in

Startaju u ponoć: Strože mjere bit će na snazi do 15. prosinca

Korona-racija/Foto MUP

U Hrvatskoj će s obzirom na epidemiološku situaciju od nedjelje, 22. studenoga, na snagu stupiti nove mjere, koje će vrijediti do 15. prosinca. Nužne epidemiološke mjere tako nalažu zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednome mjestu, a do sada se to odnosilo na 50 osoba.

Na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba, a na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni najviše 25 osoba, dok se sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom. Na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Sve prodavaonice na ulazu moraju jasno istaknuti obavijest o najvećemu mogućem broju kupaca koji istodobno mogu biti u prodavaonici u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja kupaca.

Obustava rada noćnih klubova, kasina te automat-klubova

Svi oni za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca (sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) moraju poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istodobno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina te automat-klubova, a za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad uvodi se obveza jasnog isticanja obavijesti na ulazu o najvećemu mogućem broju gostiju koji istodobno mogu biti u ugostiteljskom objektu u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja gostiju.

Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, a uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. I dalje je na snazi obvezna uporaba maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje metar i pol.

Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat, piše Privredni.hr.

Inače, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Državnim inspektoratom i Službom za inspekcijske poslove Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, proveli su prošlu noć raciju u ugostiteljskim objektima na području Maksimira, na Donjim Sveticama u Zagrebu, objavila je policija.

Policijski upad u dva kafića došao je nakon što je ministar Davor Božinović sinoć najavio strože kontrole.

Tijekom provođenja akcije u navedenim objektima zatečeno je, legitimirano i provjereno ukupno 239 osoba, objavili su. Uz brojne nepravilnosti i izrečene kazne u oba lokala u jednom su naišli i na zaraženog muškarca.

“23-godišnji muškarac zatečen je kao gost u objektu, gdje je bilo više od 170 osoba, unatoč određenoj mu mjeri „COVID – LIJEČENJE U KUĆI“, a zbog čega će protiv njega biti će provedeno kriminalističko istraživanje zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180 Kaznenog zakona”, napisali su iz policije.

Objavili su i video:

Kompletno priopćenje o policijskoj raciji pročitajte na https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/video-u-policijskoj-raciji-zatecena-osoba-s-mjerom-covid-lijecenje/85131

Poreč obilježio dan svog zaštitnika sv. Maura svečanom misom, bez svjetovnog slavlja

BUZET: U subotu čak 29 pozitivnih – Zatvara se vrtić zbog zaražene djece i djelatnika