in

ŠTRAJK U VRTIĆU U VRSARU – Hoće li prestati budući da je ispunjen zahtjev za povećanjem osnovice plaće?

Štrajkaški odbor u vrtiću u Vrsaru

Štrajk u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani i danas je trajao, a što će biti sutra – ne zna se još. Sastanak između štrajkaškog odbora i Sindikata obrazovanja, medija i kulture s osnivačem, Općinom Vrsar, održan je u petak. Do danas u podne dogovoreno je da će se sačekati hoće li i drugi uvjet biti ispunjen – plaćanje dana provedenih u štrajku. No, to se nije dogodilo, tako da još nije poznato hoće li se odgajateljice sutra vratiti na posao.

Načelnik Općine Ivan Gerometta u pisanom odgovoru na naša pitanja odgovorio je da su ispunjeni uvjeti za prekid štrajka, jer su pristali na povećanje osnovice – na traženih 1.513,04 eura bruto.

-Budući da su plaće u Dječjem vrtiću Tići najviše u okruženju, kao i naknade za prijevoz na posao, te da je radnicima osigurana najviša razina dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja u odnosu na ostale vrtiće, molimo da razmotrite odluku o okončanju štrajka. Ukoliko se štrajk okonča, Općina se obvezuje na nastavak pregovora o plaćama i ostalim pravima na jesen, nakon završetka turističke sezone. U protivnom, osnivač odnosno poslodavac će poduzeti sve pravne radnje koje mu stoje na raspolaganju sukladno Zakonu o radu, poručuje Gerometta.

Donosimo i ostale detalje koji su dogovoreni u petak, 31. svibnja, odnosno cijeli odgovor osnivača koji ne planira platiti dane provedene u štrajku.

-Radnicima koji su sudjelovali u štrajku započetom 06. svibnja 2024. godine umanjit će se isplata plaće razmjerno vremenu provedenom u štrajku, budući da su svi radnici bili obavješteni o Odluci o umanjenju plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku, premda je veći dio sindikalnog članstva bojkotirao prethodno sazvani sastanak od strane osnivača u cilju njihova informiranja. 

Radnicima koji su bili u štrajku, a obavljali su poslove njege, prehrane, zdravstvene i druge skrbi sukladno traženju poslodavca (ravnateljice) i državnom pedagoškom standardu isplatit će se plaća za vrijeme provedeno na radu. 

Osnivač je donio Odluku 31.05.2024. godine, sukladno usmenoj ponudi Sindikatu na navedenom sastanku, kojom se povećava osnovica za isplatu plaće na iznos od 406,73 eur (+4,68%), počevši već od plaće za svibanj odnosno kod isplate plaće u lipnju. 

S obzirom na navedeno povećanje plaća, time je ispunjen osnovni zahtjev Sindikata dostavljen u pisanoj formi prijedloga Kolektivnog ugovora od 25.03. 2024. godine, koji je Sindikat dostavio u tijeku postupka mirenja, da plaće odgajatelja budu 1.513,04 eura bruto, izjavio je u svom službenom odgovoru načelnik Ivan Gerometta.

Sindikalna povjerenica u vrtiću Adrijana Ivković za sutra, 5. lipnja, obećala nam je odgovor hoće li nastaviti štrajk, odnosno što će poduzeti nakon što im drugi uvjet – plaćanje dana provedenih u šrajku – ipak neće biti ispunjen.

tuško poreč

TUŠKO – Novi projekt porečke škole TUŠ A. Štifanića potiče učenike na kreativnost

Foto Hrvatska lutrija

Netko je u Poreču osvojio 60.000 eura na Lotu