in

Friuli Venezia Giulia od nedjelje u “narančastom” – Evo što trebate znati ako planirate u Trst

Sada je službeno: od nedjelje 15. studenog susjedna talijanska regija Friuli Venezia Giulia bit će narančasta zona ili područje visokog rizika za širenje koronavirusa. Prenosimo vijest s portala Trieste Cafe. Nove mjere, uz policijski sat u cijeloj državi, trajat će dva tjedna i predviđaju:

– zabranu kretanja i izlaska iz jedne regije u drugu i iz jedne općine u drugu, osim ako nisu dokazani razlozi vezani za posao, studiranje, zdravlje ili neku hitnoću. Drugim riječima, Tršćani od sutra ne smiju niti u rubne dijelove svog grada, primjerice u Muggiu, jer je zasebna općina, ako nemaju valjanu propusnicu, odnosno razlog.

– zatvaranje barova, restorana i slastičarnica 7 dana u tjednu. Preuzimanje u lokalu bit će dopušteno do 22 sata, a kućna dostava bit će bez ograničenja. Ostat će otvorene samo trgovine s hranom i mješovitom robom, ljekarne, drogerije, frizerski i kozmetički i sportski centri.

– zatvaranje trgovačkih centara praznicima i u danima neposredno prije blagdana, osim ljekarni, drogerija, supermarketa i kioska u njima.

– ista pravila vrijede za prijevoz u svim područjima: kapacitet će biti smanjen za 50% u lokalnom javnom prijevozu, što ne vrijedi za školski prijevoz.

-kao i u žutim zonama, nastava u školama online u svim srednjim školama, osim za učenike s invaliditetom i u slučaju radionica. Djeca će ići u vrtić a u školskim klupama mogu biti osnovci.

Ovako se dijeli Italija po bojama od 15. studenog 2020.

Već je poznato da se Italija podijelila u tri zone, ovisno o visini rizika za širenje zaraze. Karta se mijenja ovisno o epidemiološkoj slici pa je trenutna situacija: sedam regija je u „crvenoj zoni, 9 u „narančastoj, a 5 u „žutoj zoni“: tako se karta regija i autonomnih pokrajina mijenja u svjetlu naredbe ministra zdravstva Roberta Speranze. Novi pravilnik stupa na snagu u nedjelju 15., a sadržaj je već poznat: dvije regije – Kampanija i Toskana – uskoro će se dodati na popis crvenih područja gdje su već Kalabrija, Lombardija, Pijemont, autonomna pokrajina Bolzano i Valle d’Aosta.

Emilia-Romagna, Friuli i Marche postat će tako „narančaste“, gdje se nalaze regije Abruzzo, Basilicata, Liguria, Puglia, Sicilia i Umbria. „Žute“ ostaju Lazio, Molise, Sardegna, Trento i regija Veneto, objavili su talijanski mediji.

U zadnja 24 sata u regiji Friuli Venzia Giulia ima 831 novih slučajeva i osam preminulih, a broj hospitaliziranih prešao je 400. U posljednjih sedam dana broj novozaraženih skočio je za 36,5 posto.

Od početka pandemije FVG broji ukupno 17.771 pozitivnih, od kojih 5.082 u Trstu, 7.035 u Udinama, 3.424 u Pordenoneu i 2.007 u Goriziji, kojima treba dodati još i 223 osoba iz drugih regija. Ukupno ozdravljenih dosad je gotovo 8.000.

Prije nego odete u Italiju pogledajte sve ažurirane podatke na sljedećoj poveznici

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/italija,53.html

STOŽER POREŠTINE: Online dogovor o epidemiološkim mjerama i situaciji s koronom

POREČ: Prijavite se na besplatnu edukaciju „Unaprjeđenje poslovanja boljim razumijevanjem korisnika”