in

Stožer popustio Crkvi za Božić

U 11 sati Nacionalni stožer civilne zaštite će na presici objaviti nove, još strože mjere. Kako je već objavljeno, među novim restriktivnim mjerama je zabrana kretanja među županijama, ali i zabrana okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva. Vraćaju se i propusnice, i to po znatno strožem modelu od onog iz proljeća, a nove će stroge mjere vrijediti od 22. prosinca do 8. siječnja. Sve aktualne mjere se produžuju pa tako kafići i restorani do daljnjega ostaju zatvoreni. Kako nadalje piše Index, međužupanijsko kretanje ovog će puta biti dozvoljeno primarno djelatnicima službi kojima je to doista potrebno te u nekim iznimnim slučajevima.  Još nije odlučeno hoće li se kontrole među županijama u praksi provoditi od utorka 22. prosinca ili od srijede 23. prosinca, a sve će biti regulirano posebnom odlukom o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka. Plan je da se ograničenje kretanja među županijama i propusnice 8. siječnja ukinu. 

Kako je doznao Index, Stožer je ipak za Badnjak i Božić odlučio izaći u susret Crkvi koja je tražila da se broj vjernika na misama poveća u većim crkvama, odnosno da se odredi prema kvadraturi crkve. Za ta će dva dana tako umjesto ograničenja od 25 osoba, bez obzira na veličinu crkve, vrijediti pravilo od jedne osobe na sedam kvadrata crkve. Dana 26. prosinca vraća se ograničenje od 25 osoba bez obzira na veličinu crkve. 

Pravilo od jedne osobe na sedam kvadrata će vrijediti i za kazališta, kina, galerije i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture. Ona ostaju otvorena. Otvoreni ostaju i frizerski i drugi saloni, piše Index.

VIŽINADA: Počela obnova vatrogasnog doma

FUNTANA: Vlasnik kafića kazneno prijavljen za širenje virusa – Radio unatoč zabrani