in

STRANI POLICAJCI ovog ljeta brinu o sigurnosti u Istri – U Poreč dolazi Nijemac Michael Düker

Strani policajci u Puli - Foto MUP/Ilustracija

U Puli su danas predstavljeni strani policijski službenici koji će ovog ljeta boraviti u Istri

Kao i proteklih godina, i tijekom ovog će ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje, u okviru projekta ”Sigurna turistička sezona”, na području Policijske uprave istarske boraviti strani policijski službenici. Tim je povodom danas ispred Augustovog hrama u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, predstavnik slovenske Generalne policijske uprave – pomoćnik direktora Uprave uniformirane policije Janez Rupnik te gradonačelnik Pule Boris Miletić, dok su podršku projektu svojim prisustvom dali i gradonačelnici, odnosno predstavnici gradova u kojima će strani policajci boraviti, priopćeno je danas iz PU istarske.

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta. Da je Istra sigurna i poželjna destinacija za odmor potvrđuju izjave domaćih i stranih gostiju koji se ovdje osjećaju sigurno, no to ujedno potvrđuju i statistički pokazatelji praćenja stanja i kretanja kriminaliteta. Stanje sigurnosti iz godine u godinu je na visokoj razini i posljednjih godina nisu zabilježeni nikakvi događaji koji bi u značajnijoj mjeri narušili sigurnost naših građana i turista.

”Kako bi i ova turistička sezona protekla mirno, policija će poduzimati brojne aktivnosti te će sigurnost biti glavna zadaća koja se postavlja pred sve policajce ove policijske uprave. Bitno nam je da se turisti kod nas osjećaju sigurno, da ljetovanje provedu bez neugodnosti  i da na taj način zadržimo imidž Istre, ali i čitave Hrvatske, kao sigurne i poželjne turističke destinacije” rekao je načelnik Kirin i napomenuo kako će u tome svakako pomoći i strani policijski službenici koje ove godine borave na području PU istarske u sklopu projekta ”Sigurna turistička sezona”. Riječ je o originalnom projektu hrvatske policije, koji se provodi od 2006. godine,  a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja pa se tako prošle godine u projekt uključila i Kina, a ove godine na našoj obali moći će se vidjeti i korejski policajci.

Na području Istre projekt se provodi već jedanaestu godinu za redom, a temeljem potpisanih sporazuma, u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna, u Policijskoj upravi istarskoj boravit će ukupno 16 policijskih službenika iz sedam zemalja: iz Republike Austrije (4),  Savezne Republike Njemačke (2), Talijanske Republike (3), Republike Poljske (2), Republike Mađarske (2) te Republike Srbije (2) i Republike Slovenije (1).

Mađarski, austrijski, poljski, talijanski, slovenski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu.

Austrijski policajci bit će angažirani u Policijskoj postaji Umag u dva termina, od 1. do 31. srpnja Adrian Martinovic i Mathea Kovacevic te od 1. do 31. kolovoza Andre Cegur i Vlastimir Dimitrijevic, dok će talijanski policijski službenici biti raspoređeni u Policijskoj postaji Rovinj u tri termina, a u prvom terminu s hrvatskim kolegama radit će Radovan De Marchi Skropeta.

U Poreču će biti raspoređen njemački policijski službenik Michael Düker od 1. do 31. kolovoza, dok će pulskim kolegama u obavljanju svakodnevnih poslova od 3. kolovoza do 1. rujna pomagati još jedan njemački policijski službenik te poljski, mađarski i slovenski policajci. Policijski službenici Republike Poljske Kamil Gosk i Lukasz Galinowski boravit će u Puli od 1. srpnja do 1. rujna, a policijski službenik Republike Slovenije Darko Grobin od 17. srpnja do 18. kolovoza.

Mađarski policajac Lajos Magyar bit će angažiran u pulskoj policijskoj postaji od 1. do 31. srpnja, a od 1. do 31. kolovoza zamijenit će ga kolega Gabor Jankovics.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa, a bit će raspoređeni u Sektoru kriminalističke policije.

Kako je rekao pomoćnik direktora Uprave uniformirane policije Janez Rupnik, svake godine u Hrvatsku doputuje oko milijun turista iz Slovenije tako da se slovenska policija pridružila projektu ”Sigurna turistička sezona” još 2011. godine.

”Ovog ljeta hrvatskim kolegama pomagat će trojica slovenskih policijskih službenika, i to u Puli, na Pagu i na Krku. Oni će pomagati turistima pri prevladavanju jezičnih barijera, radi čega će se ubrzati i pojednostavniti policijski postupci, a  hrvatski kolege ujedno će brže dobiti podatke koji su im potrebni da daljnje postupanje” rekao je pomoćnik direktora i napomenuo kako se suradnja između hrvatske i slovenske policije odvija u profesionalnom, ali i prijateljskom duhu, zbog čega posebno zahvaljuje kolegama iz Hrvatske.


KONJI na cesti Manjadvorci – Barban: POLICIJA KAZNILA VLASNIKA

auto policija provala

NOVIGRAD: Iz auta ukrao fotoaparate, dronove, laptope…