in

Stožer potvrdio: Za Italiju treba negativan test na koronu

Ilustracija

Nacionalni stožer RH putem Twittera odgovorio je na pitanje trebaju li Hrvati imati negativan test na koronavirus nakon što su Talijani jučer objavili da svi oni koji su bili u Hrvatskoj ili samo prošli kroz nju moraju prilikom ulaska u Italiju pokazati negativan test na koronu, piše Index.

“Da, prema odluci koja je stupila na snagu, sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju.

Tranzit, trenutno, nije ograničen i ne treba negativan test. Postoji mogućnost da se tranzit uskrati u slučaju da je osoba (državljanin neke od država članica EU) u periodu od 14 dana prije tranzita, boravila ili tranzitirala kroz neku od država koje se nalaze na “crvenoj listi”.

Odluka se ne odnosi isključivo na RH državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane”, napisali su iz našeg Stožera.

Obavezan negativan test za ljude koji dolaze iz četiri zemlje

Podsjetimo, Italija je jučer naredila obavezno testiranje na koronavirus za sve koji u zemlju stignu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske. To vrijedi i za one koji su boravili u tim zemljama, ali i za one koji su bili samo u tranzitu kroz te zemlje.

Nekad najpogođenija europska država, Italija je uspjela smanjiti broj zaraženih koronavirusom, no dužnosnici strahuju od ponovnog širenja zaraze. Talijanske vlasti su u srijedu zabilježile 481 novozaraženih i 10 novih slučajeva smrti, dvostruko više nego koliko ih je prosječno bilo u lipnju kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza je kasno u srijedu objavio da je potpisao uredbu kojom se zahtijeva test na koronavirus za sve koji stižu iz četiri države, a u potpunosti su zabranjeni dolasci iz Kolumbije.

“Moramo nastaviti biti oprezni kako bismo zadržali rezultate koje smo postigli proteklih mjeseci kroz žrtvu svih”, napisao je na Facebooku.

Hrvatska je jučer sa 130 novozaraženih zabilježila drugi najgori dan od početka pandemije, dok je Grčka s 262 slučaja zabilježila rekordan broj novooboljelih.

Izvor Fiuman.hr

Najgori dan od početka epidemije: U Hrvatskoj danas čak 180 novih slučajeva

Od petka noćni klubovi i kafići smiju raditi do ponoći