in

Stožer u petak objavljuje detalje o covid potvrdama za 270 tisuća ljudi

Foto Pixabay

Press Nacionalnog stožera odražava se danas u podne. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije od utorka se u javnom i državnom sektoru počinju primjenjivati covid potvrde, o čemu će Stožer danas detaljno izvijestiti javnost.

Odluka o covid potvrdama bit će objavljene na pressu, stupa na snagu u ponedjeljak, a počinje se primjenjivati u utorak rekao je sinoć ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u razgovoru za RTL poručivši: “To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanja”.

Covid potvrde, prema prijašnjim najavama, trebale su biti uvedene već od ponedjeljka, Capak je pojasnio da je do jednodnevne odgovde došlo jer je dan prije nedjelja pa će se taj dan teško organizirati testiranje za sve, a ovako, kaže, pružaju mogućnost prilagodbe sustava jer će prvi dan primjene biti najteži.

“Pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju i u utorak imaju covid-potvrde”, kazao je.

U sustavu kojeg će obuhvatiti proširenje covid-potvrda je 270 tisuća zaposlenika bez trgovačkih društava.

Razmišlja se o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane
Capak je rekao i da se zbog velikog broja zaraženih razmišlja o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane. No, kazao je, tu ipak treba jedna postupnost. Naveo je da sada imamo nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj te oko 500 tisuća onih koji su preboljeli tu bolest. “Mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima”, rekao je.

Vezano uz potvrdu o preboljenju, Capak je rekao da će se i zdravstvenim i socijalnim ustanovama priznati i odgovarajući drugi dokazi u koje spada i potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju.

Pozvao je sve kojima je prošlo pola godine od cijepljenja da se dođu cijepiti i trećom dozom jer imunitet nakon šest mjeseci značajno počinje padati.

Izvor N1

korona covid pexels ilustracija

Istra u petak: Jedna preminula osoba i rast hospitaliziranih

prometna nesreća policija

Zaspao za volanom: Sudario se s dva vozila