in

Što sve čini porečki Dom za starije i nemoćne kako bi zaštitio svoje korisnike od Covida-19 otkriva ravnateljica Tihana Mikulčić

Zadnjih nekoliko dana dogodio se proboj virusa u domove za starije osobe diljem Hrvatske, što nikako nije dobro, s obzirom da su osobe treće dobi u najvećem riziku. Na pitanje zašto svi strahuju od proboja virusa u staračke domove dr. Alemka Markotić u jednom je intervjuu rekla da je to “kao požar koji može buknuti”. Rekla je da je to opasno jer se radi o starijim osobama koje najčešće imaju i kronične bolesti te se kod njih može očekivati povećani broj težih oboljenja.

Stoga smo pitali ravnateljicu porečkog Doma za starije i nemoćne Tihanu Mikulčić što sve čine kako bi priječili proboj virusa u tu ustanovu. Nemojmo zaboraviti da su zabranili posjete korisnicima još krajem veljače, dakle daleko prije nego svi ostali, što je u startu epidemije smanjilo rizik ulaska virusa.

U našoj ustanovi situacija je pod kontrolom. Trenutno nema oboljelih od COVIDA-19, niti onih za koje postoji sumnja da su bili u nekom rizičnom kontaktu ni među korisnicima, a ni među zaposlenima.

Prema informacijama kojima raspolažemo bili smo među prvima, a najvjerojatnije i prvi Dom u Hrvatskoj koji je još 24. veljače zatvorio vrata za posjete. Razlog za ovako rano zatvaranje je bio između ostalih i epidemiološka situacija u susjednoj Italiji u kojoj žive i članovi obitelji naših korisnika te je bio veliki rizik dozvoliti im posjete. Sve što smo činili tada i sada uvijek bilo je prema preporukama epidemiologa.

Dakle, od postavljanja dezinfekcijskih bazena za obuću na svim ulazima i izlazima, beskontaktnih dezinficijensa za ruke na svim hodnicima, ulazima u liftove i restoran i drugo, uvođenja novih protokola u čišćenju ustanove- dezinfekcija cijelog prostora Doma 3xdnevno, dezinfekcije svih taktilnih površina i liftova 4xdnevno, brisanje kvaka svaka 2 sata, mjerenje tjelesne temperature svim djelatnicima i korisnicima 2xdnevno, te svima onima koji bi morali zbog neke ugroze ulaziti u ustanovu. Tu su i posebni protokoli pri preuzimanju i dezinfekciji naručene robe i zabrane ulazaka dobavljača u ustanovu i slično, nanizala je ravnateljica.

Gradonačelnik donirao zaštitnu opremu

Korisnici najteže podnose izoliranost, dodala je, jer su odvojeni od članova svojih obitelji već sedmi tjedan, uz obavezu socijalne distance.

-Nove upute o procesima zaštite u Domu stižu svakodnevno, pa tako od jučer, iako smo i do sada svim pokretnim korisnicima osigurali da sjede sami za stolom u restoranu za vrijeme doručka, ručka i večere, morali smo prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uvesti uz suglasnost i podršku naših korisnika serviranje svih obroka  u sobi.

Korisnici i zaposlenici u našoj ustanovi i ranije su bili povezani, ali u vrijeme ovog dugog perioda izolacije naši su im zaposlenici i prijatelji i članovi obitelji i susjedi i svi oni s kojima su do tada komunicirali, dodaje Mikulčić.

Nije lako osmisliti slobodne aktivnosti u Domu u vrijeme socijalne distance. Ravnateljica pojašnjava da zahvaljujući lijepom vremenu, šetnici koju imaju uz Dom i velikim terasama, sve više aktivnosti organiziraju na otvorenom. Svaki korisnik koji ima problema s alergijama dobio je za šetnju svoju perivu masku, pa se šale da će ih, ovako prerušene, zamijeniti sa zaposlenicima Doma.

-Ovdje rade zaposlenici koji osim svojih poslova i volontiraju kao glazbenici – naš voditelj održavanja često zasvira na svoju harmoniku, njegovateljice, sestre i drugo osoblje zapjeva, pa se nerijetko, ako prolazite iza naše ustanove, može čuti harmonika i pjesma.

