in

STOŽER POREŠTINE: Online dogovor o epidemiološkim mjerama i situaciji s koronom

Kako bi zajednički rezimirali rad gradskih, županijskih i državnih službi na području Grada Poreča i susjednih općina Poreštine u proteklom periodu, te razmotrili moguću epidemiološku situaciju za naredno razdoblje, sve u okviru sprječavanja širenja epidemije koronavirusa i praćenje uputa nadležnih institucija, jučer je održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Poreča u proširenom sastavu, putem video prijenosa.      

Uz članove Stožera civilne zaštite Poreča i Poreštine – zapovjednika Denisa Matoševića iz Javne vatrogasne postaje Poreč, načelnika Davora Švende iz Policijske postaje Poreč, Mladena Kikovića iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, Igora Ostojića iz Gradskog društva Crvenog križa, pročelnika gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav Marina Poropata, voditelja Danijela Banića iz Istarskog vodovoda Poreč, direktora Milana Lakovića iz Usluge Poreč, Mladena Nikšića iz Hrvatske gorske službe spašavanja, te dogradonačelnice Nadije Štifanić Dobrilović i Serđa Rakovca u ime Grada Poreča, sastanku su se pridružili i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, načelnici općina Funtana Mladen Gergeta, Vižinade Marko Ferenac, Sveti Lovreč Marko Ljubešić, te pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić, ravnateljica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš, te Radmila Korlević, dr.med. iz porečke Ispostave Istarskih domova zdravlja.

Kako je uvodno rekao gradonačelnik Peršurić, sve ove službe svakodnevno su i više puta u kontaktu, ali ovaj je sastanak ujedno prilika da zajednički razmotre situaciju i iznesu izvještaj o radu svojih ustanova. Kako je dodao, situacija u Poreču bolja je nego u drugim dijelovima Europe i Hrvatske, ali je potrebno konstantno provoditi propisane mjere, pratiti situaciju i promptno reagirati. Dodao je kako je situacija u gradskim ustanovama i tvrtkama stabilna, te je mali broj djelatnika u samoizolaciji, ali i apelirao na sve da se drže propisanih mjera i budu odgovorni kako spriječili širenje virusa i kako bi u konačnici cijeli sustav nastavio funkcionirati. Zapovjednik vatrogasaca Matošević govorio je o broju oboljelih dobivenih od županijskog Stožera i važećim mjerama na snazi. Dr. Korlević iz Doma zdravlja Poreč rekla je kako se koronavirus pojavio i među njihovim djelatnicima, ali se za sada uspijevaju pokrivati vlastitim resursima. Također, podsjetila je kako se testiranje na koronavirus može obaviti i u kontejneru sa stražnje strane ulaza u Doma zdravlja Poreč odakle se brisevi šalju na analizu u Pulu.

Svaki je od sudionika iznio svoje aktivnosti, pročelnik komunalnog odjela govorio je o kontrolama komunalnih redara i okupljanjima pri čemu su najviše intervencija imali u trgovačkim centrima, policija također o vršenju kontrola i nadzora okupljanja, Nataša Basanić Ćuš u psihološkoj pomoći koju pružaju građanima u ovim teškim vremenima, te Igor Ostojić iz Crvenog križa koji je dodao kako i oni prate situaciju i spremni su ponovno pružiti pomoć pri kupnji namirnica starijim osobama kako ne bi morale izlaziti van, kako su to činili i na proljeće..

Peršurić je zahvalio svima prisutnima na velikom angažmanu oko suzbijanja širenja virusa COVID-19 te je naglasio kako će nastaviti biti u kontaktu i više puta dnevno, kako bi se propisane mjere pravovremeno uvodile, za dobrobit cijele zajednice.

HELLOISTRIA: Gračišće – Čudesna Staza svetog Šimuna i magični Sopot

Friuli Venezia Giulia od nedjelje u “narančastom” – Evo što trebate znati ako planirate u Trst