in

Stožer: Istarska županija jedina bez novooboljelih i bez pacijenata u bolnici – Dino Kozlevac: OVO JE TEK PRVO POLUVRIJEME!

Ilustracija/Foto Radio Centar Poreč

Trenutno je 1.384 osoba u samoizolaciji. Ovaj se broj povećao zbog osoba koje su prije Prvog maja ušle u Hrvatsku preko graničnih prijelaza

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac naglasio je danas, 2. svibnja, na konferenciji za medije, da je naša županija trenutno jedina bez registriranih novooboljelih od koronavirusa i bez nijednog pacijenta u Općoj bolnici Pula.

-Izražavam zadovoljstvo u ime cjelokupnog sustava – ZZJZ, bolnice, epidemiologa i drugih liječnika i medicinskog osoblja, Istarskih domova zdravlja, Crvenog križa, policije, vatrogasaca, volontera, Gorske službe spašavanja, donatora – to su tisuće ljudi koji su od početka sudjelovali i dali svoj doprinos danonoćno zajedno s građanima, rekao je Kozlevac i na podršci zahvalio županu, Istarskoj županiji i svim gradonačelnicima, te svim pravnim osobama koje su svoje objekte stavile na raspolaganju za karantenu.

Sav njihov doprinos, uključujući odgovornost građana, doprinio je da smo danas 15. dan bez novozaraženih i bez pacijenata u bolnici, jer nam je prijetila velika opasnost, posebice iz susjedne nam Italije.

-Jedno poluvrijeme je završeno, ali s obzirom na najave čeka nas drugi val. No, spremni smo i za drugo poluvrijeme i za moguće produžetke.

Ulazimo u fazu suživota s virusom. Nadamo se da će naša svakodnevnica odvijati što normalnije, a sustav će biti spreman u svakom trenutku reagirati, kazao je Kozlevac i pozvao građane da se i dalje pridržavaju svih mjera socijalne distance, higijene i nošenja zaštitne opreme.

Zahvalio je i medijima na korektnom prenošenju informacija tijekom zadnja dva mjeseca.

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, naglasio je ponovno da su svi jučer uzeti brisevi bili negativni na koronavirus.

-Od početka pandemije analizirano je 1.733 uzoraka briseva, a 1.384 osoba je u samoizolaciji. Ovaj se broj povećao zbog osoba koje su prije Prvog maja ušle u Hrvatsku preko graničnih prijelaza, rekao je Stojanović.

Pretpostavlja, dodao je, da smo područje gdje nema lokalne transmisije virusa, pa od ponedjeljka kreće puni obim rada zdravstvenih ustanova.

-Vidljivo je da postoji odgovornost pružatelja i korisnika usluga. Naročito je bitno da postoji i nadzor nad provođenjem mjera koji nije primarno represivan, nego brine da se mjere poštuju i djeluje korektivno, zaključio je Stojanović.

SITUACIJA STABILNA: U Istri i 15. dan zaredom BEZ NOVIH POZITIVNIH na Covid-19

Dr. Irena Hrstić – Od ponedjeljka KREĆU SPECIJALISTIČKI PREGLEDI u pulskoj bolnici – Donosimo detalje i pravila ponašanja kojih se treba držati