Ponosna sam na sve zaposlenike, svi su oni naši heroji. Sukladno uputama morali smo se podijeliti u dvije skupine (skupina A i skupina B). To znači da jedna skupina radi neprekidno 14 dana, a druga je kod kuće na čekanju i u jednoj vrsti izolacije. Tako da oni koji rade „pokrivaju“ i rade za dvije osobe s duljim radnim vremenom i to na način da kvaliteta pružene usluge ne smije biti smanjena. Svaki djelatnik daje svoj osobni doprinos 150% i nikad se ne žale na uvjete, ni da im je teško ili da neki zadatak ne bi obavili, komentirala je ravnateljica.

Korisnici u toj ustanovi su i polaznici poludnevnog boravka koji su zbog odluke Doma i epidemiologa o privremenom prestanku rada u svojim kućama. Zbog sigurnosti ne mogu više dolaziti.

-No, nismo ih zaboravili. Naša voditeljica poludnevnog boravka  svakodnevno komunicira s njima i njihovim obiteljima, savjetuje ih, podsjeća da ne zaborave na svakodnevnu vježbu, naručuje im lijekove, posreduje u komunikaciji s liječnicima, dostavi potrebnih namirnica, ortopedskih pomagala, medicinskih kreveta i slično. Naveliko se već prave planovi i za veliku feštu po povratku u ustanovu, veli nam ravnateljica.

Što se tiče toliko potrebne zaštitne opreme, dodaje da imaju za naredno kraće razdoblje, no željno iščekuju obećane, ali i nenajavljene donacije.

-Važno je istaknuti da su se troškovi upravo ove vrste opreme višestruko uvećali u odnosu na ranija razdoblja (primjerice maska je prije infekcije koštala 0,45 kuna, a sada koštaju više od 6,50 kuna, 1 litra dezinfekcijskog sredstva  za ruke je bila 40-ak kuna, a sada je od 100 do 185 kuna) što naravno nikako ne znači da ćemo štedjeti na njima. Naprotiv, sve što je potrebno bit će i nabavljeno – ako postoji i raspoloživo je na tržištu, dodaje ona.

Danas su također dogovorili vrijednu suradnju s Gradom Porečom. Zahvaljujući toj suradnji djelatnici Doma neće biti izloženi riziku prilikom kupovine raznih predmeta i namirnica za potrebe pokretnih i orijentiranih korisnika, koje su ranije obavljali sami ili su im donosili članovi njihovih obitelji, već će to sada obavljati zaposlenici Grada.

Pa je tako Dom danas posjetio i gradonačelnik Loris Peršurić koji je osobno uručio donaciju zaštitnih maski i dezinficijensa za ruke.  Gradonačelnik je zahvalio cijelom osoblju Doma, koje u ovim teškim trenucima svim korisnicima uljepšava svakodnevicu.

Oni su njima danas više od njegovatelja, oni su im kao obitelj. I zato sam posebno ponosan kad čujem da ne fali ni pjesme ni plesa, kao ni pozitivnog duha kako među korisnicima tako i osobljem. Cijelu situaciju dodatno  olakšava i činjenica da je Dom na prekrasnoj poziciji, s puno balkona, šetnicom i okružen šumom, te korisnici mogu dane provoditi izolirani, ali na svježem zraku, rekao je Peršurić.

Napomenuo je kako proračunska davanja za Dom za starije i nemoćne ostaju jednaka kao i do sada, iako su za sve proračunske korisnike uvedene stroge mjere štednje.

-Neprocjenjiva nam je suradnja i podrška koju nam pružaju Grad Poreč, Krizni stožer Poreč, Zavod za javno zdravstvo i brojni drugi. Zahvaljujemo svim članovima obitelji na strpljenju i razumijevanju i nadam se da ćemo ovu bitku s nevidljivim ali izuzetno opasnim neprijateljem, posebno za našu populaciju, dobiti u što kraćem roku, zaključila je Mikulčić.

Valamar donirao bolnice, Crveni križ i druge potrebite diljem Hrvatske

Postoji način kako da ovom virusu pokažemo zube! Obratite pozornost na ove detalje i sačuvajte svoje zdravlje