisivali već na startu. Nitko osim nas samih i ljudi iz Uprave klube nije vjerovao u nas i to nam je bio još jedan poticaj da se podignemo s protekom sezone”, osvrnuo se na početak sezone trener Ilija Lovrinović kojem je ovo druga sezona na klupi Poreča.

Osim promjena u sastavu, na terenu nije bilo niti Vedrana Mataije, jednog od glavnih kotača igre Poreča u posljednjih nekoliko godina, kojeg je zaustavila ozljeda ramena zadobivena protiv Nexea u prošlogodišnjoj Ligi za prvaka.

”Vedran je prije svega i moj prijatelj, a ne samo igrač. Znam koliko je njemu bilo teško prihvatiti da nam ne može pomoći na terenu, pogotovo u tim trenucima kada nitko nije vjerovao u Poreč, ali on je uvijek s nama. Pomagao je i meni i dečkima savjetima za sve utakmice te bio puna podrška. Vjerujem da ćemo ga brzo ponovno gledati na terenu nakon operacije.”

U petom kolu u Poreč je nakon četiri uzastopna poraza stigla Spačva i upravo taj susret bio je svojevrsna prekretnica za istarski sastav. Minimalnim slavljem 29:28 pokazali su da se može. U osam susreta koji su uslijedili nakon toga upisana su tek dva remija i tek jedan poraz.

”Mi smo znali da se ta promjena jednom mora dogoditi i eto dogodila se protiv Spačve. Krenuli smo uzimati bodove jer smo dobro trenirali i ta pobjeda nam je trebala da stvari krenu na naš mlin. S tom utakmicom je sve počelo dobro funkcionirati i vratari su počeli biti velika podrška momčadi’‘, rekao je trener Lovrinović.

Nakon zimske stanke Poreč očekuje posljednji susret regularnog dijela sezone, a šećer za kraj bit će istarski derbi. Utakmicom protiv Umaga mogu potvrditi svoj plasman u Ligu za prvaka iako je veliki korak prema tome već ostvaren. Pripreme Poreča počinju 10. siječnja, a porečki strateg otkrio je što planira za nastavak sezone.

”Jako sam zadovoljan polusezonom. Mislim da smo zaslužili sve što smo odigrali i sve bodove koje smo osvojili. Novi igrači su pohvatali stvari koje su nam nedostajale na početku i mislim da u nastavku možemo biti samo još bolji. Cilj nam je ići utakmicu po utakmicu i pobijediti u što više susreta u nastavku. Mislim da bi trebali igrati Ligu za prvaka i u sklopu tih utakmica ćemo svakako dati i veću minutažu mlađim igračima.”

Kratka statistika
Broj utakmica: 13
Najbolji strijelci: Tomislav Bošnjak 50, Matija Rađaković 49, Lucian Krajcar 47, Antonio Ljubić 44, Arman Ikanović 41
Vratari: Erik Krbavčić 92/320 = 28,7%; David Vladić 34/138 =24,6%

Grad Buje kroz razna ulaganja omogućio veću pristupačnost osobama s posebnim potrebama

Kaštel Pietrapeloza - Foto TZ Buzet

Nataša Nefat i Miroslav Bertoša dobitnici nagrada OPUS HISTRIAE i SUMMA HISTRIAE