in

Strani policajci oduševljeni Istrom i projektom SIGURNA TURISTIČKA SEZONA

Austrijska policajka u Umagu/Foto MUP

Završila je još jedna godina projekta Sigurna turistička sezona, a strani policajci oduševljeni su sudjelovanjem u projektu i suradnjom s hrvatskim kolegama

Unatoč situaciji s koronavirusom, i ove su godine na našoj obali boravili strani policijski službenici. Projekt Sigurna turistička sezona doveo je u Policijsku upravu istarsku sedam policijskih službenika iz pet zemalja, a najviše ih je boravilo u pulskoj policijskoj postaji. Tu su s hrvatskim kolegama radili policajci iz Mađarske, Poljske, Njemačke i Slovenije, dok su austrijski policajci i ove godine radili u Policijskoj postaji Umag. O tome kako im je bilo u Istri i kako im se sviđa originalni projekt hrvatske policije porazgovarali smo s nekima od njih.

Mađarski policijski službenici Lajos Magyar i Gabor Jankovics već su veterani u projektu Sigurna turistička sezona. Lajos je do sada sudjelovao osam puta, od čega je pet godina proveo u Zadru, a tri godine u Puli.

”Jako sam zadovoljan s ovim projektom i smatram ga vrlo korisnim jer kroz njega poboljšavamo suradnju naših zemalja. Zadovoljni su i mađarski turisti, iako su u većini slučajeva iznenađeni kada ugledaju poznatu policijsku odoru. No, prvotno iznenađenje odmah zamjenjuje oduševljenje jer se, kako obično kažu, odmah osjećaju sigurnije kada znaju da i na odmoru mogu računati na pomoć mađarskog policajca”, ispričao je Lajos.

Njegov kolega Gabor u projektu je do sada sudjelovao šest puta. Uglavnom je boravio u Zadru, a prošle godine je prvi puta radio i u Puli. U Zadru je svake godine radio s istim policijskim službenikom, a u Puli je radio s različitim kolegama pa mu je tako svaki dan bio novi doživljaj i novo iskustvo.

”Budući da govorim i hrvatski jezik, odlično se  snalazim i surađujem s hrvatskim kolegama. Što se tiče mađarskih turista, oni me odmah prepoznaju, pozitivno su iznenađeni i otvoreniji su u razgovoru sa mnom. Hrvati ne prepoznaju baš mađarsku policijsku odoru, a kako je košulja bijele boje i kapa je drugačija, često sam čuo komentare da sam kapetan nekog broda”, rekao je kroz smijeh Gabor.

Poljski policijski službenik Patryk Pelzyk je inače policijski službenik za prevenciju, a to je posao koji je uglavnom obavljao i ova dva mjeseca koliko je boravio u Puli.

”Drago mi je što po drugi put imam priliku sudjelovati u ovom projektu. Prije tri godine radio sam na Krku i to vrijeme ostalo mi je u jako lijepom sjećanju. Ovo je odlična prilika za razmjenu iskustava i da vidimo kako policijski posao obavljaju hrvatski kolege, ali i kolege iz drugih zemalja koje sudjeluju u projektu”, ispričao je Patryk i napomenuo kako je, prema njegovom mišljenju, projekt na jako visokoj razini, sve već godinama dobro funkcionira, a tako bi trebalo i ostati.

Njegova iskustva s poljskim turistima su također vrlo pozitivna.

”Iznenađeni su kada me ugledaju da patroliram s hrvatskim kolegama. Ponekad toliko da počnu pričati engleskim ili nekim drugim jezikom, no ubrzo uspostavimo normalan kontakt, a meni je drago kad na njihovom licu vidim olakšanje jer probleme mogu objasniti na svom materinjem jeziku”, istaknuo je Patryk.

Posljednje dvije godine u Puli je boravio i njemački policijski službenik Vanja  Scekic. I on se u projektu snašao odlično jer govori hrvatski jezik tako da mu je komunikacija s hrvatskim kolegama znatno olakšana.

”Njemački državljani kažu da se osjećaju sigurnije kad znaju da je ovdje i njihov policajac. Iznenađeni su kada me vide. Toliko da je na jednoj intervenciji prilikom provale oštećeni njemački državljanin pričao sa mnom oko 15 minuta i pitao me kako tako dobro govorim njemački da bi tek onda shvatio da sam njemački policajac”, ispričao je jednu od anegdota Vanja i napomenuo kako je jako zadovoljan sudjelovanjem u projektu Sigurna turistička i suradnjom s hrvatskim kolegama.

Slovenski policijski službenik Matija Breznik do sada je sudjelovao jednom u ovom međunarodnom projektu, no dovoljno da upozna gotovo sve kolege iz Policijske postaje Pula-Pola i da s njima ostvari dobre odnose.

”Jako sam zadovoljan zbog odlične suradnje koju imamo, a zadovoljni su i slovenski državljani, koji unatoč tome što projekt traje već godinama, i dalje ostanu oduševljeni kada me vide u patroli s hrvatskim kolegama”, rekao je Matija i napomenuo kako mu je drago što može biti dio projekta Sigurna turistička sezona.

Jedina dama u policijskoj odori koja je ovog ljeta boravila u Policijskoj upravi istarskoj, austrijska policajka Marijana Kaldrmdzic, u Umagu se već osjeća kao kod kuće. ”Prezadovoljna sam ovdje jer, osim što sam se upoznala s radom hrvatske policije, upoznala sam i prijatelje koje ću imati do kraja života. Kad god mi je trebala neka pomoć, više kolegica i kolega je odmah bilo spremno uskočiti. To su jednostavno oni trenuci koji se ne mogu opisati riječima, već se trebaju doživjeti”, ispričala je Marijana i pohvalila ovakav koncept suradnje.

“Sva iskustva koja sam imala s austrijskim turistima bila su pozitivna. Naravno, na početku bi se iznenadili, ali onda bi počeli ispitivati kako to da sam ovdje i uslijedio bi ugodan razgovor, uz neizbježno fotografiranje”, rekla je Marijana i još jednom zahvalila umaškim kolegama na gostoljubivosti i prijateljstvu.

-Drago nam je da su naši kolege iz Mađarske, Poljske, Njemačke, Slovenije i Austrije zadovoljni sudjelovanjem u ovom originalnom projektu hrvatske policije te se nadamo da će i slijedeće godine, u nešto većem broju, ponovno boraviti na području Istre i nastaviti dobru međunarodnu suradnju, objavili su iz PU istarske..

Lažna medicinska sestra pokrala staricu

Mađarska zatvorila većinu granica s Hrvatskom, stranci ne smiju ući u zemlju