in

Dr. Irena Hrstić – Od ponedjeljka KREĆU SPECIJALISTIČKI PREGLEDI u pulskoj bolnici – Donosimo detalje i pravila ponašanja kojih se treba držati

Od ponedjeljka, 4. svibnja, reaktivirat će se zdravstveni sustav, najavljeno je na današnjoj presici istarskog Stožera civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite/Foto Grad Pula

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, naglasila je da se bolnica već tjedan dana priprema za reaktivaciju zdravstvenog sustava i najavila kako će se odvijati način dolaska na preglede.

Dakle, ne smije biti okupljanja u čekaonicama, ni nepotrebnog zadržavanja u bolnici.

Pregledi će se obavljati isključivo po terminu narudžbe. Na glavnim ulazima u bolnicu bit će punktovi za trijažu a to znači da će svaka osoba koja treba uslugu u bolničkom sustavu biti ispitana o simptomima i da će se mjeriti temperatura. Bitno je da pacijenti imaju maske na ulazu u bolnice, a bolje je imati bilo kakvu masku na licu nego nikakvu.

Bitno da na pregled građani ne dolazi duže od deset minuta prije, jer bilo kakvo okupljanje većeg broja ljudi nosi rizik od potencijalnog unosa rizika u bolnički sustav. Broj zdravstvenih radnika je, naime, na knap, pa ako određeni broj njih bude zaražen, smanjit će se njihov broj, a time i dostupnost usluga.

Krenut će se s pacijentima koji su već predbilježeni, a oni koji su u zadnjih 6 tjedana bili odgođeni, a tu se na usluge od vađenja krvi do magneta mozga, bit će ponovno naručeni. Hrstić je naglasila da je u bolničkom informatičkom sustavu od 16. ožujka do 30. travnja evidentirano gotovo 25 tisuća pacijenata koji čekaju na pregled u 166 polikliničkih ambulanti, dijagnostičkih kabineta i dnevnih bolnica.

Za svih je zapisano kad su odgođeni i dobit će nove termine. Prioriteti idu prema uputnoj dijagnozi, primjerice ako se sumnja na tumor, prije će dobiti termin.

Mijenja se od ponedjeljka i lokacija za neke odjele. Poliklinika interne medicine seli u novu bolnicu, osim gastroenterologije, hematologije i onkologije. Oni ostaju u mornaričkoj bolnici, jer su njihovi pacijenti imunološki komprimitirani, pa da budu izolirani.

Liječnici primarne medicine o svojim pacijentima znaju najviše, pa je u tijeku konzultacija s njima – ako je nešto od onih 24 tisuće usluga već napravljeno, razgovarat će se s njima je li pretraga već učinjena, naglasila je ravnateljica dr. Hrstić na presici 2. svibnja.

Stožer: Istarska županija jedina bez novooboljelih i bez pacijenata u bolnici – Dino Kozlevac: OVO JE TEK PRVO POLUVRIJEME!

Večeras, 2. svibnja, najveći rotor u Hrvatskoj svijetlit će za sve pacijente i zdravstvene djelatnike