in

Stopostotno sufinanciranje izrade projektno tehničke dokumentacije energetske obnove i konzervatorske podloge za zgradu porečkog dječjeg vrtića Radost II

Dječji vrtić Radost II

U Velikoj vijećnici Grada Poreča jučer, 15. siječnja 2019. godine održan je radni sastanak na temu izrade konzervatorske podloge za zgradu dječjeg vrtića Radost II, koja je u tijeku. Prijavom objekta dječjeg vrtića Radost II na Javni poziv za financiranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada koja su klasificirana kao kulturna dobra objavljen 17. travnja 2018. godine od strane IRENA-e (Istarske Regionalne Energetske Agencije), za predmetni objekt, osim što je ostvareno je pravo na stopostotno financiranje izrade projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti, u cjelokupnom iznosu osigurana su i sredstva za izradu Konzervatorske podloge, čija je izrada upravo u tijeku.

Stopostotno sufinanciranje izrade projektno tehničke dokumentacije energetske obnove i  konzervatorske podloge za zgradu porečkog dječjeg vrtića Radost II

Konzervatorska podloga, odnosno elaborat je stručna dokumentacija kojom se kroz grafički i tekstualni dio identificira i analizira stanje objekta, valoriziraju i predlažu mjere očuvanja kulturno povijesnih vrijednosti građevina, a neophodno ju je izraditi prije no što se pristupi izradi projektno tehničke dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti.

U području urbane transformacije, tema energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama predstavlja iznimno složen izazov. Značajan broj javnih zgrada zaštićene su povijesne građevine, najčešće energetski neučinkovite. Velik broj disciplina djeluje na ovom području, koristeći svoje alate i metode, međutim strategiju energetske učinkovitosti ne može se pojednostavljeno svesti na samo puki popis tehnologija koje treba primijeniti. Tema energetske učinkovitosti u povijesnim građevinama zahtijeva integrirani razvoj tehničkih vještina i kulturne osjetljivosti, koje treba promicati i razvijati.

-Ovo je zaista pionirski iskorak u kojem se na primjeru objekta koji je klasificiran kao kulturno dobro, te se kao takav nalazi pod konzervatorskom zaštitom, jednim integralnim i multi sektorskim pristupom definiraju koraci koje je potrebno provesti u postupku planiranja i provedbe energetske obnove, zaključio je Elio Štifanić, zamjenik gradonačelnika Grada Poreča, na radnom sastanku održanom u Velikoj vijećnici, na kojem su nazočili još i predstavnici IRENA-e, projektanata, Grada Poreča, gradskog poduzeća Parentium d.o.o., te predškolske ustanove dječjih vrtića i jaslica Radost.

Zahvaljujući naporima koje IRENA, u suradnji s Gradom Porečom i dionicima, ulaže u provedbu navedenog projekta, gradeći model koji će kasnije biti primjenjiv na sve ostale, slične objekte, postavljaju se temelji svim budućim projektima povećanja energetske učinkovitosti u objektima koji su klasificirani kao kulturna dobra, a čiji će primjer moći slijediti i ostali gradovi. Provedbom ove aktivnosti, Grad Poreč nastavlja predano raditi na području energetske učinkovitosti, vodeći računa o svojim najmlađim naraštajima, te pruža pionirski primjer dobre prakse ostalim gradovima u smislu podizanja svijesti lokalnih dionika o važnosti i prednosti promicanja energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama kazala je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.,  koje je ujedno i koordinator ovog projekta.

Vizualizacija - Dračevac

Stiže još jedan vrtić: Poreču 2,5 milijuna kuna za novi vrtić u Dračevcu

Policija uhitila serijskog razbojnika koji je napadao starije žene

Policija uhitila serijskog razbojnika koji je napadao starije žene