in

ZEUS IZ VIŽINADE TRENIRA ČAK 50-AK DJECE – Korona ih nije zaustavila, pa vježbaju na otvorenom

Bez obzira što je pandemija zaustavila njihove natjecateljske aktivnosti i zatvorila im vrata školske dvorane u Vižinadi gdje su redovito trenirali, Kickboxing klub ZEUS nastavio je sa svojim treninzima za djecu i odrasle u novim okolnostima. Budući da se danas u Hrvatskoj odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite mogu otvoriti teretane i ostali sportski objekti, pitali smo čelnika ovog kluba Dorjana Armana kako će se oni snaći u malom mjestu kao što je Vižinada koji nema mogućnosti poput drugih većih mjesta.

-Nažalost, od dana kad nam je od strane stožera za civilnu zaštitu zabranjen  rad djeca su ostala zakinuta, a s odraslima smo organizirali online treninge kako bi koliko-toliko ostali u formi. Korona je odgodila/otkazala puno naših aktivnosti koje su bile planirane baš za to razdoblje, od kickboxing natjecanja (prvenstvo Hrvatske u Zadru, otvoreni kup u Zaboku, otvoreni kup u Puli), pješačenja do trećih po redu Prvomajskih igara bez granica. I ono što nas najviše žalosti jest što smo morali otkazati predavanje namijenjeno djeci, trenerima, učiteljima, odgojiteljima i roditeljima koje se trebalo održati krajem ožujka, a na kojem su trebali sudjelovati profesori s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, priča Arman.

S obzirom da imaju ugovor o najmu dvorane s OŠ Jože Šuran Višnjan do kraja svibnja, ne namjeravaju je koristiti već će funkcionalne treninge za odrasle održavati dva puta tjedno na otvorenom. I za djecu – natjecatelje također planiraju započeti s treninzima na otvorenom kako bi se, ukoliko im korona dozvoli, mogli natjecati na nadolazećim natjecanjima nakon ljetne sezone.

-Klub je osnovan u listopadu 2016. godine, a prije toga, od 2012. funkcionirali smo kao sekcija kickboxing kluba King iz Poreča te se ovom prilikom želimo zahvaliti treneru Leonardu Komšiću koji nam je uvijek bio na raspolaganju i spreman pomoći u svakoj situaciji. Punopravni smo članovi Hrvatskog kickboxing saveza (HKBS), kao i Kickboxing saveza Istarske županije (KBSIŽ).

U klubu je trenutno učlanjeno 50-ak djece u dobi od 5 do 14 godina, a za njih, ovisno o starosti, provodimo treninge koji su prilagođeni njihovim senzitivnim fazama razvoja. Ono što nam je najbitnije kod djece je da kod njih stvorimo naviku cjeloživotnog bavljenja sportom  i da kroz igru stvore kvalitetne temelje za uravnotežen rast i razvoj, kao i za razvoj njihovih  motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, pojašnjava čelnik Zeusa.

Dodaje da kako djeca rastu tako treninzi postaju sve specifičniji, tj. u treninge ubacujemo elemente specifične za kickboxing sport. S njima radim Dorjano, a uz njega je uvijek i supruga Dragana Mađarac Arman koja je odgojiteljica u dječjem vrtiću tako da su djeca stalno pod nadzorom.

Uz djecu, kickboxingom se bave (većinom samo rekreativno) i odrasli, a za one koji ne preferiraju borilački sport kao vid rekreacije nude i funkcionalne treninge. U ove dvije kategorije imaju 40-ak članova.

-Često u našem klubu trenira više članova iz iste obitelji pa za njih imamo popuste na mjesečnoj članarini kako im dolazak na treninge ne bi bio preveliki udar na kućni budžet. Uz članarine financiramo se i dotacijom iz općinskog proračuna, kao i sponzorstvima privatnika. Naravno, da nemamo veliku potporu Općine puno aktivnosti ne bismo mogli provoditi za što smo im od srca zahvalni, kao i tvrtkama iz našeg okruženja koji nam pomažu u skladu s njihovim mogućnostima, ističe Dorjano.

Motivacija su im sretna i zdrava djeca kao i odrasli kojima se treningom uvelike poboljšava kvaliteta života, a najviše ih vesele razne aktivnosti koje provode s djecom (treninzi, razne organizirane igre, odlazak na natjecanja…)

-U početku je bilo jako teško jer smo uvodili u našu malu sredinu za većinu stanovnika nepoznati borilački sport koji je kod mnogih percipiran kao negativna sportska aktivnost. Druga velika prepreka je što u malim sredinama nemamo na raspolaganju prostor koji možemo namijeniti našim potrebama već treninge moramo provoditi u školskoj sportskoj dvorani koju, što je normalno, ne smijemo preuređivati, već treninge moramo prilagođavati prostoru, a ne obrnuto, veli on.

Inače, u Vižinadi djeluju četiri sportska kluba, i to nogometni, boćarski i Biciklistički klub Parenzana. Također, tu su i Udruga mažoretkinja Vivi i sportske sekcije Zajednice Talijana Vižinada koja organizira aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi.

-Nažalost, u navedena tri kluba trenutno nema dječjih uzrasta, ali se nadam da se s dobro osmišljenom strategijom razvoja sporta na razini Općine to može promijeniti i motivirati djecu da izaberu sport koji im najviše odgovara i u kojem će napraviti svoje prve sportske korake.

Kako želimo dati našim članovima najbolje konstantno ulažemo u edukaciju tako da sam početkom 2017. završio edukaciju za obavljanje poslova instruktora fitnesa u teretani na fitnes učilištu u Zagrebu, krajem 2017. završio sam program osposobljavanja za obavljanje poslova voditelja kickboxinga na Hrvatskom institutu za kineziologiju u Zagrebu, a prošle godine sam upisao preddiplomski stručni studij za izobrazbu trenera (smjer kickboxing) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu što mi je cilj završiti u roku pa ukoliko prilike budu dozvoljavale možda upisati i specijalistički diplomski studij, ali o tom-potom.

Ukoliko nam vrijeme i prostor budu dozvolili planiramo uvesti i aktivnosti za naše sugrađane treće životne dobi, jer i oni imaju pravo na kretanje i zdrav život.

Dugoročni plan nam je izgradnja manje dvorane da možemo ponuditi još bolje uvjete našim članovima, prvenstveno djeci, za što posjedujemo i građevinsku dozvolu, ali s obzirom na trenutnu nepovoljnu ekonomsku situaciju projekt je stavljen na čekanje, veli Dorjano Arman.

Zaključuje kako se nadaju da će, borilačkim rječnikom rečeno, nokautirati taj nesretni virus i da će se moći vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima i normalnim životima.

upravna zgrada usluga odvodnja poreč

POREČ: Usluga i Odvodnja počinju rad sa strankama, donosimo sve kontakte za najavu dolaska

ISTRA – Još jedan pozitivan iz obitelji Španjolca koji je došao avionom iz Frankfurta