in

ZNAČAJNA INVESTICIJA – Poreč dobiva NOGOMETNI KAMPUS po propisima FIFA-e, ogroman korak naprijed za domaće sportaše i turizam

Foto Tanja Kocijančić - Presica/Ilustracija novog nogometnog igrališta

Sportaši i rekreativci Poreča danas mogu biti posebno zadovoljni. Naime, Grad Poreč je danas, 21. prosinca, raspisao natječaj za izgradnju prve faze nogometnog kampa, jedne od najvećih investicija u sport u gradu u proteklih nekoliko godina.

Procijenjena vrijednost izgradnje prve faze je 10.500.000 kuna bez PDV-a. Grad Poreč je ovaj projekt prijavio na sufinanciranje Hrvatskom nogometnom savezu i Ministarstvu turizma i sporta, nadajući se da će i oni uključiti u razvoj ove priče.

Tome u čast upriličena je danas u foajeu kina konferencija za medije na kojoj su bili gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat i predstavnici porečkog Nogometnog kluba Jadran Marko Kepčija, voditelj Škole nogometa i Dalibor Šuran, trener prve ekipe. Novi nogometni kamp zamijenit će dosadašnje aktivnosti na starom nogometnom igralištu, koje se nalazi u centru grada. Nakon raspisivanja natječaja, ukoliko sve bude teklo prema planu, očekuje se otvaranje radova sredinom veljače 2021.  Lokacija na kojoj se planira izgraditi kamp nalazi se na katastarskim česticama u državnom vlasništvu, nedaleko groblja, odnosno preko puta skretanja za Garbinu. Gradonačelnik je najavio da će od države tražiti pravo građenja za tu zonu, dodavši da i država ima interes za ovakvu investiciju upravo u Poreču, koji ima sve potrebne prateće sadržaje poput smještajnih kapaciteta.

Nogometni će kamp služiti za trenažne/školske i pripremne aktivnosti svih uzrasta NK Jadran, te aktivnosti drugih nogometnih klubova prema potrebi i interesu. Površina nogometnog terena iznosi 104×68 metara i pet metara zaštitnog pojasa sa svake strane, što ukupno čini 8.892 četvornih metara.

-Kao što i sami znate, naš NK Jadran ove godine ostvaruje odlične rezultate, a svakako je jedno od najvećih bogatstava svakog kluba kvalitetan i predan rad s omladinskim pogonima. U Jadranu već sada rade odlično, ali zaslužuju bolju infrastrukturu. „Stari Jadran“, mislim da se možemo složiti, ne nudi uvjete koje najveći omladinski pogon u gradu treba. Kako djeci, tako i njihovim roditeljima koji sada nemaju ni parkirnih mjesta, ni mjesta za sigurno preuzimanje djece. Ovaj kamp, a danas govorimo o njegovoj prvoj fazi, koju sad krećemo graditi, osim novog terena, sadržavat će i potrebne popratne sadržaje kampusa poput šest modularnih objekata, parkirališta i ostale opreme. Osim što će naš klub dobiti potreban teren, s ovime će Poreč razviti i dodatni potencijal kao grad koji ima terene za ugostiti profesionalne sportske klubove, a možda i reprezentacije. Posebno kad se ovaj kampus dodatno proširi. Naime, nogometni kamp planira se i gradi sukladno standardima i normativima koje propisuje važeći Pravilnik o licenciranju klubova Hrvatskog nogometnog saveza, u skladu sa odgovarajućim propisima FIFA/UEFA, kaže gradonačelnik Peršurić.

Kako je dodao, krenuli su u izradu ovog terena, sukladno važećem prostornom planu. No izradom novog plana razvit će se dodatno potencijal ovog kampusa i maksimalno ga uklopiti u prostor.

-Mnogi se gradovi vole nazivati gradom  sporta na papiru, ali mi to i jesmo.  S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, budućom izgradnjom nogometnih terena, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport. Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, krećemo u ovu investiciju, kao što smo i obećali. To naravno ne znači da su sva ulaganja gotova, već gledamo ići konstantno, jednim redom, kako bismo ostvarili željenu infrastrukturu, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

Prva faza – Poreč dobiva nogometno igralište sa šest pratećih objekata

Pročelnik Hrvatin ukazao je da je ovaj projekt dio jedne veće priče o sportu u Poreču koja se razvija i kroz prostorno-plansku dokumentaciju od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, izgradnjom SRC-a „Veli Jože“. Potom je zona, početkom 2000.-ih „prešla“ glavnu cestu izgradnjom sportske dvorane Žatika.

-Danas, kad razmišljamo o Poreču za razdoblje do2030., odnosno2040. težnja nam je stvaranju jedinstvene i centralne zone sporta, rekreacije i zelenila koja se proteže od centra grada do zaobilaznice. U tom kontekstu, nogometni je kamp jedan od sadržaja, u kojem se nakon provedbe  ove prve faze, planira graditi nekoliko dodatnih nogometnih terena, igrališta za druge sportove, te dodatnih sadržaja poput teretana na otvorenom i cross staze, za koje već postoje izrađeni projekti, rekao je Hrvatin, ističući da Poreč nekad, kao i danas, urbanistički planira desetljećima unaprijed.

U ime NK Jadran Marko Kepčija istaknuo je da im ovaj projekt jako puno znači. No, ne samo za njih koji u svom pogonu imaju 300 djece, nego i za grad, ali i za turistički sektor.

-Rad s djecom prioritet je našeg kluba. Stari teren u gradu nažalost nije imao svu potrebnu prateću infrastrukturu, pa nam novi teren koji će se uskoro graditi omogućiti daljnji razvoj u radu našeg kluba i to ne samo s najmlađima. Osim za naš klub, kamp će biti od iznimne važnosti i za ostale porečke klubove, ali i rekreativce i turizam, naglasio je Marko Kepčija.

korona covid

Nacionalni stožer: 766 novih slučajeva i 80 preminulih, od danas kreću propusnice

Istarski stožer o izdavanju PROPUSNICA, kako ih dobiti i koga nazvati ako nemate internet