in

TUŠKO – Novi projekt porečke škole TUŠ A. Štifanića potiče učenike na kreativnost

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

Kreativci iz TUŠ Antona Štifanića Poreč još su jednom osmislili vrijedan projekt pod nazivom TUŠKO – TUŠ kreativni odjel. Projekt je prepoznalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja među brojnim projektima koji su prijavljeni na natječaj za financiranje projekata izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima.

Glavni cilj projekta je razvijanje i poticanje kreativnosti kod srednjoškolaca u strukovnoj školi koji nakon završetka osnovne škole više nemaju nastavne predmete na kojima mogu pokazati svoje stvaralačke sposobnosti. U TUŠ-u smatraju da će se uvođenjem ove izvannastavne aktivnosti promovirati kreativno okruženje i potaknuti učenike na pronalaženje novih ideja i rješenja, kao i stvaranje poticajnog i motivirajućeg okruženje za učenje koje će rezultirati razvijanjem osobnih potencijala učenika.

Kao uvod u projektne aktivnosti provedena je anketa kako bi se utvrdile preferencije i interesi učenika i prikupile ideje za realizaciju i načine kako učenike potaknuti na angažman i na kreativni rad. U odgovorima na anketna pitanja učenici su pokazali veliki interes za sudjelovanje u projektnim aktivnostima kao i želju da škola bude estetski oku ugodna i uredna. U TUŠ-u su svjesni da je izgled školske zgrade samo jedan od čimbenika među mnogima koji se mogu pozitivno ili negativno odraziti na učenje i motiviranost učenika, ali i s druge strane zadovoljni zato što učenici pokazuju zanimanje i želju za razvijanjem kreativnih vještina i kritičkog sagledavanja svijeta oko sebe. U osnovi svakog odgojno-obrazovnog rada jest namjera da se učenicima ne prenose samo puke činjenice nego ih se treba potaknuti na donošenje odgovornih odluka tijekom njihovog obrazovanja koje će moći primijeniti i u svom privatnom životu, navode iz Škole.

Nakon analize anketa učenici će izrađivati mozaike, crtati, slikati, naučiti kako se pripremaju dehidrirane ploške limuna, naranče i mandarine, koji će se koristiti za dekoraciju, kao i u pripravi slastica, toplih napitaka i koktela. Tijekom tih aktivnosti učenici ne samo da će naučiti praktične vještine, koje će im osobno koristiti nego će i svoje znanje prenijeti i na druge.

Ravnateljica Tatjana Gulić Pisarević je izrazila zadovoljstvo zbog odobrenog projekta budući da već dugi niz godina dobiva pohvale i pozitivne povratne informacije od projektnih partnera koji su potvrdili da su naši učenici poduzetni, radišni i odgovorni i da su i sami bili iznenađeni samostalnošću i partnerskim odnosom naših učenika tijekom radionica, zajedničkih ručkova, priprema objeda i svečanosti, ponašanjem u školskim restoranima i kantinama, posjetima poduzećima i kompanijama. Upravo tu prednost želimo iskoristiti i izvan učioničkom nastavom te dati učenicima priliku da razviju svoje kreativne sposobnosti i na taj način ih povezati sa školom, pomoći im u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja, stvaranju pozitivne slike škole te na koncu, motivirati ih za učenje.

Stela Stojnić, prof.

Foto Grad Novigrad more

More na novigradskim plažama izvrsne kakvoće

Štrajkaški odbor u vrtiću u Vrsaru 20-5-2024

ŠTRAJK U VRTIĆU U VRSARU – Hoće li prestati budući da je ispunjen zahtjev za povećanjem osnovice plaće?